Hírek

2013.07.09. 13:02

Nem minden hitel, ami annak tűnik

Nagy példányszámban megjelenő ingyenes prospektusokban, újságokban vagy bulvárlapokban gyakran találkozni olyan hirdetésekkel, amelyek alacsony havi befizetés mellett kínálnak nagy összegű hitelt, akár a KHR-ben szereplő ügyfeleknek is. Itt a legtöbb esetben fogyasztói csoportok szervezőiről van szó, akik pénzügyi szolgáltatás - így hitel - nyújtására nem jogosultak.

BAMA

Gyakran találkozni a sajtóban, és a hirdetési újságokban, szórólapokon olyan hirdetésekkel, amelyek nagy összegű, azonnali hitelt ígérnek minden különösebb bírálati procedúra nélkül, akár a Központi Hitelinformációs Rendszerben (közismert korábbi nevén BAR-listán) szereplő ügyfeleknek is. Ilyen esetekben szinte mindig fogyasztói csoportok szervezői állnak a háttérben.

A fogyasztói csoportok viszonylag egyszerű elven működnek: létrehozásuk célja, hogy meghatározott áruk (ingó vagy ingatlan) tulajdonjogát az adott csoport tagjai a befizetéseiket összeadva megszerezzék. Esetükben tehát egy olyan önkéntes, ideiglenes vásárlási társulásról van szó, amely speciális előtakarékossági formát kombinál részletre történő vásárlással, és amely szerencseelemet is tartalmaz.

A fogyasztói csoport úgy működik, hogy tagjai vállalják: meghatározott ideig meghatározott összeget fizetnek be havonta. A fogyasztói csoportokban való vásárlási forma ugyanakkor a hagyományos részletvásárlástól eltérő feltételeket teremt, így például az áruhoz jutás nem feltétlenül az első részlet megfizetésével egyidejűleg történik meg.

[caption id="" align="alignleft" width="600"] Semmi sem garantálja, hogy azonnal hozzájut a megszerezni kívánt ingatlanhoz
[/caption]

A szervező által rendszeresen megrendezett közgyűléseken megtartott sorsolásokon és/vagy előtörlesztés vállalása következtében dől el, hogy a csoport résztvevői közül az adott alkalommal kik jutnak hozzá a vásárlási joghoz, mely tagok számára nyílik meg a lehetősége annak, hogy megvásárolják a meghatározott ingóságot vagy ingatlant.

A futamidő végén, az összes törlesztőrészlet hiánytalan teljesítése esetén az a fogyasztó is hozzájuthat (adott esetben akár 15-20 év múlva) a vásárlási joghoz, akit a futamidő alatt nem sorsoltak ki, illetve akinek anyagi forrásai nem tették lehetővé, hogy előtörlesztést vállaljon.

A fogyasztói csoportok működésének lényeges tulajdonsága viszont a szerencseelem, amely nemcsak sorsolással, hanem az előtörlesztés vállalásának lehetőségével összefüggésben is megmutatkozik, mivel a csoporttag előtt nem ismert és általa nem befolyásolható a többi csoporttag előtörlesztés-vállalási hajlandósága, így nem tudható előre, hogy a vásárlói joghoz jutáshoz hány havi törlesztőrészlet előtörlesztésként való felajánlása szükséges.

Kiemelendő, hogy ha a fogyasztó magasabb szerződéses értéket köt ki (az általa megszerezni tervezett dolog vételárát több millió forintban határozza meg), akkor több szerződéses pozícióval (több tagsággal, szerződéssel) kell rendelkeznie, s így az általa kívánt összeghez csak akkor juthat hozzá, ha mindegyik szerződéses pozícióra egyszerre sorsolják ki, vagy mindegyik csoportban ő ajánlja fel a legnagyobb törlesztőrészletet.

Mindezek eredőjeként világos, hogy a fogyasztói csoportok létrehozása által elérhető szolgáltatás semmilyen tekintetben nem vethető össze a hitellel, vagyis, ha valaki belép egy fogyasztói csoportba, semmi sem garantálja, hogy azonnal hozzájut a megszerezni kívánt ingatlanhoz vagy árucikkhez. Ennek megfelelően, ha hitelre van szükségünk, valamilyen pénzügyi szolgáltatóval (pl. bank, takarékszövetkezet) vegyük fel a kapcsolatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva