Hírek

2013.04.08. 10:02

Törvénybe iktatják az Egri csillagokat

A tavaszi szünet után újra beindul a Parlament: a választási törvény módosítása mellett az adótörvények és az egsézségügyi törvény is változni fog, de Gárdonyi Gézának és a finnugor rokonságnak is szentelnek egy-egy jogszabályt.

Index

A tavaszi szünetet követően hétfőn és kedden is ülésezik az Országgyűlés. A hétfői ülésnap egy új képviselő, Szemereyné Pataki Klaudia eskütételével kezdődik. A fideszes politikus az MNB élére távozó Matolcsy Györgytól örökli meg annak Bács-Kiskun megyei listás mandátumát - írja az index.hu.
Egy másik rendhagyó eseményre is készülhetünk, az MSZP az alkotmányügyi bizottság döntésének felülvizsgálatával akarja elérni, hogy a Ház elismerje: Kövér László házelnök idén február 11-én megsértette az országgyűlési törvény részrehajlás nélküli ülésvezetésre vonatkozó rendelkezését, amikor azt vágta a szerinte állandóan bekiabáló szocialisták fejéhez: „Mondják meg őszintén! Ilyen nehéz elviselni az ellenzéki létet? Lesz idejük megszokni.”
Korrigálják a választási törvényt

Az Országgyűlés több törvényjavaslatról is szavaz a héten. Az biztos, hogy mindenki feszülten figyelni fogja a választási törvény módosítását, ami nem is véletlen, hiszen az eredeti jogszabály számos pontját – köztük a belföldi szavazók regisztrációját – január elején elkaszálta az Alkotmánybíróság. Most a kormány az AB döntéseit figyelembe véve próbálja megfoltozni a törvényt.

Korábban már egy alapos elemző cikkben összeszedtük, hogyan is fog kinézni – hacsak nem jön közbe egy last minute változtatás – az újragondolt jogszabály. A legfontosabb pont az, hogy a kormány nem erőlteti tovább a regisztrációt, a magyarországi lakhellyel rendelkezőknek tehát sehová nem kell feliratkozniuk a szavazáshoz. Ezenkívül a kettős állampolgársággal rendelkezők érdekére hivatkozva ezentúl a választási irodáknak nem lesz kötelező  közszemlére tenni a választók listáját, illetve a választópolgárnak jogában áll majd megtiltani, hogy a választási szervek kiadják a róla nyilvántartott adatokat. A törvényjavaslat a pártok médiamegjelenését is igyekszik szabályozni, méghozzá úgy, hogy meglehetősen ködös fogalmazással „egyenlő feltételeket” ír elő a pártok reklámjainak közzétételében – melyeket egyébként kötelezően térítésmentesen kell sugároznia az adóknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva