Hírek

2012.12.12. 17:41

Hallgatói tiltakozás: több ezren vonultak Budapesten

A felsőoktatási keretszámok két évvel ezelőtti szintre történő visszaállítását, a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, valamint a hallgatói szerződés azonnali eltörlését követelték a budapesti Műegyetemen tartott tiltakozó demonstráció résztvevői szerdán a fővárosban.

MTI, Origo, index, bama.hu

20:57 - Vége lett a parlamenti tüntetésnek

Kossuth tér: Most már elindult a tömeg, a lépcsőnél már csak rendőröket látni. Többen a Corvinus felé mennek hallgatói fórumot tartani, de az kérdés, hogy hol, mivel az egyetem ilyenkor zárva van. (index.hu)

20:28 - Egyre kevesebben

Többen kupacba dobálták, és melegedésre használják a fáklyákat. Néhány százan tiltakoznak tovább, a tüntetők nagy része elszállingózott a térről.

20:00 - Több a rendőr

Átlépte a Parlamentet körbevevő kordont több száz tiltakozó hallgató szerda este fél nyolckor. A rendőrök leszorították őket a főbejárat lépcsőjéről, és felszólították a kordon mögötti parkolóban tartózkodó tüntetőket, hogy hagyják el a helyszínt. A Kossuth térre egyre több rendőr érkezik, akik az Országház előtt sorakoznak fel.

19:52 - Nem volt tervbe véve

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke azt mondja, hogy nem volt tervbe véve, hogy a Parlament elé betörnek a tüntetők, de mivel ők felelnek a tüntetésért, ezért próbálja a hangosbeszélőn meggyőzni a diákokat, hogy vonuljanak le a lezárt területről. Nem sok sikerrel, a nagy hangzavarban nem igazán hallja senki, ráadásul a tüntetők tök jól elvannak, Hoffmann Rózsát szapulják és hullámoznak. (origo.hu)

19:30 - Kövér nem érti mi ellen tüntetnek a diákok

Kövér László elmondta, nem érti, mi ellen tüntetnek az egyetemisták, hiszen őket már felvették. Ha a jövő generációjáért, szolidaritásból teszik, akkor ez nagyon nemes gesztus tőlük, de nekik is csak javukra válhat, ha a későbbi egyetemisták itt maradnak, és megszerzett tudásukkal az országot szolgálják. Hozzátette, ahogy elhangzott, a kormány nyitott a párbeszédre, de úgy tűnik, hogy a diákok nem kívánnak élni ezzel a lehetőséggel. Ez felveti annak a kérdését is, hogy nem pusztán erődemonstrációról van-e szó. Azt pedig kifejezetten aljasnak tartja, hogy az MSZP szóvivője olyan jogsértésre, törvényszegésre buzdítja a demonstrálókat, amelyekért 2006-ban sokakat bíróság elé vittek. Kövér László azzal a javaslattal zárta válaszát, hogy a diákok ne hagyják magukat befolyásolni és provokálni az MSZP és mások által.  (bama.hu)

19:20 - Megérkezett a tömeg a Kossuth térre

Egy fényvillamoson, amikor a tömeg mellé ért, lekapcsolták a világítást. Itt láttunk először komolyabb rendőri jelenlétet, a Parlement előtt, de nem készenléti rendőrök.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] (fotó: MTI)
[/caption]

19:01 - A Nemzetgazdasági Minisztérium volt az egyik cél

Nem tudnak bemenni, mert be van zárva a minisztérium kapuja. "Gyertek ki!"- üvölti a tömeg. Egy darabig itt várakoztak, majd tovább indultak.

18:30 - Egyre többen

Most ért a tüntetés az Astoriára. Egyre többen vannak, többen mobilon hívják az ismerőseiket. Még nem világos, hova tartanak az egyetemisták, valószínűleg a Parlament a cél.

18:15 - Az Erzsébet hídon vonulnak át a diákok

Rendőri felvezetéssel vonulnak át a tiltakozó diákok Budáról Pestre az Erzsébet hídon.

A hallgatók, akik a Műegyetemről indultak egyelőre ismeretlen céllal, a híd teljes szélességében vonulnak, így a forgalom megbénult. A diákok elöl egy "Mi vagyunk az egyetem, mi vagyunk a jövő" feliratú molinót tartanak.

17:50 - Több ezer egyetemista indult el "sétálni"

Több ezer budapesti egyetemista indult el "sétálni" a Műegyetemen tartott tiltakozó fórum után szerda késő délután. A szervezők nem közölték, hogy hová mennek. A tömegben újabb politikus, Schiffer András LMP-elnök tűnt fel. (MTI/index.hu)

17:30 - A hallgatók - akik megtöltötték az egyetem központi épületének auláját - követeléseik között fogalmazták meg a felsőoktatásból a forráskivonás leállítását, többletforrások juttatását, az eddigi elvonások kompenzálását, valamint azt, hogy ne korlátozzák az egyetemi autonómiát.
   
Nagy Dávid, a demonstrációt szervező Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke arról, hogy mi hozta össze a diákokat a héten, és mi hozza össze a következőkben is "eltántoríthatatlanul", azt mondta: az a felismerés, hogy megtámadták a jövőjüket, de ezt nem fogják hagyni.


    
"Hogy megint átvertek bennünket, de ezt mi nem fogjuk hagyni!" - jelentette ki, amit a résztvevők hangos nem hagyjuk skandálása kísért.
   
A hallgatói érdekvédő kitért arra is, hogy nincs egyetemi reform, csak pénzkivonás és "az autonómia elpusztítása".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva