Hírek

2012.06.04. 07:16

Több állam fennhatósága alatt is egységes a nemzet

A nemzeti összetartozás napján a trianoni békeszerződés aláírásának napjára - 1920. június 4-re - emlékeznek a magyarországi helyszíneken és külhoni magyarlakta településeken.

MTI

12:10

A trianoni döntés egy minden ízében igazságtalan, a vesztes és a győztes népek számára is megalázó helyzetet teremtő békediktátum - írta a nemzeti összetartozás napjára kiadott elnöki nyilatkozatában az államfő. Áder János kijelentette, hogy az ebből adódó veszteség és a fájdalom mindörökre a miénk marad, azt is hangsúlyozta, hogy az összetartozás érzése nem táplálkozhat másból, mint az egymásért viselt felelősség felismeréséből és vállalásából. "A múltba csak egy út vezet, az emlékezeté, s a jövőbe is csak egy út visz, az életé" - fogalmaz a köztársasági elnök. Szavai szerint minden, ami megtörtént velünk a múltban, az velünk lesz a jövőben is, és minden, amit ma cselekszünk, az a jövőben válik emlékezetünk részévé. Így él velünk Trianon emléke is és így válik emlékezetünk részévé nemzeti összetartozásunk napja - írja Áder János.


10:30

Az összetartozás a közös jövőnk - hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a nemzeti összetartozás napja ifjúsági programjainak megnyitóján hétfőn. A kormányfő kereszténydemokrata helyettese a fővárosi Magyarság Házában tartott rendezvényen kiemelte, a magyar megmaradásnak két feltétele van: a nemzet közjogi egyesítése és a kulturális örökségünk megerősítése. A megemlékezések és a visszatekintések látszólag a múlttal foglalkoznak, de a küldetésük valójában nem az, hogy keseregjenek a múlton, és nem is csak annyi, hogy megismerjék a valódi, nem meghamisított történelmet, hanem az, hogy a magyar megmaradást szolgálják - fogalmazott Semjén Zsolt.

8:00

Katonai tiszteletadás mellett, a közjogi méltóságok jelenlétében felvonták Magyarország nemzeti lobogóját a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. A zászlófelvonáson részt vett Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök. Az ünnepi eseményen a közjogi méltóságokon kívül jelen voltak kormánytagok, több parlamenti párt képviselője és a diplomáciai testület tagjai, valamint kétszáz, a határainkon innen és túlról érkező gyerek.

------------------------------------------------------------

   
Délelőtt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyitja meg az emléknap ifjúsági programjait a Magyarság Házában; a rendezvényen, amelyet rendhagyó történelemóra követ, külhoni és magyarországi fiatalok vesznek részt. 
   


Délután fél öt után, a trianoni békeszerződés aláírásának időpontját követően elültetik az összetartozás almafáit Szarvason, "Kárpát-haza" közepén, valamint külhonban Nagyszelmencen, Kisszelmencen, Marosvásárhelyen, Királyhalmán, Csúzán, Szerdahelyen és Őriszigeten.

 Este a József Attila Színházban zártkörű díszelőadáson Hunyady Sándor: Feketeszárú cseresznye című darabját mutatják be. A nagyközönség októbertől láthatja a darabot.
   
Az Országgyűlés 2010. május 31-én döntött úgy, hogy az 1920-ban kötött trianoni békeszerződés aláírásának napja, június 4-e a jövőben a nemzeti összetartozás napja.
 
A nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szóló, öt paragrafusból álló törvénnyel az Országgyűlés kinyilvánította, hogy "a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme". Az Országgyűlés megerősítette Magyarország elkötelezettségét a magyar nemzet tagjai és közösségei kapcsolatának fenntartása és ápolása, és az Európában elfogadott gyakorlatot alapul vevő közösségi autonómia különböző formáira irányuló természetes igényük támogatása mellett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva