Hírek

2012.10.05. 18:45

Ködbe vész a pedagógus életpálya, csalódottak a tanárok

A pedagógusok az elmaradó béremelés miatt azt kérik, hogy az óraszámnövelésüket is halasszák el. Az emberi erőforrások minisztere Brüsszelre mutogat a kormány döntése miatt

mti

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány a pedagógusok 2013. szeptember 1-jével tervezett béremelésének elhalasztásával próbálja betömni a jövő évi költségvetésen keletkezett lyukakat. Az érdekképviselet arra kéri a kormányt: gondolja át a köznevelési törvény további rendelkezései bevezetésének az elhalasztását is.

Mendrey László, a PDSZ elnöke pénteken, budapesti sajtótájékoztatón beszélt erről, miután a nemzetgazdasági miniszter bejelentette a 2013-as költségvetést érintő, 397 milliárd forintos kormányzati kiigazító programot. A szakszervezeti vezető közölte, a béremelés része a pedagógus-életpályamodellnek, amely mintegy 20 százalékos óraszámemelést is magában foglal, és szintén a köznevelési törvénynek megfelelően kerülnének át az iskolák januártól állami kézbe. Szerinte ezeket az intézkedéseket is el kellene halasztani.
   


Mendrey László beszámolt az életpályamodell azon részéről is, amely előírja a pedagógusok számára, hogy heti 32 órát az iskolában kell tölteniük. Ismertette egy a Tárki által 2010-ben végzett felmérés eredményét is, miszerint a tanárok átlagosan 51 órát dolgoznak egy héten. Kifogásolta, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a munkaterhek növelésének kérdésére nem tért ki, csupán a bérekről beszélt, és politikai cinizmusnak nevezte, hogy a tanárok a választások előtt nem sokkal jutnának hozzá az ígért járandóságukhoz. Emlékeztetett arra, hogy az emelés átlagosan 30 százalékos lenne, a pályakezdők esetében 50-60 százalékos, míg az 55 év felettieké 10-15 százalékos.  Hangsúlyozta azt is, hogy ha megvalósul az óraszámemelés, tanári álláshelyek ezrei kerülhetnek veszélybe.
   
Azzal kapcsolatban, hogy az oktatási államtitkár a héten cáfolta a béremelés elhalasztását, azt mondta: "Hoffmann Rózsa nem ura saját akaratának, a miniszterelnök most a gazdasági miniszter mellé tette le a voksát".

Az emberi erőforrások minisztere egy pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, hogy nem végleges a kormány döntése a pedagógusbér-emelés elhalasztásáról, az a jövő évi gazdasági számok tükrében még változhat. Balog Zoltánt közölte: "súlyos döntésekre" van kényszerítve a magyar kormány, hogy elkerülje Brüsszel túlzottdeficit-eljárását. Jelezte, hogy "ez nem végleges döntés", ő nem adta fel a reményt, és bízik abban, hogy a jövő évi számok tükrében ez még változhat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva