Hírek

2012.10.13. 17:44

Súlyos adatrablás a magyar Pepsi honlapján

Egy török hackercsapat törte fel az oldalt, ötvenezer felhasználó személyes adatait és jelszavait lopták el.

origo.hu

Egy török hackercsapat feltörte az üditőitalgyártó cég magyar honlapján lévő promóciós oldalt, ahonnan mintegy ötvenezer felhasználó személyes adatait, jelszavait lopták el és publikálták az interneten. A pórul járt felhasználóknak érdemes azonnal megváltoztatniuk jelszavaikat - olvasható az origo.hu-n.

A feltörésről a Cyberwar News nevű hackerportál számolt be, szombat délután a 3d.pepsi.hu címen működő oldal helyén - amelyen eredetileg a Pepsi regisztrálós nyereményjátéka volt elérhető - a Maxney nevű török hackercsapat üzenete fogadta a látogatókat. A feltörésről az Anonymous hackercsoport magyar részlege adott hírt a Facebook-csoportjában.

A hackerportál híréhez csatolták azokat a linkeket is, amelyeken összesen tizennégy külön fájlra bontva a Pepsi nyereményjátékára regisztrált - a Cyberwar News szerint több mint ötvenezer - felhasználó személyes adatai tölthetők le. A listán a nevek, az e-mail címek, és a telefonszámok mellett a regisztrálók születési dátumai, és lakhelyük városai is megtalálhatók.

A fenti adatok mellett a kiszivárogtak a regisztrációhoz használt jelszavak is, amelyeket nem biztonságos módon, titkosítva tároltak a szerveren. Minden olyan felhasználónak, aki tudja, hogy regisztrált a Pepsi játékára, és a részvételhez olyan jelszót adott meg, amelyet más szolgáltatás, például levelezőoldalakon vagy közösségi szájtokon is használ, ajánlott azonnal megváltoztatnia jelszavait, hogy fiókjaihoz illetéktelenek ne férhessenek hozzá.

Pepsi állásfoglalás


A Fővárosi Ásványvíz- és Üdítőipari Zrt. által működtetett www.pepsi.hu oldalon lévő promóciós oldalt ismeretlen tettesek feltörték.

A vállalat szakemberei megkezdték az eset kivizsgálását és azonnali lépéseket tettek az ügy további részleteinek kiderítésére, a hasonló esetek megelőzésére.

A vállalat promóciós tevékenysége során mindenkor betartja a vonatkozó jogszabályokat. A vállalat teljes mértékben segíti a vizsgálatot, és várja az eljárás sikeres lezárulását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva