Hírek

2014.04.17. 14:27

Barroso: az EU hajlandó konzultálni Moszkvával a gázszállításról

Kész megbeszéléseket folytatni Oroszországgal az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz gázszállítás biztonságáról az Európai Unió - közölte José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

BAMA

Az uniós végrehajtó intézmény vezetője Putyin április 10-i levelére reagált, amelyben az orosz államfő arra hivatkozva indítványozta a konzultációt, hogy Ukrajna jelentős összegű gázszámlával tartozik Oroszországnak és félő, hogy amennyiben az orosz fél leállítja Ukrajna gázellátását, akkor az ukránok a területükön keresztül Európába irányuló gázvezetékből próbálják meg "kárpótolni" magukat.

Putyin az orosz gázellátásban érintett 18 európai kormányzathoz intézte levelét és abban a gázszállítások korlátozásának a lehetőségét vetette fel arra az esetre, ha az ukránok nem törlesztenék a hátralékukat.

Barroso - az Európai Unió, valamint annak mind a 28 tagállama nevében megfogalmazott válaszában - leszögezte: egy ilyen esetleges korlátozás megkérdőjelezné Oroszország megbízható szállítóként való elkönyvelését. Az Európai Bizottság elnöke azt javasolta, hogy a Putyin által javasolt konzultáción Ukrajna is vegyen részt.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva