Hírek

2013.06.07. 17:39

Hogyan készüljünk a nyaralásra?

A legjobban megtervezett nyaralást is el tudja rontani, ha közben gondjaink támadnak a pénzügyeinkkel. Néhány óvintézkedés megtételével ugyanakkor biztosíthatjuk, hogy a pihenés felhőtlen legyen, vagy ha netán gond történik, azonnal meg tudjuk tenni a szükséges lépéseket.

BAMA

A nyaralásról a legtöbb embernek nem azonnal a bankkártyája, vagy a biztosítása jut eszébe, pedig a pénzügyek megtervezése éppen olyan fontos, mint az útvonalé, vagy a szállásé. Külföldi utazás előtt mindig tervezzük meg kiadásainkat, és azt, hogy azokat milyen arányban kívánjuk készpénzzel, illetve bankkártyával megoldani. A szükségesnél sokkal több készpénzt soha ne tartsunk magunknál, hiszen ha váratlan kiadás merül fel - például meghibásodik a járművünk - akkor a bankszámlánkon lévő pénzhez hozzá tudunk férni, viszont nem kell számolnunk a készpénz elvesztésének kockázatával.

A bankkártya használatának biztonságára külföldi utazásaink alatt is kiemelten oda kell figyelnünk. Alapvető szempont, hogy a kártyát ne tévesszük szem elől, ne adjuk át idegennek, ne hagyjuk őrizetlenül feltűnő helyen. A PIN kódot - csakúgy, mint itthon - ne tartsuk a kártya közelében, és ne adjuk ki senkinek sem. Fontos, hogy ha eltűnik a kártya, külföldön is azonnal intézkedjünk a letiltásáról: ennek érdekében még indulás előtt írjuk fel a bejelentésre szolgáló banki telefonszámot, illetve az azonosításhoz szükséges adatainkat. Szintén érdemes ellenőrizni még az indulás előtt a kártya lejáratának dátumát: ha ugyanis pont a külföldi tartózkodás alatt jár le az érvényessége, nem tudunk hozzáférni pénzünkhöz, ami igen komoly kellemetlenségekkel járhat.

A bankkártya használatának költségei ugyanakkor külföldön eltérhetnek az itthoni díjaktól. Általánosságban elmondható, hogy a bankkártyás fizetés - a tranzakciós illetéket leszámítva - külföldön is díjmentes a legtöbb esetben, vagyis, ha biztonságos, megbízható elfogadóhelyen fizetünk, érdemes a kártyát használni. A bankjegykiadó automaták használata ugyanakkor rendszerint jóval drágább, mint itthon, ezért a gyakori készpénzfelvételt lehetőség szerint kerüljük. Egyébként több, Magyarországon működő bank a környező országokban is rendelkezik érdekeltséggel: ilyenkor érdemesebb a saját bankcsoportunkhoz tartozó ATM-et használni, mert ilyen esetben több hitelintézet kedvezőbb díjtételeket alkalmaz. Bankkártyás fizetés előtt mindig győződjünk meg róla, hogy a bankkártyánkat elfogadják-e az adott helyen. Bazárokban, piacokon viszont akkor se fizessünk kártyával, ha erre látszólag adott a lehetőség, mert az ilyen helyeken - főleg az egzotikusabb országokban - igen nagy a csalás veszélye.

A pénzváltást lehetőleg még itthon oldjuk meg, mert itt könnyebben megtaláljuk a kedvezőbb ajánlatokat. Az utcai váltástól ugyanakkor mind itthon, mind külföldön óvakodjunk, csak hivatalos, engedéllyel rendelkező pénzváltók szolgáltatásait vegyük igénybe.

Külföldi utazás előtt mindig kössünk utasbiztosítást: annak díja ugyanis az utazás költségének csak a töredéke, viszont egy sor, gyakran előforduló káreseményre fedezetet nyújthat. A bankkártyához automatikusan járó biztosításra viszont csak mértékkel építsünk, hiszen annak keretösszegei általában nem túl magasak. Az utasbiztosításnál viszont nagyon fontos szabály, hogy még az indulás előtt kössük meg.  

Külföldi úton a gépjármű biztosítása is fontos kérdés. A legtöbb európai országban elfogadják az itthon kiállított kötelező biztosításról (kgfb) szóló igazolást, ám számos európai államban szükséges bemutatni a biztosító által kiállított "zöldkártyát" is. Ennek beszerzése pár percet vesz igénybe annál a biztosítónál, ahol kgfb-szerződésünk van - sőt, több társaság évente a szerződéssel együtt automatikusan kiküldi. Semmiképp se mulasszuk el magunkkal vinni ezt a dokumentumot, hiszen ennek hiányában egy egyszerű igazoltatásnál is kínos magyarázkodásra kényszerülhetünk. 

Egyre többet használjuk bankkártyánkat külföldi utazásaink során

Ez egyebek között annak is köszönhető, hogy a nemzetközi kártyatársaságok kártyáival külföldön ugyanolyan gyorsan és kényelmesen tudunk fizetni, mint itthon - tudtuk meg Hargitainé Várhegyi Teréztől, az OTP Bank Kártya Üzleti Igazgatóságának ügyvezető igazgatójától.

A bankkártya használat azért kedveltebb, mint a készpénzes fizetés, mert a vásárlási tranzakció - a legtöbb bank esetében - külföldön is díjmentes. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor készpénzre van szükség. A bank tapasztalata szerint az átlagos külföldi készpénzfelvétel összege ATM-ből 39 000 forintnak megfelelő valuta körüli, míg a fióki készpénzfelvétel esetében forintba átszámítva, 110 000 forint. Az ATM-ből való készpénzfelvételnek azonban külföldön is költsége van. Ezek a költségek kis odafigyeléssel csökkenthetőek, ha például otthon a számlavezető bank, külföldön pedig a Bankcsoport ATM-jéből vesszük fel a szükséges készpénzt - hívta fel a figyelmet Hargitainé Várhegyi Teréz.

(x)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva