Hírek

2012.10.17. 14:57

Romák, Jobbik, DK - három szegénységmenet Miskolcon

Nemzeti, európai uniós és cigány zászlók mögött, mintegy 300 résztvevővel szerda délután két órakor az Avasi lakótelepről elindult a miskolci cigány nemzetiségi önkormányzat által szervezett menet, amelyet A hazáért, a demokráciáért címmel hirdetett meg a roma szervezet.

mti

A tüntetést azután szervezték meg, hogy a Jobbik az Avasi lakótelepen - a szerintük megnövekedett bűnözés miatt - kezdeményezett ugyancsak szerda délutánra megmozdulást.

Váradi Gábor, a miskolci cigány nemzetiségi önkormányzat vezetője a menet elindulása előtt elmondta, a gyűlölet és a kirekesztés, a bűnbakképzés ellen akarnak fellépni. Tűrhetetlen ugyanis, hogy egyesek azért gyűlölnek másokat, esetleg azért akarják az életüket kioltani, mert más a bőrük színe - tette hozzá.  Fel akarják hívni a magyar társadalom figyelmét arra, hogy a lejtőn még meg lehet állni. A politikát pedig arra szólítják fel: vessen véget annak, hogy csak eszközként használja a cigányságot.

Politikai haszonszerzők Miskolcon

Egyesek politikai haszonszerzésről beszélt a szerda délutánra meghirdetett miskolci demonstrációkkal kapcsolatban Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), a város polgármestere sajtótájékoztatóján. Azt mondta: masírozók, hőbörgők jelentek meg Miskolcon, "politikai haszonlesők lepték el" a város utcáit, sokan közülük Budapestről jöttek. Miskolcnak egyáltalán nem használ ez a mai nap, nem használ azoknak akik itt élnek, akik keményen küzdenek mindennapjaikért - mondta a polgármester.

Kriza Ákos szerint az utóbbi egy-két évben a biztonságérzet Miskolcon és ezen belül az Avasi lakótelepen jelentősen javult, az eddig elért eredményeket teszik tönkre azok, akik "fel-alá masíroznak az Avason".
A polgármester úgy fogalmazott: egyesek a rend és a béke megvédése érdekében "szebb jövőt, és ehhez hasonló egyéb jelszavakat kiabálnak", ám "így nem lehet szebb jövőt építeni". 
   

A Jobbik felhívására több százan gyűltek össze a lakótelepen

A Jobbik által szervezett demonstráción négy-ötszáz szimpatizáns gyűlt össze a miskolci Avasi lakótelepen szerda délután; az ellenzéki párt a rossz szociális viszonyokra, a munkanélküliségre, a közbiztonság romlására szándékszik felhívni a figyelmet.
Az erős rendőri biztosítás mellett megkezdődött demonstrációra az ország más részeiről is érkeztek résztvevők; többen a Jobbik zászlaját, néhányan pedig árpádsávos zászlót tartanak a magasba.
   
A Jobbik elnöke, Vona Gábor azt mondta: a demonstráció a magyar-cigány együttélés problémáira fókuszál. Arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a csaknem 40 ezer lakosú Avason a betelepült "fészekrakók" miatt sokan veszélyeztetve érzik mindennapjaikat. 


A Demokratikus Koalíció tüntetése 

A Demokratikus Koalíció (DK) demonstrációja félpályás útlezárással kezdődött a Csabai kapuban, a Petneházy lakótelepnél. Kora délután kilenc autó és körülbelül ötven ember zárta le az utat a Csabai kapuban, a Fáy közgazdasági szakközépiskola előtti szakaszon. A békésen gyülekezők három órakor megindultak az Ifjúság úton, részben autókkal, részben pedig gyalogosan az Avasra, a Fényi Gyula térre.
   
A demonstrálók élén Vadai Ágnes és Molnár Csaba országgyűlési képviselő, valamint Varga Gergő, az avasi városrész önkormányzati képviselője haladt. Kezükben transzparenst tartanak "Békét! Nyugalmat! Megoldásokat!" felirattal. 
   
A Demokratikus Koalíció képviselői az MTI-nek korábban azt hangsúlyozták, hogy nem szabad teret engedni a szélsőséges megnyilvánulásoknak, az avasiak nem bűnözők, békét, nyugalmat szeretnének és megoldásokat a problémákra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva