Hírek

2012.07.29. 20:32

Megvan az első! Szilágyi Áron aranyérmes Londonban

Óriási meglepetésre, a kardozó 22 éves Szilágyi Áron Diego Occhiuzzit legyőzve olimpiai bajnok lett vasárnap. A megállíthatatlan magyar versenyző megszerezte az első olimpiai aranyérmünk Londonban.

BAMA

Szilágyi Áron a világbajnok orosz Kovaljovot legyőzve került a fináléba, ahol esélyt sem adott olasz ellenfelének. Szilágyi húsz év után szerzett kardvívásban olimpiai aranyérmet hazánknak úgy, hogy olasz ellenfelének esélye sem volt, bajnokunk 15-8-ra győzött a páston.



A Vasas 22 éves vívója - aki egész nap remekül szerepelt 31 esztendős riválissal nézett farkasszemet az esti döntőben. Az ellenfél négy éve, Pekingben bronzérmes volt hazája csapatának tagjaként, egyéniben pedig 23.-ként zárt. 
   
Szilágyi, Somlai Béla tanítványa hasonló magabiztossággal jutott el a döntőig, amely teltház, több mint ötezer néző előtt kezdődött helyi idő szerint 19 óra után az ExCeL központ vívócsarnokában.

- Örülök, hogy Gerevich Aladárhoz hasonlítottak, mert fia, Gerevich György volt a nevelőedzőm, s iszonyatosan sokat köszönhetek neki. Sajnos, 2008 óta már nincs velünk - nyilatkozott a 22 éves vívó, aki magabiztos versenyzéssel szerezte meg az aranyérmet. - Úgy érzem, a maximumot kihoztam magamból, folyton a topon kellett lennem, ami nagyon nehéz volt. Ahogy egy kicsit elkalandozott a figyelmem, mint a negyeddöntőben a német vívó ellen, máris feljött az ellenfél. Igyekeztem mindig a következő meccsre koncentrálni, nem figyelni másra. Próbáltam azt mutatni, hogy az égvilágon semmi sem zökkenthet ki, sokat dolgoztunk azon a mesteremmel, hogy ne idegeskedjek azét, mert én vagyok az egyetlen magyar kardozó az olimpián.- Szilágyi Áron hozzátette, még nem fogta fel, mit jelent olimpiai bajnoknak lenni.
- Egy órája vagyok olimpiai bajnok, de biztos hetek kellenek hozzá, hogy ezt feldolgozzam. Most csak hihetetlenül felszabadult és boldog vagyok, semmi mást nem akarok, csak megölelni a szeretteimet - nyilatkozta a kardvívás olimpiai bajnoka.


Út a döntőig:

Szilágyi-Nyikolaj Kovaljov (orosz) 15-7

Szilágyi-Max Hartung (német) 15-13

Szilágyi-Csung Man (kínai) 15-10

Szilágyi-Ju Peng Kean (malajziai) 15-1

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva