Hírek

2012.12.19. 14:07

Marad a tavalyi keretszám és a röghöz kötés

A felsőfokú oktatásban az állam által finanszírozott felvehető hallgatók száma 2013-ban nem lehet kevesebb a tavalyinál, azaz 55 ezernél, a pontszámokat a szaktárca karácsonyig nyilvánosságra hozza.

mti

Ezt Giró-Szász András jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján szerdán. A kormány szerdán meghatározta az Emberi Erőforrások Minisztériuma számára, hogy a felsőfokú oktatásban az állam által finanszírozott hallgatók száma nem lehet kevesebb a tavalyinál, azaz 55 ezernél. Ez alsó határ, ennél csak több lehet a felsőoktatásba belépő hallgatók száma, felsőoktatási intézményekbe bejutás egyetlen feltétele az adott pontszám elérése lesz. A pontszámokat a jogszabály alapján december 31-ig kellene megállapítani, ugyanakkor az Emberi Erőforrások Minisztériuma vállalta, hogy karácsonyig nyilvánosságra hozzák.

Az állam mindenkinek, aki eléri a minőségi küszöböt, elvégzi meghatározott időn belül a felsőoktatási tanulmányait, diplomát szerez, és Magyarországon kíván elhelyezkedni, kifizeti a tanulmányai költségét.

A kabinet felállított három delegációt, amelyek az oktatási intézmények adósságrendezésével, az uniós önrész átvállalásával, és az állam és a magánszféra részvételével kialakított PPP-konstrukció megoldásával foglalkoznak. Az első két tételre egyaránt 10-10 milliárd forintot különítenek el, a harmadik tételről nem mondott számot, arra hivatkozva, hogy jelenleg megállapodás előtt áll az állam. Ha a jövő évi költségvetési sor mellé e három intézkedés számait hozzáadják, amely mintegy 50 milliárdot tesz ki, és kalkulálnak a felülről nyitott új felvételi rendszerrel, akkor legalább 24 milliárd forinttal több pénz jut 2013-ban a felsőoktatásra, mint előző évben. Jelentős többletforrások várhatók a pedagógus- és sportösztöndíjak rendszerén keresztül is.
A kormány eltörli a részösztöndíjat mert mint Giró-Szász András kiemelte, az szembemenne az egész rendszer logikájával.    
   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva