Hírek

2013.06.07. 17:50

Nagybajcsnál a Duna vízállása már meghaladta a várt tetőzési szintet

Nagybajcsnál már a 900 centiméteres várt tetőzési szintet is meghaladta a Duna vízszintje, itt péntek délután 4 órakor 902 centiméteres volt a vízállás - derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) legfrissebb adataiból.

MTI

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) közleménye szerint viszont már nem szombat napközben, hanem hajnalra várják a nagybajcsi tetőzést.

Komáromnál, ahol már szintén meghaladta az eddig mért legnagyobb vízszintet a folyó állása, péntek délután 4 órakor 818 centiméteres volt a Duna szintje. A legfrissebb előrejelzésben itt vasárnap várható a tetőzés.

Esztergomnál 761 centimétert mértek utoljára, ami azt jelenti, hogy már itt is csak 10 centiméteres vízszintemelkedés hiányzik a rekordértékhez. Budapestnél 809, Nagymarosnál 682 centiméteres vízszintet mértek péntek délután. A jelenlegi előrejelzés szerint Esztergomnál vasárnap reggel, Nagymarosnál vasárnap este, a fővárosban hétfőn hajnalban várható a tetőzés.

Budapestnél az eddigi legnagyobb vízállást 2006-ban rögzítették, akkor 860 centiméter volt a Duna vízállása. Nagymarosnál szintén 2006-ban volt a legmagasabb a folyó szintje, 714 centiméteres. Nagybajcsnál, Komáromnál és Esztergomnál a 2002-es árvíz idején volt a legmagasabb a vízszint. Akkor Nagybajcsnál 875, Komáromnál 802, Esztergomnál pedig 771 centiméteren tetőzött a Duna.

Az OMIT közleménye szerint már 20 helyen alakítottak ki központi homokzsáktöltő telepeket, amelyek a védekezésben résztvevőknek jelentenek újabb tartalékot. Jelenleg csaknem 760 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon. Ebből rendkívüli védekezés van több mint 191 kilométeren, további több mint 63 kilométeren harmad-, mintegy 199 kilométerem másod-, csaknem 306 kilométeren elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva