Hírek

2012.10.23. 09:27

Békemenettől Milláig - így ünnepelt Magyarország

Rendben lezajlottak a kormánypárti és az ellenzéki rendezvények, Orbán mellett százezrek demonstráltak, Együtt 2014-ért néven választói mozgalom bontott zászlót.

BAMA

17.56
Kormányváltásnál több, rezsimváltás, korszakváltás szükséges Bajnai Gordon volt miniszterelnök szerint.

A Haza és Haladás Egyesület vezetője az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) október 23-ai, keddi, budapesti demonstrációján azt mondta: a kormány leváltása 2014-ben nem elég, a jelenlegi rezsimet is le kell bontani, mert a kétharmados törvények miatt a Fidesz akkor is megtarthatná a hatalmat, ha veszít.

Bajnai Gordon véleménye szerint a rezsimváltásnak új politikai korszakot kell nyitnia, ehhez pedig közös célokra van szükség, mindenekelőtt a jogállam helyreállítására.

Bajnai Gordon szerint a Milla, a Szolidaritás mozgalom és a Haza és Haladás Egyesület együttműködésével létrejött az új politikai közép.

A volt miniszterelnök az egyesületté alakult Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) október 23-ai, fővárosi demonstrációján elmondta: a három szervezet azért hozott létre Együtt 2014 néven választói mozgalmat, hogy egybegyűjtsék azokat, akik tenni akarnak a múlt befejezéséért és a korszakváltásért.

Az új politikai közép célja a jogállam helyreállítása, a szolidaritás, a haza és haladás ügyének összebékítése, valamint az európai értékrend erősítése - hangsúlyozta Bajnai Gordon, arra is kitérve, hogy nem alakulnak párttá.


17.30
A kormányfő szerint október 23-a arra emlékeztet, hogy "annyira élünk csak, amennyire Magyarország él".   

A kormányfő kedden, a Kossuth téri állami ünnepségen felsorolta a 2010 óta eltelt időszak kormányzati eredményeit, majd a "csüggedőknek" és a "reményvesztetteknek" azt üzente: 1956 legnagyszerűbb leckéje az volt, hogy a forradalmat javarészben munkások, az akkori bérből és fizetésből élők csinálták, akik nem törődtek bele a kilátástalanságba. Ha csak feleannyi hitünk lesz, mint nekik volt, akkor hegyeket tudunk megmozgatni - fogalmazott a miniszterelnök, aki beszédét a szokásos "Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!" fordulattal zárta.

17.20
A magyar kormány elfogadja az európai együttműködés mindenkire érvényes szabályait, de azt nem, hogy valamilyen "kifinomult módszerrel" idegenek kormányozzák a magyarokat - jelentette ki Orbán Viktor az október 23-i állami ünnepségen, a budapesti Kossuth téren elmondott beszédében.

A miniszterelnök közölte azt is, hogy az európai kultúrnemzetek közös erkölcsi mércéjét Magyarország elfogadja, a kettős mércét viszont nem.

Az Európai Unió egyetlen intézménye sem bánhat tiszteletlenül a magyarokkal - hangsúlyozta a kormányfő.



17.18
Együtt 2014-ért! elnevezéssel közös választói mozgalom megalakulását jelentették be az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) Egyesület, a Magyar Szolidaritás Mozgalom, valamint a Haza és Haladás Egyesület együttműködésével a Milla október 23-i budapesti rendezvényén.

Juhász Péter, a Milla elnöke azt mondta, hogy nem csak tagokat, hanem szövetségeseket is keres az együttműködéshez. Kónya Péter, a szolidaritás társelnöke felszólalásban második rendszerváltást ígért 2014-ben. A rendezvényen a Haza és Haladás Egyesület nevében felszólalt Bajnai Gordon volt miniszterelnök is.



Az Erzsébet híd pesti hídfőjénél felállított színpadtól a Ferenciek terén túl nyúlik a tömeg.

17.17
Orbán Viktor miniszterelnök szerint október 23-a minden évben emlékeztet minket, hogy az 1956-os forradalmat leverők törekvései nem tűntek el a magyar közéletből.

Elég ha 2006 októberére gondolunk: lovasroham, könnygáz, majd a brutalitásban élen járók kitüntetése - fogalmazott a kormányfő az október 23-i állami ünnepségen kedden, a Kossuth téren, kijelentve azt is: "jó ha ezt észben tartjuk". 

A miniszterelnök a szocializmus bukása és a 2008-as nyugati világgazdaság válsága között párhuzamot vonva azt mondta: azért rendült meg mindkettő, mert egyik sem az igazság útján járt.

17.06
A kormányfő szerint ma az egész világ tudja és elismeri, hogy a magyarok forradalmával és szabadságharcával az egész világ lett jobb.

Orbán Viktor ezt az október 23-i állami ünnepségen, a budapesti Kossuth téren tartott szónoklatában mondta, hangsúlyozva, hogy 1956 magyar hősei adtak erőt négy évtizeddel később, a rendszerváltáskor a szovjetek kiszorításához, a szocialista munkáspárt földre döntéséhez és a szögesdrót akadályok megsemmisítéséhez.


17.05
Jávor Benedek, az LMP parlamenti frakcióvezetője szerint október 23-a megünneplésének akkor van igazán értelme, ha az erkölcsi világosság, amelyet az ünnep felmutat, inspirációként és iránymutatásként tud szolgálni a mai sorskérdések megoldásához.

"Különösen igaz ez olyan időkben, amikor a közösség bajban van" - tette hozzá az ellenzéki politikus az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulóján Hajdúszoboszlón, a Bocskai-szobornál tartott keddi ünnepségen.

Jávor Benedek kijelentette: ahhoz, hogy a bajból kilábaljunk, mindenekelőtt fel kell ismerni, hogy "ez az ország a miénk", nemet kell mondani arra, hogy a politika végletesen szembeállítsa az embereket egymással, s "a centrális erőtérben testet öltő új egypártrendszert és az általa folytatott emberellenes politikát meg kell szüntetni, mégpedig minél hamarabb".

17.00
Itt követhető élőben Bajnai beszéde az Index jóvoltából




16.55
Orbán Viktor miniszterelnök A Magyar Becsület Rend első kitüntetettjét, Tamás Aladárné, Szűcs Ilonát, a felvidéki Balogvölgy tanítónőjét köszöntötte az október 23-i állami ünnepségen kedden, a Kossuth téren.

A kormányfő a 100 éves tanítővel karonfogva érkezett az ünnepségre. A miniszterelnök  Tamás Aladárné munkásságát méltatta.

Tamás Aladárné azt mondta: üdvözletet hozok a Felvidékről, felvidéki sorstársaimtól, együtt harcolunk az igazunkért.


16.52
A Jobbik elnöke szerint a ,89-es politikai generáció minden tagjának takarodnia kell a magyar közéletből, mert "az elmúlt 22 év bőven elegendő volt belőlük". Vona Gábor erről pártja október 23-i budapesti nagygyűlésén, több ezer ember előtt beszélt a belvárosi Deák Ferenc téren.

 Az ellenzéki párt első embere - aki a Jobbikot és annak szimpatizánsait a 2006-os politikai generációnak nevezte - 16 pontos programot hirdetett.

A "független Magyarország" programjában többek között szerepel a magyar föld alkotmányos védelme, az egykulcsos adórendszer megszüntetése, a csendőrség felállítása és a halálbüntetés visszaállítása, Magyarország kilépése az Európai Unióból, a privatizáció visszamenőleges felülvizsgálata, "a felső tízezer, a politikai szereplők és a cigányság vezetőinek" vagyonosodási vizsgálata és utólagos megadóztatása, valamint "a magyar föld védelmében a Magyarország és Izrael közötti társulási szerződés felmondása".


16.18
Fegyelmezetten zajlanak az október 23-i rendezvények, vonulások Budapesten, csak egy helyen történt rendbontás, a rendőrség megfelelő erőkkel biztosítja a helyszíneket - közölte a Belügyminisztérium kedd délután az MTI-vel.

A közlemény szerint a Ferenciek terén, a Jégbüfé előtt "szélsőjobboldali ellentüntetők verbálisan inzultálták az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) tüntetésére érkezőket". A tárca tudatta: a rendőrség dupla sorfallal állította helyre a rendet.

A Belügyminisztérium ismertette a rendezvényekre vonatkozó rendőrségi létszámbecsléseket is, e szerint a békemeneten több mint 150 ezren, a Milla tüntetésén csaknem 20 ezren, a Jobbik demonstrációján néhány ezren, a Demokratikus Koalíció rendezvényén több százan vettek részt.

16.14
Megkezdődött délután négy óra után néhány perccel a Himnusz hangjaira az állami ünnepség Budapesten, a Kossuth Lajos téren; a rendezvény főszónoka Orbán Viktor miniszterelnök lesz.

A Parlament Oroszlános kapuja előtt felállított színpad mögött az épületet két oldalt az 1956-os forradalom és szabadságharc jelképének számító lyukas magyar zászlóval díszítették fel. A rendezvény elején a dobogó két oldalához felállították Magyarország történelmi lobogóit.

A téren várakozókhoz négy óra előtt nem sokkal csatlakoztak a kormány melletti kiállásért szervezett békemenet résztvevői, akik délután két órakor indultak a budai Széna térről. Őket nagy tapssal fogadta a téren addigra összegyűlt tömeg.

Az ünneplők - akik közül sokan nemzeti színű lobogókat és településük nevét hirdető transzparenseket tartottak a magasba - megtöltötték a Kossuth Lajos teret, ahol több lengyel zászlót is látni.

A kormányfő ünnepi beszéde után a Ghymes együttes ad koncertet.

16.10
Több mint száz szélsőjobboldali próbált meg bejutni az Egymillióan a magyar sajtószabadságért egyesület (Milla) kedd délutáni, budapesti tüntetésére a Petőfi Sándor utca és a Ferenciek tere torkolatánál, köztük feltűnt Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Az MTI tudósítójának beszámolója szerint rohamrendőrök kettős sorfallal akadályozzák meg, hogy a szélsőjobboldaliak bejussanak a Szabad sajtó úton tartott Milla-tüntetés résztvevői közé.



15.53
Így számol az MTI (valószínűleg lesznek vitatott tételek)

A Demokratikus Koalíció Egyetem téri rendezvényén mintegy ezren jelentek meg.

A Jobbik Deák Ferenc téri nagygyűlésén néhány ezren vesznek részt. 

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért egyesület demonstrációjának kezdetekor mintegy 20 ezren gyűltek össze.

A Széna térről a Kossuth térre tartó Békemeneten mintegy 150 ezer ember vesz részt. Az MTI tudósítóinak beszámolója szerint a menet eleje megérkezett a Kossuth térre, míg a vége a Margit híd közepénél jár.

15.50
A Kossuth téri állami ünnepség kezdete előtt mintegy fél órával megérkezett a békemenet eleje a Parlament elé, ez idő tájt a menet végén haladók a Margit híd közepén jártak - jelentették az MTI tudósítói.

A békemenet a Margit hídon át, a Nyugati pályaudvart érintve, a Bajcsy-Zsilinszky úton és az Alkotmány utcán át ér a Parlament előtti Kossuth térre, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond majd beszédet az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepén. A menethez útközben is sokan csatlakoztak.

A békemenet a II. kerületi Széna térről indult, elején egy hatalmas nemzeti színű molinót vittek, amelyen az állt: "Nem maradunk adósok! Egy a haza".

15.44
 Civilek felszólalásaival megkezdődött kedden délután az Egymillióan a magyar sajtószabadságért egyesület október 23-i demonstrációja a budapesti Szabad sajtó úton.

A rendezvényen beszédet mond Bajnai Gordon volt kormányfő is. Az Erzsébet híd pesti hídfőjénél felállított színpadtól a Ferenciek terén túl nyúlik a tömeg, az emberek sűrű sorokban állnak. A tömegben ott vannak a Szolidaritás mozgalom rendezvényéről érkezettek is. 

A szervezők kérésének megfelelően nincsenek a tüntetők kezében pártzászlók, nemzeti lobogókat látni.


15.40
[caption id="" align="alignleft" width="350"] Bajnai Gordon volt miniszterelnök (j) résztvevőkkel beszélget az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) ünnepi demonstrációján, az Erzsébet híd pesti hídfőjénél
[/caption]

15.30
Megkezdődött a Jobbik ünnepi nagygyűlése kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján Budapesten, a Deák Ferenc téren.

A nemzetiszínű és árpádsávos zászlókkal megjelent résztvevők megtöltik a Bajcsy-Zsilinszky út és a Károly körút közötti szakaszt, a tömeg az Andrássy úti  kereszteződéstől a 47-es és 49-es villamosok végállomásáig terjed.

Az eseményen beszédet mond Vona Gábor, az ellenzéki párt elnöke, Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő és Murányi Levente, a Jobbik országos alelnöke. 

A beszédek és egy könnyűzenei koncert után a résztvevők fáklyákkal vonulnak át a Deák Ferenc térről a Magyar Rádió épülete elé.

15.20
Index-videó a Békemenetről


15.00
 A demokratikus ellenzék összefogására szólított fel a Demokratikus Koalíció (DK) október 23-i, budapesti megemlékezésén Gyurcsány Ferenc, aki szerint az ellenzéki együttműködés miniszterelnök-jelöltjének Bajnai Gordonnak kell lennie.

A DK elnöke kijelentette: a demokratikus ellenzék pártjainak össze kell fogniuk és 2014-ben kétharmados többséget kell szerezniük, hogy vissza tudják állítani a "megsebzett köztársaság rendjét".

Gyurcsány Ferenc egyúttal közölte, a DK szerint az ellenzéki együttműködés miniszterelnök-jelöltjének Bajnai Gordon volt kormányfőnek kell lennie.

Az egybegyűltek megtöltötték az Egyetem teret, a környező utcákban is álltak érdeklődők.

Gyurcsány Ferenc azt is mondta: mostanában nem kívülről erőszakolják rá Magyarországra a diktatúrát és a „turulokráciát”, hanem belülről, és ezért az országot szerinte meg kel védeni. Nem lehet egyszerre Nagy Imre és Horthy szobra előtt fejet hajtani, aki így tesz, az csaló – tette hozzá a politikus, aki szerint vissza kell szerezni az „ellopott rendszerváltást”. Kiemelte: 2014-ben nem „egyszerűen győzni kell”, hanem szétzúzni a Fideszt.

A rendezvény hangtechnikai háttere nem volt tökéletes, a mikrofon folyamatosan gerjedt, amit egyes résztvevők szerint esetleg az okozhatott, hogy zavarták.

14.25
Csaknem teljesen megtöltötték a fővárosi Clark Ádám teret a Szolidaritás mozgalom szimpatizánsai kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján. Többezres menetük koradélután indult el a Lánchídon keresztül a Szabad sajtó útjára, ahol csatlakoznak az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) ünnepi demonstrációjához.

Székely Sándor, a Szolidaritás egyik társelnöke a Clark Ádám téren tartott beszédében úgy fogalmazott, hogy akárcsak 1956-ban, úgy Magyarország ma is rossz helyzetben van. Azt mondta, két éve olyan kormány van hatalmon Magyarországon, amely leépíti a demokráciát, külpolitikailag elszigeteli az országot, és gazdaságpolitikája következtében a lakosság 40 százaléka, csaknem négymillió ember él a létminimum alatt. 

A szónok külön kitért az egészségügy és az oktatás helyzetére, álláspontja szerint szinte menekülnek a fiatalok külföldre. Azt is mondta, hogy Magyarországon terjed a korrupció, a rasszizmus és az antiszemitizmus.

14.20
Elindult a békemenet kedden kora délután a budapesti Széna térről a Kossuth térre, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond majd beszédet az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepén.

A Magyarország függetlenségéért és a kormány melletti kiállásért szervezett menetet több ismert közéleti személyiség vezeti, köztük a rendezvény egyik szervezője, Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója és szóvivője, Bencsik András, a Demokrata című lap főszerkesztője, Fricz Tamás, a CÖF másik alapítója és Bayer Zsolt újságíró.

A magyar és lengyel zászlók, valamint a kormányt éltető, biztató táblák alatt álló tömeg az indulás előtt teljesen megtöltötte a Széna teret és környékét, a forgalmat a városrészben lezárták. A menet elején egy hatalmas nemzeti színű molinót vittek, amelyen az állt: "Nem maradunk adósok! Egy a haza".

A békemenet részt vevői egyperces néma csenddel tisztelegtek az 1956-os hősök és Nagy Imre mártír miniszterelnök emléke előtt.


13.55
[caption id="" align="alignleft" width="350"] Az 56-os jelzésű nosztalgiavillamos halad Hűvösvölgyben az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulóján
[/caption]

13.50
[caption id="" align="alignleft" width="350"] Somfai Ágnes, a Lehet Más a Politika (LMP) fővárosi frakcióvezető-helyettese (k) mond beszédet pártja megemlékezésén, a Mártírok emlékművénél, a Rákoskeresztúri új köztemető 300-as parcellájában
[/caption]

13.30
Nagy érdeklődés mellett zajlanak az október 23-ai "A szabadság napja" nemzeti ünnep állami rendezvényei; eddig több ezren vettek részt az eseményeken - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kedden kora délután az MTI-vel.

A tárca tájékoztatása szerint az Országgyűlés épülete 10 órától várja a látogatókat, s eddig már több mint hatezren tekintették meg ingyenesen a díszlépcsőházat, a kupolatermet, a Honvéd Koronaőrök által őrzött Szent Koronát és a Köztársasági Őrezred Parlamenti Díszőrségének óránkénti zenés őrségváltását.

 A KIM tudatta, a Terror Háza Múzeum szintén vonzza a látogatókat, este hat óráig ingyenesen látogathatók az intézmény időszakos és állandó kiállításai. A nyitást követő első két órában több mint ezren keresték fel a múzeumot - tették hozzá.  

A Magyar Állami Operaház - amely az idén kapcsolódik be először a nemzeti ünnep eseményeibe - délután három óráig várja az érdeklődőket családi programjaival, amelyeken a KIM közlése szerint eddig mintegy ezerhatszázan vettek részt.  

A Kossuth téren szintén családi programok fogadják az érdeklődőket, majd délután négy órakor megkezdődik az ünnepi műsor, amelyen beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök. Az ünnepséget követően a Ghymes együttes ad koncertet.


12.45
Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és országgyűlési frakcióvezetője szerint az 1956-os forradalom és szabadságharc mai üzenete, hogy a szabadságot és a demokráciát nem elég kivívni, azért mindig, minden nap küzdeni kell.

A pártelnök kedden, az 1956-os forradalom évfordulóján Budapesten, az MSZP és a Táncsics Mihály Alapítvány ünnepi megemlékezésén azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök "elárulta 1956 emlékét", a magyarok által akkor és 1989-ben megfogalmazott vágyakat, a köztársaságot, a szabadságot, a demokráciát, a nemzet érdekét, és korábbi önmagát is.

Mesterházy Attila a Büszkeség és tisztelet című rendezvényen arra szólította fel "a köztársaság híveit", hogy "az új magyar köztársaság megteremtésének napjáig" hordják a Kossuth-címert kitűzőként, "legyen ez a demokraták összetartozásának jelképe".


12.40
Ujhelyi István, a parlament szocialista alelnöke szerint a megalázott nép felemelte fejét 1956. október 23-án, a közös érzelmek szülte közös akarat pedig soha nem látott szoros összefogást teremtett.

A politikus kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján Szegeden, a városi ünnepségen összegyűlt mintegy kétszáz ember előtt azt mondta: 1990 folytatása volt az ''56-os eseményeknek, hiszen nem volt felemelőbb érzés annál, mint a küszöbén állni az egykori álmok szívós, gyakorlati megvalósításának és büszkén a szemébe nézni az "elődöknek". 

Vállalni, hogy "mi végigvisszük, ami nektek nem sikerült, értjük és felelősséggel vállaljuk az akkori hívószavakat, mi vagyunk, mi leszünk a méltó folytatás. Akkor valamennyien bizonyosak voltunk ebben, a szegediek különösen" - mondta ünnepi beszédében Ujhelyi István.


12.37
Parlamenti nyílt nappal és koncertekkel kezdődtek a programok kedden a nemzeti ünnepen a budapesti Kossuth téren, a Magyar Állami Operaház egyebek mellett hangszerbemutatóval, a Terror Háza Múzeum ingyenes tárlatlátogatással várja a látogatókat.

Hosszú sor állt a Parlament előtt, hiszen ezen a napon ingyen tekinthették meg az érdeklődők a Díszlépcsőházát, a Kupolatermet, a Honvéd Koronaőrök által őrzött szent koronát és a Köztársasági Őrezred Parlamenti Díszőrségének óránkénti zenés őrségváltását.

A délelőtti órákban számos érdeklődő várakozott a Magyar Állami Operaház előtt is, hogy bejusson a különböző színes programokra. A kisebbek a fúvós hangszerekkel ismerkedhettek, ezen kívül operaismertetők, koncertek és mini balettelőadás is várta a látogatókat.

Szintén hosszan kígyózó sorba kellett beállniuk azoknak, akik a Terror Háza Múzeum kiállításait szerették volna megtekintetni, az állandó és időszaki tárlatokat október 23-a alkalmából ingyen láthatja a közönség.

11.54
Varga Mihály, a Fidesz alelnöke szerint 1956 üzenete ma az, hogy nincs értelmetlen áldozat, nincs hiába való élet, nincs vesztett ügy, a siker, a győzelem, a felemelkedés azonban csak összefogással, a magyarok "korokon átívelő koalíciójával" érhető el.

A tárca nélküli miniszter a forradalom és szabadságharc 56. évfordulóján, a budapesti Széna téren tartott megemlékezésen arra mutatott rá: bár a magyarok a történelem során hősi küzdelmeikben gyakran vereséget szenvedtek, ma mégis élnek, miközben a győztes birodalmak már nincsenek sehol.

Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet, hogy az áldozat csak akkor nyerhet értelmet, ha a hősök tetteit "nem nyeli el a felejtés homálya".

11.00

Rogán Antal V. kerületi polgármester, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője szerint ma is harcolnunk kell a szabadságunkért, habár egészen másféle harcot kell vívnunk, mint ’56-os elődeinknek.

A kormánypárti politikus kedden, a forradalom és szabadságharc évfordulóján tartott kerületi megemlékezésen azt mondta: szabadságunkat ma nem erőszak, nem katonák veszélyeztetik, hanem a pénzügyi kiszolgáltatottság, a gazdasági fenyegetettség, vagyis a válság, amelynek a legfőbb előidézője a gátlástalan individualizmus.

Rogán Antal a forradalom napjaira utalva azt mondta: a magyarok bebizonyították maguknak és az egész világ előtt, hogy képesek összefogni, egységként gondolkodni és cselekedni, megmutatták, hogy a jó ügyért az életüket is képesek feláldozni.


10.20
A köztársasági elnök szerint 56 évvel ezelőtt, október 23-án Magyarországon írták a világtörténelmet és aznap lélekben újjászületett az ország. Áder János a forradalom és szabadságharc évfordulóján, kedden ünnepi nyilatkozatot adott ki, amelyben hangsúlyozza: 1956. október 23. közös alap, amelyre építeni lehet a jövőt.

A köztársasági elnök ünnepi nyilatkozatában azt írja: 56 évvel ezelőtt új fejezet kezdődött a világ történelmében. "Új fejezet, mert nem volt rá egyetlen példa sem korábban, hogy a kettészakított Európában egy ország népe lázadjon fel a szocialista világrend ellen: a zsarnokság helytartói, a pártállami terrorgépezet, a besúgók, a hazugság börtönőreinek világával szemben. A világtörténelem új fejezetét akkor Magyarországon írták."

 Azon az 56 évvel ezelőtti keddi napon lélekben újjászületett egy ország, aminek az egész földkerekség vált tanújává - áll az ünnepi nyilatkozatban. A világ szemében egyszersmind egy új nemzet is megszületett ekkor: a szabadság nemzete. 56 évvel ezelőtt itt, Európa szívében "mi magyarok voltunk ez a nemzet".
 
Áder János szerint 1956. október 23-a óta magyarnak lenni annyit jelent, mint a szabadság nemzetéhez tartozni. Azon az 56 évvel ezelőtti őszi napon nemzedékek találtak egymásra egyetlen kimondott közös óhajtásban. Fiatal és lélekben fiatal magyarok milliói mondták ki egy emberként, hogy saját kezükbe akarják venni sorsuk irányítását. Kimondták, hogy szabadságot, demokráciát akarnak. Kimondták, hogy életük árán sem tűrik tovább az önkény és igazságtalanság szocializmus nevében ránk erőltetett kegyetlen rendszerét, melynek tíz- és tízmilliók váltak áldozataivá a 20. században - olvasható az elnök nyilatkozatában. 

"56 októbere szüleink és nagyszüleink nemzedékének forradalma volt. Nekik köszönhetjük a napot, mely 1990-ben visszanyert szabadságunkhoz elvezetett. Az ünnep méltósága ezért azt kívánja tőlünk, hogy ezen a napon elsősorban ő előttük hajtsunk fejet" - hangsúlyozza Áder János. 

A köztársasági elnök hangsúlyozza: "1956 októbere az 1848-ban megszületett politikai nemzetünk 20. századi magára találásának ünnepe. Az összefogásé, az egyetértésé, a közös értékeink melletti hitvallásé." Annak a belátásáé, hogy az az 56 évvel ezelőtti felszabadító nap nem pusztán gránitnál szilárdabb talapzat az ünnephez méltó szónoklatoknak. Sokkal több ennél. "Közös alap, amelyre jövőnket építhetjük." 

"Ezért arra kérek minden magyar embert, éljen bárhol is a világban, Budapesten vagy New Yorkban, Brüsszelben vagy Kolozsvárott, hazánk vagy a nagyvilág bármely pontján, ezen a napon álljunk meg mindannyian egy főhajtásra, és osztozzunk a hősök iránti tisztelettel 1956. október 23-a felszabadító örömében" - zárul Áder János, Magyarország köztársasági elnökének ünnepi nyilatkozata.


09.30
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulóján a közjogi méltóságok jelenlétében, a Himnusz hangjaira felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját a Parlament épülete előtt, kedden.

Az ünnepi ceremónián jelen volt Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök, akik a Parlament főbejárata elől kísérték figyelemmel a katonai tiszteletadással zajló ceremóniát.

Az eseményre meghívottak között ott voltak a magyarországi diplomáciai testület képviselői, a kormány tagjai, politikusok és közéleti személyiségek is.

 A ceremónián első alkalommal mutatkozott be a Magyar Honvédség Vitéz Szurmai Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység állományába tartozó honvéd díszzászlóalj a trikolor színekkel ékesített egyenruhájában.

09.00
Az Országház előtti Kossuth Lajos téren Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök jelenlétében felvonják a nemzeti lobogót. A nemzeti ünnep alkalmából délelőtt tíz órakor megnyitja kapuit az érdeklődők előtt az Országház.

A Kossuth téren délután négy órakor folytatódik az állami ünnepségsorozat, Orbán Viktor miniszterelnök szólal fel, majd a programot a Ghymes együttes fellépésével Szabadság koncert követi. 

Tarlós István főpolgármester a fővárosban, a Magyar Rádió előtt mond ünnepi beszédet. 

Rogán Antal az V. kerület polgármestere, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője az önkormányzat koszorúzási ünnepségén, a Vértanúk terén mond ünnepi beszédet. A II. kerületi önkormányzat megemlékezésén Láng Zsolt (Fidesz) polgármester, a II. kerület országgyűlési képviselője és Varga Mihály tárca nélküli miniszter szólal fel.

Az MSZP a Táncsics Alapítvánnyal közös ünnepi megemlékezést tart a XI. kerületben, itt többek között Mesterházy Attila, az MSZP elnöke is beszédet mond. 

A Jobbik a Deák téren tart nagygyűlést a nemzeti ünnep alkalmából. Vona Gábor, a párt elnöke, Morvai Krisztina EP-képviselő, valamint Murányi Levente, a Jobbik országos alelnöke, 56-os forradalmár beszédét követően fáklyás felvonulást tartanak. 

A Demokratikus Koalíció az Egyetem téren ünnepli az évfordulót, az eseményen Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke szólal fel. 

A CÖF-CET-Békemenet Egyesület délutánra Békemenetet hirdetett, amely a Széna térről indul, és a Margit körúton, a Margit hídon át, a Nyugati pályaudvart érintve a Bajcsy-Zsilinszky úton és az Alkotmány utcán át ér a Kossuth térre, az állami ünnepségre.

Ugyancsak délután az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) tüntetést tart Fejezzük be a múltat! címmel Budapesten. 

A vidéki események sorában Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az ünnep alkalmából választókörzetének településeire látogat és mond ünnepi beszédet. 

Az LMP frakcióvezetője, Jávor Benedek Hajdúszoboszlón mond ünnepi beszédet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva