Hírek

2014.01.08. 15:54

Közös ellenzéki lista: Mesterházy a kormányfőjelölt

Közös listát állít az ellenzék a választásokra, a miniszterelnök-jelöltet az MSZP nevezi meg, jelentette be Mesterházy Attila és Bajnai Gordon. Mesterházy ezután megerősítette: ő lenne az ellenzék közös kormányfőjelöltje. A Demokratikus Koalíciót is felkérik az együttműködésre, a közös listán szereplő személyek névsorát közösen alakítják ki. Információink szerint a Demokratikus Koalíció azonnal megkezdi a tárgyalásokat az MSZP-vel az Együtt PM-mel.

Index.hu

– Közös listát állít az ellenzék a választásokra, a miniszterelnök-jelöltet az MSZP nevezi meg, jelentette be Mesterházy Attila és Bajnai Gordon – számolt be cikkében az Index.hu. – Mesterházy később egy kérdésre megerősítette: ő lenne az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.
Az MSZP és az Együtt-PM arról is megállapodott, hogy a közös lista alapelveinek kialakítása után felkérik a Demokratikus Koalíciót is, hogy vegyen részt az együttműködésben. A közös listán szereplő személyeket így már közösen határozzák meg a DK-val.

Az mostantól a Demokratikus Koalíció felelőssége is, hogy csatlakozik az összefogáshoz, mondta Mesterházy Attila. Úgy látják, hogy javaslatuk megfelel annak, amit október 23-án Gyurcsány Ferenc vetett fel, azaz legyen közös lista és közös kormányfőjelölt. Az MSZP elnöke kizártnak nevezte, hogy ne tudnának megállapodni a DK-val. Az MSZP és az Együtt-PM ezért haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a DK-val, és információink szerint a DK is azonnal meg akarja kezdeni a tárgyalásokat. Gyurcsány Ferenc jelenleg külföldön van, egyelőre nem reagált a bejelentésre.



– A közös lista Bajnai Gordon szerint leegyszerűsíti a dolgot a választópolgároknak is: két iksszel leváltható lesz Orbán Viktor – függetlenül attól, hogy ki milyen ellenzéki szervezetet támogat – írja az Index a tudósításában. – Az önállóságát ugyanakkor minden szervezet megőrizheti a közös listától függetlenül. Az elképzelések szerint az ellenzéki pártok frakciószövetségként működnének a parlamentben - hasonlóan a mostani kormánypártokhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva