Hírek

2012.10.04. 08:00

Kikerülték egymás csapdáit az elnökjelöltek

Obama nem hibázott nagyot, Romney nem ért el áttörést az amerikai elnökjelöltek első televíziós vitáján, a sárdobálás elmaradt Denverben.

mti

Barack Obama amerikai elnök nem hibázott nagyot, republikánus kihívója, Mitt Romney pedig vélhetően nem ért el áttörést az amerikai elnökjelöltek helyi idő szerint szerda este megtartott első televíziós vitájában. A Denveri Egyetemről közvetített 90 perces, legkevesebb 40 millió néző által követett vita témája az amerikai gazdaság és a belpolitika volt.

Obama a közvélemény-kutatások által tükrözött várakozásokkal ellentétben nem hengerelte le kihívóját. Romney magabiztosan szerepelt ugyan, de aligha sikerült véghezvinnie a követői által várt bravúrt, azt, hogy a legfontosabbnak tartott első vitán egyértelművé tegye a bizonytalan szavazók számára: ő az alkalmasabb az Egyesült Államok irányítására.
   
A vitában Romney többször bírálóan lépett fel, Obama pedig védekezésre kényszerült, ám a vita nem fordult kölcsönös sárdobálásba, miként az a negatív kampányból következhetett volna.

A vitán világosan kibontakozott a gazdaságfilozófiai különbség. Obama a lefaragások és a bevételek növelése kiegyensúlyozott megvalósításának, a "jövőbe történő beruházásoknak" a szükségességéről beszélt. Romney pedig azt hangsúlyozta, hogy az adóterhek általános csökkenésétől várja a gazdaság felpörgését, következésképpen az állami bevételek csökkenését is.
A televíziós erőpróba következő állomása jövő csütörtökön Joe Biden és Paul Ryan alelnökjelölti vitája lesz, Barack Obama és Mitt Romney pedig október 16-án és 22-én találkozik ismét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva