Hírek

2014.07.30. 18:59

Konzultációra hazarendelte izraeli nagykövetét öt latin-amerikai ország

Öt latin-amerikai ország konzultációra hazarendelte izraeli nagykövetét, így tiltakozva az izraeli hadsereg gázai hadművelete ellen - közölte szerdán a Háárec című izraeli újság honlapja.

MTI

Brazília, Chile, Ecuador, Peru és Salvador is bejelentette, hogy visszahívta konzultációra izraeli nagykövetét.
   
A chilei külügyminisztérium képviselője Santiago de Chilében azt nyilatkozta, hogy az "izraeli hadműveletek eszkalációja" miatt hazarendelik nagykövetüket, Jorge Monterót.
   
Jigál Palmor, az izraeli külügyminisztérium szóvivője úgy vélekedett, hogy a latin-amerikai országoknak ez a lépése a Hamászt bátorítja.     „Izrael mélységes csalódottságának ad hangot Salvador, Peru és Chile elhamarkodott döntése nyomán” - mondta Palmor. "Lépésük ösztönzést jelent a világ számos országában terrorszervezetként nyilvántartott Hamász számára” - tette hozzá.
   
„Izrael azt várja a terrorizmussal szemben álló országoktól, hogy felelősségteljesen viselkedjenek és ne jutalmazzák a terroristákat” - folytatta Palmor.
   
A chilei kormány azonban úgy értékeéi, hogy az izraeli hadműveletek a jelenlegi formájukban a palesztin lakosság "kollektív büntetésének" tekinthetők és megsértik a nemzetközi jog alapvető szabályait. A chilei állásfoglalásban elítélték az Izrael elleni rakétatámadásokat, ám egyúttal úgy vélekedtek, hogy az izraeli válasz aránytalanul erős. A közlemény egyben felszólított a gázai ellenségeskedés haladéktalan befejezésére is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva