Hírek

2014.01.09. 13:12

Nem jelent többletkockázatot a online regisztráció

Nem jelent többletkockázatot, ha a választópolgár online kéri nemzetiségi választópolgárkénti regisztrálását vagy átjelentkezését egy másik szavazókörbe az országgyűlési választáson - tájékoztatta csütörtökön levélben Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezetet.

MTI

Az NVI azt közölte az MTI-vel, hogy Pálffy Ilona levélben válaszolt Szabó Máté Dánielnek, aki a TASZ szakmai igazgatójaként szerdán a névjegyzékekkel kapcsolatos kérelmezési eljárás átalakítására szólította fel az NVI-t. A TASZ szakmai igazgatója szerint az, hogy a központi és szavazóköri névjegyzékkel kapcsolatos kérelmeket az előzetes személyazonosítást megkövetelő ügyfélkapu-hozzáférés nélkül is be lehet nyújtani interneten, magában hordozza a választójog tömeges megsértésének lehetőségét.

Pálffy Ilona válaszában kifejtette: az NVI fontosnak tartja, hogy a választási igazgatás ügyfélbarát módon szolgálja ki a választópolgárok igényeit, mivel ez hozzájárulhat a választási részvétel növeléséhez is.
A kérelem ügyfélbarát, online benyújtása nem jelent többletkockázatot a kérelem levélben történő benyújtásához képest - hangsúlyozta az NVI vezetője. Hozzátette, hogy mindkét esetben a kérelmező által megadott személyes adatok - például személyi azonosító, anyja neve, születési hely - és a nyilvántartásban lévő adatok egyezése garantálja, hogy a kérelem valóban a jogosulttól származik.
Emlékeztetett rá: a korábbi választásokon nem merült fel aggály, hogy a választópolgárok személyes adataival visszaélve más nevében adtak volna be ilyen jellegű kérelmeket.

Az NVI vezetője hangsúlyozta azt is, hogy a választási irodák a regisztrációról hivatalos értesítéssel tájékoztatják az érintett választópolgárt.
Annak érdekében, hogy a választópolgárok minél több értesítési csatornán keresztül értesüljenek a benyújtott kérelemről, a NVI kezdeményezte a közigazgatási és igazságügyi miniszternél a vonatkozó rendelet módosítását, hogy a választópolgár nemcsak az általa megjelölt értesítési címre, hanem az állandó lakcímére is kaphasson értesítését.



Az NVI elnöke emlékeztetett arra: a más adataival való visszaélés, a más nevében történő regisztráció a választás rendje elleni bűncselekménynek számít, és 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva