Hírek

2015.05.12. 06:29

Hivatalos: Andrzej Duda nyerte meg a lengyel elnökválasztást

A legerősebb ellenzéki pártnak, a konzervatív Jog és Igazságosságnak (PiS) a jelöltje, Andrzej Duda nyerte meg a lengyelországi elnökválasztás első fordulóját az országos választási bizottság által hétfő éjjel közzétett hivatalos eredmény szerint.

MTI

A hivatalos eredmény nem hozott lényeges változást a becslésekhez képest. Mivel Duda nem szerezte meg a voksok abszolút többségét, második fordulót kell tartani. A három legerősebb jelölt mindegyike a becsléseknél kissé jobb eredményt ért el. Andrzej Duda a szavazatok 34,76 százalékára tett szert. Mögötte a kormányzó Polgári Platform (PO) támogatásával második elnöki mandátumért induló Bronislaw Komorowski végzett a voksok 33,77 százalékával. A független Pawel Kukiz 20,8 százalékos eredményt ért el.   

Az euroszkeptikus KORWIN párt elnöke, Janusz Korwin-Mikke 3,26 százalékkal végzett, Magdalena Ogórek, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) jelöltje 2,38 százalékra tett szert, Adam Jarubas, a kisebbik kormánykoalíciós erő, a Lengyel Parasztpárt (PSL) jelöltje a voksok 1,6 százalékát kapta, míg a balliberális és antiklerikális Janusz Palikot 1,42 százalékot ért el. A többi négy jelölt 1 százalék alatt maradt.   

A részvételi arány a rendszerváltás utáni lengyel elnökválasztások történetében a legalacsonyabb volt, a szavazásra jogosultak 48,96 százaléka élt választójogával. A lengyel kommentátorok szerint a második forduló előtt éles politikai és médiaharcok várhatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva