Hírek

2015.05.05. 10:18

Matekérettségi: ilyet még nem láttak az érettségizők

Az utóbbi évek legnehezebb feladatsorát kapták matematikából a középszinten érettségizők – írja az eduline.hu. Középszintű matekérettségiben még nem látott feladatokat is kaptak most az érettségizők.

eduline.hu, MTI

„Hivatalosan tudniuk kell megoldani, ám valószínűleg az utóbbi hónapokban elfelejthették a diákok, hiszen valóban nem lehetett rá számítani, hogy lesz az érettségiben” - mondta az érettségit percről percre tudósító eduline.hu-nak egy szaktanár arra a paraméteres egyenletre utalva, amely már a feladatsor elején fogadta a matematikából ma érettségiző diákokat.

Az eduline.hu szerint ilyen feladatot még sosem tettek be középszintű matekérettségibe. A feladatlap vége felé egy olyan, bonyolultnak tűnő kérdés van, amelytől ránézésre elmegy a kedvük a diákoknak - tudósít a hírportál.

A középfokú matekérettségi második része az elsőhöz képest könnyebb, így összességében egy megoldható érettségi feladatsort kaptak a diákok, bár az eduline.hu-nak nyilatkozó szaktanár szerint 100 százalékos megoldásokra még így sem igazán lehet számítani.

Az érettségi feladatsor első részében az említett egyenleten kívül van még sorozat és statisztikai feladat is, utóbbinál terjedelmet és mediánt kérnek.

A feladatok között szerepel továbbá százalék- és térfogatszámítás, valószínűségszámítás, valamint egy komplexebb, kombinatorikát, valóságszámítást és halmazelméletet magába foglaló feladat is - írja az MTI.

A feladatsor második részében az eduline.hu szerint egy könnyűnek mondható síkgeometriai feladat, egy nehéz egyenletrendszer, nem kirívóan nehéz százalék- és térfogatszámítás, statisztika és valószínűségszámítás, valamint egy komplexebb, kombinatorikát, valóságszámítást és halmazelméletet magába foglaló feladat is. Utóbbiak közül választani lehet, a megkérdezett szaktanár szerint a komplex feladatot fogják legtöbben kihagyni.

A köznevelési államtitkárság tájékoztatása szerint középszinten 1252 helyszínen 77 236 vizsgázó, emelt szinten 84 helyszínen 3696 diák ad számot tudásáról.

Matematikából középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, míg emelt szinten angol, francia, német és spanyol nyelven vizsgázó is van.

A matematika érettségi felépítéséről itt írtunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva