Hírek

2012.06.08. 07:59

Új struktúrában az egészségügy, nem lesz kórházbezárás

Hamarosan minden egészségügyi intézményt határozatban is tájékoztatnak az egyedien vonatkozó kapacitási, progresszivitási szintekről, és ez alapján megkötik az új finanszírozási szerződéseket.

MTI

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke közölte, hogy az új struktúra életbe lépése a funkcióváltó kórházak esetében jelent majd alapvető változásokat, ezekben profilok, osztályok szűnnek meg, illetve alakulnak át. A szövetség elnöke ismét kijelentette: intézmények nem szűnnek meg. Közlése szerint a funkcióváltás nagyjából 15-17 intézményt érint, ez jellemzően azt jelenti, hogy bizonyos aktív fekvőbeteg-ellátási feladatok megszűnnek, ezek helyett krónikus rehabilitációs, illetve járóbeteg-ellátási és sürgősségi betegellátási fejlesztések történnek.

Rácz Jenő szerint a struktúraátalakításból a finanszírozási csúszások miatt az év végéig óriási megtakarítások még nem várhatók, a betegellátás biztonságának és színvonalának emelkedése viszont szinte azonnal érezhető lesz.



Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) meghatározta a területi ellátási kötelezettségeket. Az elsődleges szempont az volt, hogy az országban hézagmentes fedjék le a területeket.  A kórházszövetség elnöke utalt arra, hogy a struktúraátalakítást az egészségügyi államtitkárság és a kórházak között lezajlott hosszas és részletes egyeztetéssorozat előzte meg. Hozzátette, hogy Cserháti Péter helyettes államtitkárral pünkösd hétfő éjjelén fejezte be az utolsó egyeztetést. Rácz Jenő úgy fogalmazott: az egészségügyi államtitkárság "iszonyú munkát végzett az elmúlt hónapok alatt".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva