Hírek

2014.12.15. 15:59

Túszdráma van Sydney-ben

Több tíz embert ejthetett túszul egy iszlamista terrorista, akivel a rendőrségi túsztárgyalók már felvették a kapcsolatot. Öt túsz már kiszabadult a Sydney zsúfolt üzleti negyedében lévő kávézóból.

Index

Egyelőre nem tudni, milyen követelései vannak a túszejtőnek. A lefűrészelt csövű shotgunnal felfegyverkezett férfi Man Haron Monis, aki már korábban is a rendőrség látókörében volt.

Ausztrália legnagyobb városának üzleti negyedében körbevett a rendőrség egy épületet, ahol vélhetően egy iszlamista fegyveres ejtett túszokat. A helyi idő szerint hétfő reggel indult, már több mint 12 órája tartó túszdráma egy kávézóban zajlik Sydney-ben, és egyelőre nem látszik, mikor érhet véget, a rendőrség ugyanis arra kérte a környéken dolgozókat, hogy kedden is otthonról végezzék a munkájukat.

A rendőrség legalább egy fegyveres túszejtőről beszélt, azt viszont továbbra sem közölte, hogy hány embert tart fogva, csak annyit árult el, hogy nincsenek bent harmincan. A rendőrségi túsztárgyalók felvették a kapcsolatot a túszejtővel, aki az ABC News szerint már korábban is a rendőrség látókörében volt.

A cikk itt folytatódik!

A rendőrség több mint fél nappal a túszdráma kezdete után jelentette be, hogy a túszejtő Man Haron Monis, egy iráni származású muszlim pap, aki menedékjogot kapott Ausztráliában. A férfi óvadék ellenében van szabadlábon több erőszakos cselekedet miatt, és korábban már elítélték, amiért becsmérlő leveleket küldött külföldön elhunyt ausztrál katonák családjainak. A Sky News szerint a férfi egy lefűrészelt csövű shotgunnal van felfegyverkezve.

A beszámolók szerint a kávézó ablakához tolt túszoknak egy arab feliratú fekete zászlót kellett felmutatniuk, de korábbi hírekkel ellentétben nem azt, amilyet az Iszlám Állam (IS) is használ Irakban és Szíriában. A túszokat arra kényszerítette a férfi, hogy telefonjaikról hívjanak fel különböző tévéket és újságokat, és mondják el követeléseit. A rendőrség azonban arra kérte a médiumokat, ne hozzák ezeket nyilvánosságra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva