Hírek

2014.02.18. 15:41

Egységes rendszer indult a betegbiztonságért

Tíz egészségügyi intézményben indult annak az európai uniós projektnek a tesztidőszaka, amely a betegellátás biztonságának erősítését szolgálja.

BAMA

Teszi mindezt a mindennapi működés javításával, a kórházak, szakrendelők és gyógyszertárak napi feladatainak elvégzéséhez nyújtott segítséggel - mondta Belicza Éva, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) szakértője kedden Budapesten.

A betegellátók akkreditációja a biztonságos betegellátásért (Bella) alcímű viselő program bemutató sajtótájékoztatóján kiemelte, a kiváló szaktudás, a jó műszerezettség és a legjobb gyógyszerek mellett is veszélyes helyzeteket teremt a szabályozatlan ellátás, megnő a tévedések lehetősége, és ez kihat a betegekre. A rendszer a betegellátási tevékenység olyan alapvető folyamatait szabályozza majd, mint a beteg felvétele, átadása, az ismert biztonsági kockázatok kezelése, a gyógyszerelés rendje, a betegjogok érvényesülése.

Belicza Éva hangsúlyozta, Magyarországon a betegellátás biztonságának erősítése érdekében most először indul átfogó program, amely hosszú évek munkájának eredménye. Felhasználóbarát, az intézmények számára érthető, bevezethető rendszert szeretnének - mondta, hozzátéve, a program végső formáját tíz intézmény közreműködésével szeretnék kidolgozni. 

A szakember elmondta, hogy a betegbiztonságot szolgáló akkreditációs rendszer az intézmények működését szabályozza kifejezetten a betegellátásban közvetlenül részt vevő szervezeti egységekre vonatkozóan, tehát a gazdasági igazgatóságokra vagy a betegellátással közvetlenül nem érintett szervezeti egységekre nem vonatkozik a program.

A 950 millió forintos uniós támogatással megvalósuló program 2012 decemberében indult, zárása idén novemberben lesz, januárban kezdődött a tesztidőszak. A rendszerhez csatlakozni nem lesz kötelező, de a programban részt vevő tíz intézménynek alkalmaznia kell a programot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva