Hírek

2012.06.07. 10:17

Mesterházy utolérte, Karácsony lehagyta Orbánt

Mélypontra csúszott a kormányzati munka megítélése a választók között. A Medián elmezéséből kiderül, hogy Mesterházy utolérte Orbánt népszerűségben.

Hvg.hu

A kormány félidejében ismét negatív rekordok dőltek meg, a közhangulatot elégedetlenség és kiábrándultság jellemzi – derül ki a HVG megbízásából készült Medián-elemzésből.

A Fidesz 2010-es választási győzelmét még a közhangulat ugrásszerű javulása követte, az első hónapok elteltével azonban a kormányba vetett bizalom repedezni kezdett. A közvélemény változását jól jelzi, hogy a kormányváltást követően mért 41 százalékról 2011 végére közel négyötödre nőtt azok aránya, akik úgy látták, hogy az országban rossz irányba mennek a dolgok. A kormányzati munka megítélését 100 fokú skálára kivetítő mutató értéke az eddigi mélypontra csúszott, és a jelenlegi 28 pont már jócskán elmarad az első Orbán-kormány legrosszabb szintjétől is (36 pont volt, 1999 végén) - számolt be a hvg.hu.

A Fidesz március óta újabb négy százalékpontnyi támogatót veszített a biztos választók körében, és a népszerűsége ezzel több mint tíz éve nem látott szintre, 22 százalékra csökkent. Igaz, még így is a kormányoldal mondhatja magáénak a legnagyobb támogatottságot, de két év alatt a szavazótáborának több mint felét elveszítette - áll az elemzésben.

Komoly változások mutatkoznak a vezető politikusok népszerűségi listáján is. Áder János, az új államfő ugyanis 41 százalékos elfogadottságával jócskán kiemelkedik a mezőnyből. A rangsor további helyein számos politikust találunk szinte azonos, 29 és 32 százalék közötti támogatottsággal. Mostanra e tekintetben Mesterházy Attila MSZP-elnök beérte, az LMP-s Karácsony Gergely pedig megelőzte Orbán Viktort. Ebben persze szerepet játszik az is, hogy a miniszterelnök népszerűsége ismét negatív rekordot döntött: már csak 30 százaléknyian látják szívesen fontos pozícióban - írja a hvg.hu.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva