Hírek

2015.01.22. 15:40

Csak 18 éven felüliek vásárolhatnak energiaitalt?

Az Európai Unió fontolgatja, hogy az energiaitalokat csak 18 éven felülieknek kellene árusítani. Több elrettentő eset is alátámasztaná a szigorítást, de felelős fogyasztással is megelőzhető a baj.

index

Vytenis Andriukaitis, az Európai Unió élelmiszer- és közegészségügyi bizottságának vezetője azt mondta, az EU fontolgatja, hogy betiltsa-e az energiaitalok árusítását a 18 éven aluliaknak – írja az Index.hu. Ez azt jelenti, hogy az egész unióban az energiaitalhoz jutás hasonlóan megnehezülne, mint a cigarettavásárlás. Ez a tiltás a legrosszabbul az osztrák Red Bullt érintheti.

Európában a fiatalok 68 százaléka iszik energiaitalokat; az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) felmérése szerint 24 százalékuk hetente négynél többször. A tanulmány azt írja, az ideális koffeinbevitel a fiatalok számára testtömeg(kg) * 3 milligramm / nap.

A tiltást támogatja a nonprofit szervezetként működő Foodwatch. Több szakértői tanulmányra is hivatkoztak, amik azt támasztják alá, hogy a koffeinszármazékok fogyasztásának káros hatásai vannak. Az osztrák Bernhard Url, az EFSA igazgatója is kitért az energiaital-fogyasztás káros következményeire, és a túlzott koffeinbevitel veszélyeire.


16 óra játék, 13 nap kórház

Több elrettentő eset is indokolhatná az energiaitalok vásárlásának szigorítását. Például tavaly márciusban egy 14 éves norvég fiú kómába esett, miután 16 órán át játszott a Call of Dutyval. Ez még nem lett volna baj, de közben megivott 4 liter energiaitalt, és a veséje is leállt. 13 napig volt kórházban, mielőtt hazaengedték.

Tény, hogy az energiaitalok növelik a vérnyomást és a pulzusszámot, és a szívgyógyszerek hatékonyságát is befolyásolják – ez az arra érzékenyeknél valóban veszélyes lehet. Épp ezért nem ajánlott sportolás előtt fogyasztani őket, mert ilyenkor a fogyasztó duplán megterheli a szívét.

A koffein emellett dehidratál is. Sok energiaitalból épp a szigorított szabályozások miatt vették ki a taurint, egy aminosavat, ami szintén gyakori energiaital-összetevő volt.

Több halálesetről is érkezett jelentés – erről valószínűleg az extrém túlfogyasztás tehet. Az esetek miatt viszont több európai országban és Kanadában is betiltottak egyes energiaitalokat. A litván fiatalkorúak tavaly óta nem vehetnek semmilyet.

Ennek ellenére más kutatások szerint csak a felelőtlen fogyasztás a veszélyes. Eszerint az energiaitalok legfeljebb akkor okozhatnak szédülést,  émelygést vagy rosszullétet, ha egyszerre nagy mennyiségben és éhgyomorra fogyasztják őket, egyébként nem veszélyesebbek a kávénál.

A tiltás az osztrák energiaital-gyártót, a Red Bullt érintheti a legrosszabbul, mivel az ő üdítőjük a legnépszerűbb a világpiacon. Mivel a termékeiket mindenhol vásárolják, a fiatal vásárlók eltűnését biztosan megéreznék.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva