Hírek

2012.11.10. 06:42

Választási törvény: mégis kikéri a Fidesz a normakontrollt

A Fidesz mindenképpen szeretné, ha lenne előzetes alkotmánybírósági normakontroll az új választási eljárási törvényről, ennek technikai formája azonban még nem dőlt el - mondta Kósa Lajos.

mti

"Szeretnénk, hogy ha előzetes normakontroll lenne, de hogy ezt pontosan milyen technikai megoldással érjük el, képviselők egy része kezdeményezi vagy más kezdeményezi, ezt még nem tudom megmondani" - nyilatkozta a Fidesz ügyvezető alelnöke pénteken.



A Hvg.hu a héten arról számolt be, hogy az előzetes tervekkel ellentétben a Fidesz képviselőcsoportja mégsem kér előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól (Ab) a választási eljárási törvénytervezetről. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a hírportálnak azt mondta, a kormánypárti képviselőcsoport nem ellenzi a normakontrollt, szeretnék, ha az Ab véleményezné a tervezetet, és megvizsgálná, hogy az nem ütközik-e az alaptörvénybe. Viszont szerinte a frakcióban az a közös álláspont, hogy a tervezet egészében nem alkotmányellenes, ezért rosszul nézne ki, ha ezzel a meggyőződéssel szemben mégiscsak kérnének alkotmányossági vizsgálatot.
A hírportál úgy értesült, a Fideszben számítanak arra, hogy a köztársasági elnök a törvény kihirdetése előtt kikéri az Ab véleményét, ami feloldaná az ellentmondást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva