Hírek

2013.08.02. 12:41

Diákhitel: már kétféle is

A felsőoktatásban tanulók már kétféle Diákhitelből is választhatnak. Ha pedig szükség van rá, mindenképpen érdemes igénybe venni a kölcsönt, hiszen igen kedvező feltételekkel vehetőek igénybe. Ezt támasztja alá, hogy eddig már közel 350 ezer hallgató élt a Diákhitel lehetőségével.

BAMA

Már most érdemes arra is gondolni, hogy a versenyképes tudás és a diploma megszerzése komoly anyagi terhet is jelent. Ennek enyhítésében segíthet a Diákhitel. Aki a 2012/13-as tanévet követően nyer felvételt és szeptemberben be is iratkozik egy egyetemre/főiskolára, a klasszikus szabad felhasználású Diákhitel1 mellett választhatja a kizárólag a képzés költségére fordítható, kötött felhasználású Diákhitel2-t is.

A Diákhitelnél speciális, a banki hitelektől alapvetően eltérő kölcsönformáról van szó, amelyet csak a tanulmányok befejezése után kell elkezdeni törleszteni. További előnyt jelent, hogy a Diákhitelek kamatai az összes forintban nyújtott hazai hitel között a legalacsonyabbak közé tartoznak. Emellett igen rugalmas konstrukcióról van szó: ha anyagi helyzetünk engedi, bármikor adott a lehetőség a díjtalan előtörlesztésre, és később is különböző tehermentesítő kedvezmények érhetőek el.

A Diákhitelt az együttműködő pénzintézeteken keresztül az állami tulajdonú Diákhitel Központ nyújtja. Diákhitelhez bárki hozzájuthat, aki felsőoktatási intézmény bejelentkezett hallgatója, és 35 évnél nem idősebb. A Diákhitel igénylésénél tehát nincs hitelbírálat, azaz havi rendszeres jövedelmetnem kell felmutatni. Mivel a havi törlesztőrészlet nagysága a jövedelemhez igazodik, a hitel futamideje - vagyis a visszafizetés időtartama - nem előre rögzített.

A már hosszú évek óta a piacon lévő Diálhitel1-et az állami ösztöndíjas, valamint az önköltséges képzésre felvételt nyert hallgatók egyaránt igényelhetik. A kölcsön összege bármire elkölthető. Maximum havi 50 ezer forint igényelhető egy adott szemeszterben, ami félévenként így 250 ezer forintot jelent. A pénzt havi folyósításban, vagy szemeszterenként egy összegben is fel lehet venni akár egyetlen tanulmányi félévre is.

A Diákhitel2 kizárólag önköltséges képzésben tanuló hallgatók számára áll rendelkezésre. Az igényelhető hitelösszegnek nincs felső korlátja, akkora összeg igényelhető, ami ténylegesen fedezi a képzés költségtérítésének/önköltségének összegét. Az igényelt hitelt a Diákhitel Központ közvetlenül az egyetem/főiskola számára utalja, így biztosítva, hogy csak a képzés díja legyen kiegyenlíthető belőle. A kötött felhasználású Diákhitelnél kivételesen kedvező állami kamattámogatás jár, így a kamat hitelfelvevőre eső része mindössze fix 2 százalék.

A Diákhitellel kapcsolatban igen jók az eddigi tapasztalatok, a végzett hallgatók kiemelkedően magas aránya szerződésszerűen törleszti kölcsönét. Ezzel együtt a Diákhitel1 felvételénél is érdemes megfontolni, hogy ténylegesen mekkora összeg szükséges a tanulmányok folytatásához, hiszen a kölcsönt a munkába lépést követően el kell kezdeni törleszteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva