Hírek

2014.04.16. 07:09

Az ukrán erők ellenőrzik Kramatorszk repterét, nincs áldozat

Az ukrán erők kedden indított terrorellenes műveletük keretében visszaszerezték a kelet-ukrajnai Kramatorszk katonai repülőterének ellenőrzését és az akcióban foglyul ejtettek több oroszbarát szeparatistát - mondta el kedd éjjel az ukrán belügyminiszter egyik tanácsadója.

BAMA

Sztaniszlav Recsinszki elmondta, hogy az akcióban részt vevő ukrán kommandósok oldalán semmilyen veszteséget nem szenvedtek, és azt állította, hogy a korábbi reptérfoglaló fegyveres szeparatisták közül is csak egy ember sebesült meg. A helyi kórház megerősítette, hogy sebesültet nem szállítottak be hozzájuk. 

Recsinszki egyúttal hangsúlyozta, hogy a pánikkeltő híresztelések ellenére egyelőre semmilyen műveletet nem indítottak a szintén Donyeck megyei Szlovjanszkban, oda "sem technikát, sem embereket" nem küldtek az ukrán különleges erők. Kijelentette ugyanakkor, hogy sikeres kramatorszki akciójuk után más kelet-ukrajnai városokban folytatják majd terrorellenes műveletüket.

A Donyec-medencei népi önvédelmi csoport (az oroszbarát szeparatisták) helyi vezetője, Szerhij Ciplakov kedden azt közölte, hogy az ukrán hadsereg egységei harcjárművekkel "nagyszabású támadást" indítottak Szlovjanszk ellen, de - mint hangoztatta - embereik megvédik a várost. Szlovjanszkban az utóbbi napokban több épületet is oroszbarát erők foglaltak el.
   

Az Unian ukrán hírügynökség szerdára virradó éjjel arról számolt be, hogy Szlovjanszkban a szeparatisták elfogtak egy ukrán felderítő tisztet és sofőrjét. Az Unian szerint Vlagyimir Zsirinovszkij, a szélsőséges populista Orosz Liberális Demokrata Párt (LDPR) vezetője a kramatorszki ukrán kommandós akció miatt telefonon megfenyegette Andrij Parubijt, az ukrán nemzetbiztonsági tanács vezetőjét, azt követelve tőle, hogy vonják vissza az ukrán csapatokat a kelet-ukrajnai várostól.
   

Parubij éppen újságírókkal folytatott kötetlen beszélgetést, amikor Zsirinovszkij felhívta őt, és fenyegető szavait így az újságírók is rögzíthették. Az ukrán vezető a tudósítások szerint visszautasította a szélsőséges orosz politikus szavait, ugyanakkor azzal vádolta meg Moszkvát, hogy különleges erőket dobott át Ukrajnába, amelyek tagjai nőket és gyermekeket használnak élő pajzsként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva