Hírek

2013.12.17. 14:39

Hasznos pillér az önkéntes nyugdíjpénztár

Az önkéntes nyugdíjpénztár egy olyan intézmény, amely lehetőséget teremt tagjai számára, hogy aktív éveik alatti jövedelmükből, biztonságos és hatékony módon előtakarékoskodjanak nyugdíjas éveikre. Ahhoz azonban, hogy minden kedvezményt igénybe vehessünk, tényleg érdemes megvárni a nyugdíjba vonulást a megtakarítások felhasználásával.

BAMA

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások hozzásegítenek ahhoz, hogy a nyugdíjas évekre időben, és fokozatosan fel tudjunk készülni, kiegészítve az állami nyugdíjrendszerben majdan járó járadékot. Ahhoz ugyanakkor, hogy hatékonyan és a céljának megfelelően tudjuk használni ezt a szolgáltatási formát, fontos hogy tisztában legyünk működésének szabályaival.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak minimum 10 éves tagsági viszonyt (várakozási időt) követően fizetnek, illetve a nyugdíjkorhatár elérésével nyújtanak szolgáltatást tagjaiknak. Ha a 10 évet követően, de még nyugdíj előtt fel akarjuk venni a pénztári megtakarításunkat, fontos tudni, hogy ilyenkor a felvett tőkeösszeg egy része után személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség keletkezhet.

Ennek a konstrukciónak is az egyik, minden évben jelentkező előnye, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári tagot az általa befizetett összeg 20 százaléka, de legfeljebb 100 ezer forint erejéig adó-visszatérítés illeti meg. (Aki 2020. január 1-je előtt tölti be a nyugdíjkorhatárt, annál 130 ezer forint a maximális limit.) Például, ha a tag az adott évben 400 ezer forintnyi megtakarítást helyezett el önkéntes pénztári számláján, akkor az adóbevallásában 80 ezer forint adó-visszatérítés illeti meg. Ezt az összeget a pénztári számlánkon írják jóvá.

Az önkéntes nyugdíjpénztári tagságnak nagy előnye emellett, hogy számos munkáltató a béren kívüli, cafeteria juttatások körében választhatóvá teszi, hogy munkavállalója önkéntes pénztári hozzájárulás formájában vegye igénybe a juttatást. Ezen felül persze saját magunk is befizethetünk az önkéntes nyugdíjpénztári számlára. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a befektetések árfolyamnyeresége és hozama adómentes, emellett az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás örökölhető is.

A megtakarításaink tervezése előtt viszont számolni kell azzal is, hogy ha az ügyfél nyugdíj előtt veszi fel a megtakarítását, a felvett tőkeösszeg egy része után személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség keletkezhet. Emellett a befizetések befektetési jellegűek, vagyis pénzügyi eszközökbe helyeződnek, így a pénzpiaci mozgások kihathatnak a megtakarítás értékére, az aktuális árfolyamokon keresztül. A rövidtávú ingadozásoknak nem kell túlzott jelentőséget tulajdonítani, hiszen az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás deklaráltan hosszú távú befektetés.

Öngondoskodással a nyugodt időskorért

Az önkéntes nyugdíjpénztári számla nyitása jó megoldást jelenthet a jövő biztosítására, hiszen ez egy olyan hosszú távú megtakarítási forma, melyet az állam egyéni adókedvezményekkel is támogat - hívták fel a figyelmet a Generali Önkéntes Nyugdíjpénztárnál. Az önkéntes pénztári befizetésekhez kapcsolódó adókedvezmény nincs jövedelemkorláthoz kötve, így a magas és alacsony jövedelmű tagok egyaránt visszaigényelhetik, és teljes összegét jóváirathatják számlájukon, ezzel is gyarapítva megtakarításukat. A legtöbb befektetéssel és megtakarítással ellentétben a nyugdíjpénztár által elért hozamokat ráadásul kamatadó sem terheli.

Nyugdíjba vonuláskor a tagok számlájuk egyenlegét egy összegben vagy különböző típusú járadékok formájában adó- és járulékmentesen is felvehetik. Nem feltétlenül kell azonban a nyugdíjas korig várniuk, tízévnyi tagság után ugyanis a nyugdíjjogosultságtól függetlenül adómentesen felvehetik a megtakarításuk hozamát. További előnye a tagságnak, hogy az aktuális számlaegyenleg 50 százaléka 10 éves tagság után banki hitelfedezetként is használható. 

„A jelenlegi kamatkörnyezetben hosszabb távú megtakarításokkal várhatóan magas hozamokat lehet elérni. Amennyiben időben gondolunk nyugdíjas éveinkre és megtakarítunk, biztosíthatjuk önmagunk számára a nyugodt időskort, így megóvhatjuk magunkat a kiszolgáltatottságtól” - hívta fel a figyelmet Molnár Márta, a Generali Önkéntes Nyugdíjpénztár szakértője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva