Hírek

2015.03.16. 05:40

Az USA és az egész EU nélkül nem lesz megállapodás

Oroszorzág és Ukrajna között annyira mély a konfliktus, hogy az Egyesült Államok és az egész Európai Unió részvétele nélkül alig van esély egy átfogó megoldásra - jelentette ki Grzegorz Schetyna.

MTI

A lengyel külügyi tárca vezetője abban az interjúban mondta ezt, melyet a Rzeczpospolita lengyel napilap online kiadása vasárnap este előzetesen ismertetett. Az ismertté vált részletek szerint Schetyna kétségbe vonta az úgynevezett normandiai formátum (Németország, Franciaország, Oroszország, Ukrajna) hatékonyságát. Ebben az összetételben a tavaly június óta tárgyalnak a kelet-ukrajnai konfliktus rendezéséről.     

A politikus annak a véleménynek adott hangot, hogy Németország és Franciaország részvétele nem elegendő az Oroszország és Ukrajna közötti közvetítéshez. A normandiai formátumban kötött februári minszki tűzszüneti megállapodásról elmondta, hogy a németek - akik „jó érzékű diplomaták” -   nagyobb eredményt vártak.    

Schetyna úgy vélte: az ukrajnai konfliktust az egész EU és az Egyesült Államok bevonásával kellene kezelni, ehhez szerinte a tavaly áprilistól júniusig alkalmazott - úgynevezett genfi - formátum lenne megfelelő. „Az ügy annyira komoly, az orosz-ukrán konfliktus annyira mély, hogy a legmagasabb tárgyalási és megoldási szintre kell emelni"  - hangsúlyozta  a külügyminiszter.    

A genfi formátum alkalmazását az ukrajnai vezetők kérték már tavaly ősszel, miután az első, tavaly szeptemberben kötött minszki megállapodás nem hozott várt eredményt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva