Hírek

2013.11.14. 09:21

Tarlós István felfüggesztette a Fővárosi Közgyűlés munkáját

A hajléktalanokat egyes közterületekről kitiltó rendelettervezet miatt a Város Mindenkié szervezet megakadályozta a Fővárosi Közgyűlés ülésének elkezdését csütörtökön. Tarlós István főpolgármester felfüggesztette a testület munkáját.

MTI

Az ülésen a civilek az életvitelszerű tartózkodást tiltó közterületi szabályozás ellen tartottak flashmobot. A több tucatnyi tiltakozó egy kiáltványt ismételt el többször is az ülés előtt, illetve annak kezdetén, ebben egyebek mellett az alaptörvény és a szabálysértési törvény módosítását bírálták. Álláspontjuk szerint az állam a büntetés eszközével kényszeríti a hajléktalanokat a szociális ellátások igénybe vételére.
A tiltakozók – akik közül többen LMP-s kabátot viselnek – a képviselők székei körül állva skandáltak és énekeltek, így a képviselők nem tudtak leülni.

Tarlós István a pulpituson bejelentette: felfüggeszti a testület munkáját, mert mint fogalmazott, általa nem beazonosítható emberek megakadályozták az ülés elkezdését. Azt nem közölte, hogy ez milyen időtartamra vonatkozik, a bejelentés után távozott a teremből.

A Város Mindenkié csoport egyik aktivistája újságíróknak azt mondta: addig az ülésteremben maradnak, amíg nem vonják vissza az előterjesztést.



A testület csütörtöki napirendjén szerepel az a rendelettervezet, amely jogellenesnek minősítené a közterületi tartózkodást, egyebek mellett világörökségi területeken, aluljárókban, járdákon, valamint kerületi önkormányzatok által kért területeken. Az előterjesztés szerint a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósággal együtt olyan közterületeket határoztak meg, ahol az elérendő cél – a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme – érdekében feltétlenül szükségesnek tartják a korlátozást.

Tarlós István nem kéri a hatóságok beavatkozását

Nem kéri a hatóságok beavatkozását a főpolgármester amiatt, hogy civilek flashmobbal akadályozták meg a Fővárosi Közgyűlés ülésének megkezdését csütörtökön; a tanácskozást későbbi napszakban kezdik meg.
Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója a történtek kapcsán azt közölte az MTI-vel: a Város Mindenkié egyesület a főpolgármester és helyettese kivételével a többi választott képviselő elől "agresszívan, fizikailag elzárta az útját annak, hogy elfoglalják helyüket az ülésteremben, ezzel konkrétan megakadályozták a köztestület munkáját".
A közgyűlést későbbi napszakban kezdik meg. A főpolgármester nem kéri a hatóságok beavatkozását - tudatta a kommunikációs igazgató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva