Hírek

2014.03.06. 08:37

Janukovics számláit is befagyasztotta az EU

Viktor Janukovics, az Oroszországba menekült, megbuktatott elnök is azon 18 ukrán ember között van, akinek az Európai Unióban elérhető vagyonát befagyasztották - derül ki az EU hivatalos közlönyének csütörtöki számában közzétett névsorból.

MTI

A listán szerepel még Janukovics Olekszandr és Viktor nevű fia, valamint a rezsim számos egykori minisztere, vezető tisztségviselője - köztük Mikola Azarov korábbi miniszterelnök, Viktor Psonka, a volt legfőbb ügyész, valamint Olekszandr Jakimenko, az Ukrán Biztonsági Szolgálat volt vezetője.
A volt miniszterek közt Vitali Zaharcsenko volt belügyminiszter a legprominensebb, rögtön Janukovics exelnök után következik a névsorban.

Az EU-ban elérhető bankszámlák és egyéb javak zárlatáról szóló intézkedés egyelőre 12 hónapra szól.
Az érintettek emberi jogi jogsértésekért tehetők felelőssé, illetve jogellenesen sajátjukként külföldre menekítettek ukrán állami vagyont - olvasható az indoklásban.
Az intézkedésről hétfőn hoztak elvi döntést az uniós országok külügyminiszterei, majd - miután a benyújtott részletes, neveket is tartalmazó előterjesztéssel szemben egyetlen tagország sem emelt kifogást - az szerdán elfogadottá vált, a csütörtöki közzététellel pedig hatályba is lépett.

Korábban, február 20-án az uniós külügyminiszterek még csak az ukrajnai erőszakos cselekmények elkövetéséért felelős vezetők vonatkozásában helyeztek kilátásba vagyonbefagyasztást, illetve beutazási tilalmat. A Janukovics-rendszer azonban a lista véglegesítése előtt megbukott, és előtérbe került az a szempont is, hogy a bukott rezsim volt vezetői ne tudjanak büntetlenül külföldre menekíteni olyan vagyont, amelyet hűtlen kezelés révén szereztek meg.

Uniós források szerint most adott a lehetőség arra, hogy amennyiben Ukrajna bírói végzésben azonosít eltulajdonított állami javakat, azokat az az uniós ország, ahol e javakat fellelik, visszajuttathatja Ukrajnának.

Előzőleg Svájc, Liechtenstein, valamint az EU-tag Ausztria saját döntéssel már befagyasztott különböző olyan számlákat, amelyeket az uniós rendeletben érintett személyi körhöz tartozók nyitottak bankjaikban.

Az orosz csapatok megerősítik a krími ukrán egységek blokádját

Orosz erők csütörtök hajnalban megerősítették a krími ukrán katonai egységek blokádját, és a jelekből ítélve hozzáláttak egy komolyabb ostromzár előkészítéséhez - jelentették ukrán hírportálok a Szabadság Rádió tudósítójára hivatkozva.

Az Ukrainska Pravda honlapja szerint csütörtökre virradóra a blokádot átmenetileg enyhítették - a katonai egységek közelében néhány órára csak az úgynevezett "krími önvédelmi erők" képviselői maradtak.

Később azonban visszatértek (a héten Krím szerte bevetett) terepmintás egyenruhába öltözött, azonosító jelzés nélküli személyek, és készülődni kezdtek az ukrán katonák komolyabb ostromzár alá vételére, egyebek között tüzelőállásokat kezdtek ásni.



A minden bizonnyal orosz katonák visszatéréséről a blokád alá vont ukrán laktanyákhoz korábban beszámolt már az UNIAN hírügynökség is, több forrásra hivatkozva. A fejleményt a Szimferopol melletti Perevalnoje ukrán dandárjára vonatkozóan megerősítette az éjjel az ukrán védelmi minisztérium is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva