Hírek

2012.12.10. 18:13

Véget ért a budapesti demonstráció

Véget ért este fél kilenckor a budapesti diákok demonstrációja a Clark Ádám téren.

Forrás: MTI

22:30 - Véget ért a budapesti demonstráció

A szervezők arra kérték a kormány napokban elfogadott felsőoktatási koncepciója, azon belül elsősorban a keretszámok tervezett csökkentése miatt tiltakozó hallgatókat, hogy menjenek haza.

A diákok vonulása miatt egy ideig nem járt a 2-es villamos egy szakaszon, illetve nem közlekedtek a műszaki hiba miatt álló 3-as metrót pótló buszok.

19:46 - A Parlamenthez mennek a diákok

A hallgatók először a Közraktár utcán haladtak a Corvinus felé, majd a Kálvin térre, utána pedig az Astoria felé mentek tovább. Ezután úgy döntöttek, hogy a Parlamenthez mennek. Többször skandálták, hogy "Le a tandíjjal!" A tömeg elején egy Hallgatói Hálózat feliratú lepedőt vittek a diákok.

19:18 - Budapest belvárosában vonulnak a diákok

A diákok a Hallgatói Hálózat és más csatlakozó szervezetek fórumáról érkeztek, amelyet az ELTE lágymányosi kampuszában tartottak. A tanácskozás résztvevői több pontban fogalmazták meg követeléseiket.
A résztvevők követelik a köz- és a felsőoktatás átfogó reformját, a keretszámokat visszaállítását legalább a 2011-es szintre, a forráskivonás leállítását, az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződés eltörlését, valamint azt, hogy ne korlátozzák az egyetemi autonómiát.

A Petőfi hídhoz vonuló 300-500 diák azt skandálta, hogy "nem hagyjuk!, nem hagyjuk!", és szórólapokat osztogattak a feltorlódott autók vezetőinek. A hídon megszavazták, hogy vonuljanak a Budapesti Corvinus Egyetemhez. Több rendőrautó érkezett a helyszínre.

A hallgatók először a Közraktár utcán haladtak a Corvinus felé, majd a Kálvin térre, utána pedig az Astoria felé mentek tovább. 

18:58 - Érdemi egyeztetést követelnek a szegedi diákok

Érdemi egyeztetést követeltek a felsőoktatás jövőjéről a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) auditórium maximumában hétfő este rendezett fórumon résztvevő hallgatók és oktatók. A felsőoktatási keretszámok tervezett változása miatt összehívott nyílt fórumon részt vett az SZTE szinte valamennyi dékánja és az intézmény rektora, Szabó Gábor akadémikus is.

18:28 - A hídfoglaló hallgatók elindultak a Corvinus felé

A hídfoglaló hallgatók úgy döntöttek hétfő kora este, hogy a Budapesti Corvinus Egyetemhez vonulnak.

18:20 - Lezárták a Petőfi hidat a tiltakozó hallgatók

A Hallgatói Hálózat és más csatlakozó szervezetek fórumának résztvevői hétfő késő délután döntöttek erről.

Az ELTE Lágymányosi úti épületétől a Petőfi híd budai hídfőjéhez vonuló diákok azt skandálták, hogy "nem hagyjuk!, nem hagyjuk!". A Petőfi híd budai hídfőjénél megállították a gépkocsik és a 4-es, illetve a 6-os villamos forgalmát.

Az úttesten álló mintegy 300 hallgató közül többen a kezükben táblákat tartanak "Ne szerződj, szerveződj!, valamint "Az egyetem a miénk" felirattal. 

A Pestről Budára tartó gépkocsiforgalom feltorlódott a Petőfi hídon.  Közben több rendőrautó érkezett a helyszínre. A hallgatók elindultak a hídon Budáról Pest felé.

Lezárult a Hallgatói Hálózat fóruma - Hallgatói Hálózat közleménye

Véget ért a Hallgatói Hálózat által szervezett fórum az ELTE Lágymányosi kampuszán. A fórum elfogadta a diákok követeléseit:
0. Követeljük a köz- és felsőoktatás átfogó reformját!
1. A keretszámokat állítsák vissza legalább a 2011-es szintre!
2. Állítsák le a forráskivonást, kompenzálják az elvonásokat!
3. Töröljék el a hallgatói szerződést!
4. Ne korlátozzák az egyetemi autonómiát!
A fórum döntése értelmében a tömeg utcára vonult a Petőfi híd irányába. A fórumot követőeseményekért a szervezők és a csatlakozó szervezetek nem vállalnak felelősséget, hiszen azok a rendezvényen kívül történnek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva