Hírek

2014.03.14. 09:03

Eltéríthették az eltűnt maláj gépet

Az Indiai-óceán felett tűnhetett el a Malaysia Airlines járata a CNN legújabb információi szerint, ezért most újabb területen kezdik el keresni a gép roncsait.

Index

Ez azért furcsa, mert a járat Pekingbe tartott 239 utasával, és az Indiai-óceán az ellenkező irányba van.

A Wall Street Journal korábban azt állította, hogy a maláj gép hajtóműjének gyártója szerint az eltűnt a gép utolsó radarjel után még négy óráig jeleket sugárzott.A Boeig-777-es járat Rolls-Royce hajtóművekkel repült, amik meghatározott időszakonként továbbították az addig összegyűlt adatokat a maláj légitársaságnak, ami azt automatikusan továbbküldte a Rolls Royce-nak. A gyártó és a légitársaság így folyamatosan szemmel tarthatta a hajtómű állapotát.

Most kiderült, hogy a hajtómű adatai szerint a Malaysia Airlines járata a repülési radarról történt eltűnés után még négy órán keresztül küldött jeleket a központba, és ezt csak repülés közben tehette. Ezért felmerül ezért a gyanú, hogy valaki szándékosan kapcsolta ki a jeladót, és a gépet eltérítették. Az is szándékosságra utal, hogy a repülőgép két legfontosabb távközlési rendszere alig 14 perc különbséggel hagyta abba az adást.

A gép, ami a felszállás után nem sokkal tűnt el, még további 4000 kilométert repülhetett, a WSJ, az eltűnés pontját feltüntetve, ezt egy 4000 km-es kört rajzolva mutatta be. Malaysia Airlines a hajtóművel kapcsolatos hírt nem erősítette meg, mindössze annyit közölt, hogy továbbra is együttműködik a hatóságokkal.

Az új szcenáriót mindenesetre a keresőalakulatok olyannyira komolyan veszik, hogy az amerikai haditengerészet egy torpedórombolót és egy felderítő repülőgépet küldött az Indiai-óceánra a Malaka-szoroson át.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva