Hírek

2015.07.09. 06:52

Halálos áldozata is van a tegnapi viharnak

Több mint 3500 esetben intézkedtek a katasztrófavédők a vihar miatt, ebből több mint 2000 esetben Budapesten - mondta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője.

MTI

Egy halálos áldozata is van a viharnak, a főváros XIX. kerületében egy lakás pincéjében a felgyülemlett csapadékvíz miatt egy ember halálos áramütést szenvedett - közölte. A katasztrófavédők 29 sérültről kaptak bejelentést, több esetben gyalogosra, autóra dőltek a fák.    

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Egy tűzoltó Budapest X. kerületében, a Cserkesz utcában 2015. július 8-án keresőkutyájával a viharban kidőlt téglafal romjait ellenőrzi, hogy az esetleg nem temetett-e valakit maga alá. MTI Fotó: Mihádák Zoltán
[/caption]

A legtöbb esetben fakidőlésekhez hívták a tűzoltókat, de számos esetben vízzel teli pincékhez, aluljárókhoz, sérült kéményekhez, tetőszerkezetekhez vonultak ki - sorolta. Fejér megyében 9400-ról 431-re csökkent az áramkimaradások száma - közölte. Itt a katasztrófavédelem folyamatosan dolgozik a szolgáltatóval a károk helyreállításán - tette hozzá.

Fővárosi katasztrófavédelem: kétezer riasztás volt Budapesten

Mintegy kétezer riasztás érkezett a tűzoltókhoz csütörtök reggel 6 óráig a fővárosra lecsapó vihar nyomán - tájékoztatta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) helyettes szóvivője az MTI-t.

Kolozsi Péter közölte: épületekre és utakra dőlt fák miatt érkeztek bejelentések, továbbá elöntött pincékhez, alagsori helyiségekhez riasztották az egységeket.

A vihar alatt kilenc troli- és tizenegy villamosjárat nem közlekedett, két busz-, illetve több hévjárat is kiesett a forgalomból. Több helyszínen akadozott, illetve akadozik még az áramszolgáltatás. Elmondta: a Budapesti Elektromos Művektől kapott tájékoztatás szerint szakembereik folyamatosan dolgoznak a szolgáltatás helyreállításán. A vihar leginkább az V., VI., VII., VIII., IX., X., XII., XX., XXI. és a XXII. kerületben okozott károkat.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A viharban kidőlt fá Budapest XIV. kerületében, a Róna utcában 2015. július 8-án. MTI Fotó: Lakatos Péter
[/caption]

A XX. kerületben, a Nagysándor József utcában egy épület lakhatatlanná vált, míg a X. kerületben kerítést döntött ki a szél. A IX. kerületben egy kidőlt fa rongált meg gázvezetéket, így a viharban a fővárosi tűzoltóknak gázömlést is meg kellett szüntetni - tájékoztatott a helyettes szóvivő.

A csúcsidőszakban 189 riasztást kaptak a mentők

A szerda délutáni vihar csúcsidőszakában 189 riasztást kaptak a mentők a fővárosból és környékéről, ezek közül 63 lehetett összefüggésben a viharral - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint jellemzően ledőlt fák, leesett faágak, kő, üvegtörmelékek, a szél által felkapott tárgyak okoztak sérülést.

Szerdán a hőségben közel 900 betegnek nyújtottak segítséget a mentők, míg egy átlagos napon a fővárosban mintegy 650 beteget kell ellátniuk.

A kora délutáni óráktól, a vihar közeledtével tovább nőtt a segélyhívások száma, ezért az OMSZ rendkívüli intézkedéseket tett: a mentőautókat a betegszállításból is sürgősségi ellátásra vezényelte, otthoni készenlétes dolgozóit berendelte és az esti váltást is órákkal későbbi időpontra engedélyezte - közölte a szóvivő.

Mávinform: országszerte fennakadásokat okoz a vihar a vasúti közlekedésben

Országszerte fennakadásokat, késéseket okozott a vihar szerdán a vasúti közlekedésben, Budapestet szinte elzárták a szerelvények elől a felsővezetékre, pályára dőlő fák - tájékoztatta a Mávinform sajtóügyeletese az MTI-t.

Both Ferenc közölte: a budapesti elővárosi vonalakon számos helyen fa dőlt a felsővezetékre, a károk felszámolása és a közlekedés helyreállítása szerdán este még tartott.

A Budapest-Hegyeshalom vonalon például, Kelenföld és Budaörs között, egy vágányon közlekednek a szerelvények jelentős késéssel.

A Keleti pályaudvaron több vágányt le kellett zárni a szél által lesodort törmelékek miatt.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Autók haladnak a felhőszakadás után összegyűlt vízben Budapest I. kerületében, a Dózsa György téren 2015. július 8-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
[/caption]

A székesfehérvári vonalon Martonvásár és Kápolnásnyék között a felsővezetékre kerülő idegen tárgyak miatt áll a forgalom, a Budapest-Hatvan vonalon, Tura és Pécel állomáson nem működik a biztosító berendezés, ezért késnek a szerelvények.

A Budapest-Szolnok vonalon nem közlekednek a szerelvények Budapest Nyugati pályaudvar-Kőbánya Kispest-Pestszentlőrinc között fák kidőlése miatt. Ugyancsak fakidőlés miatt áll a forgalom Soroksár és a Soroksári út állomás között.

Több, a fővárosba tartó, a pályán rekedő vonatot visszafordítanak, hogy legalább azok az utasok, akik akarnak, vissza tudjanak jutni a kiinduló állomásra - mondta Both Ferenc.

Amelyik utas a késés miatt előzetesen lemond az utazásáról, számára menetjegye, pót- és helyjegye árát kezelési költség levonása nélkül visszatéríti a vasúttársaság, illetve a vasúti bérleteket elfogadják a BKK járatain - mondta az ügyeletes.

A szakemberek folyamatosan dolgoznak a helyreállításon, estére várhatóan megszűnnek a korlátozások - írta a Mávinform.

Több mint négyszáz fogyasztónál nincs áram Fejér megyében

Fejér megye 12 településén van még áramkimaradás a kisfeszültségű hálózatokban a szerda délutáni vihar miatt, ez 431 fogyasztót érint csütörtök reggel - közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Szabó-Bisztricz Anett elmondta, a szolgáltató folyamatosan dolgozik a hibák kijavításán. Emlékeztetett arra, hogy szerda este Fejér megye 16 településén volt zavar az áramellátásban, és 7815 fogyasztási helyen szünetelt az áramszolgáltatás.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A szélviharban kidőlt és egy autóra zuhant fa Csongrádon, a Justh Gyula utcában 2015. július 8-án. MTI Fotó: Donka Ferenc
[/caption]

Tájékoztatása szerint szerda éjfélig több mint 250 bejelentés érkezett ügyeletükre, többségükben Székesfehérvárról és a Velencei-tó déli partjáról, de több káresetet jeleztek Magyaralmásról, Sárkeresztesről, Zámolyról, valamint Iszkaszentgyörgy és Isztimér környékéről.

Válon körülbelül ötven épület teteje rongálódott meg, senki sem sérült meg. Isztiméren egy ház tetőszerkezetének a felét letépte a szél, az épület egyik tűzfala teljesen, a másik részben kidőlt. Pázmándon egy lakóházban is jelentős károkat okozott a vihar, a négy lakó az éjszakát a helyi művelődési házban töltötte.

Lázár: milliárdos lehet a kár

Több milliárd forint lehet a szerdai vihar okozta károk mértéke - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten.

Kérdésre elmondta, a kármentesítéshez szükséges esetleges kormányzati segítség ügyében egyeztetni fog a kormányhivatal-vezetőkkel.

A sajtótájékoztatón részt vett Bakondi György, Orbán Viktor miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója, volt katasztrófavédelmi vezető is, aki arról tájékoztatott, hogy 4500 bejelentést kapott a katasztrófavédelem a viharral összefüggésben. A tűzoltói vonulások száma másfél havi átlagnak felelt meg.

Mi várható a később?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint csütörtökön a reggeli órákban délen, délkeleten egy-egy intenzívebb záporhoz időnként még társulhat dörgés, villámlás. Ezt követően a déli órákig nem valószínű zivatar. Délután és este északon, északkeleten és a délnyugati tájakon -kis eséllyel- előfordulhat egy-egy zivatar erős vagy viharos széllökésekkel.

A távolodó hidegfront mögött észak, északnyugat felől fokozatosan szakadozik, csökken a felhőzet, és egyre kevesebb helyen várható csapadék, és mind több helyen kisüt a nap. Délelőtt még főleg Dél-Magyarországon, a Tiszántúlon és Miskolc környékén még több helyen lehet eső, zápor, a déli vidékeken egy-egy zivatar is, majd ezekben a térségekben is csökken a felhőzet. Délutánra az ország legnagyobb részén már gomolyfelhős, de jobbára napos idő alakul ki. Futó záporeső, esetleg egy-egy gyengébb zivatar ekkor már csak helyenként fordulhat elő, nagyobb eséllyel az északi országrészben. Az északnyugati szél napközben ismét többfelé megerősödik, gyengébb szélre a Dráva-melléken és Szabolcsban számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 25 és 29 fok között alakul. Késő estére 17, 23 fokig hűl le a levegő.

<!-- Halálos áldozata is van a tegnapi viharnak Több mint 3500 esetben intézkedtek a katasztrófavédők a vihar miatt, ebből több mint 2000 esetben Budapesten - mondta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője. MTI Mi várható a később? Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint csütörtökön a reggeli órákban délen, délkeleten egy-egy intenzívebb záporhoz időnként még társulhat dörgés, villámlás. Ezt követően a déli órákig nem valószínű zivatar. Délután és este északon, északkeleten és a délnyugati tájakon -kis eséllyel- előfordulhat egy-egy zivatar erős vagy viharos széllökésekkel.

A távolodó hidegfront mögött észak, északnyugat felől fokozatosan szakadozik, csökken a felhőzet, és egyre kevesebb helyen várható csapadék, és mind több helyen kisüt a nap. Délelőtt még főleg Dél-Magyarországon, a Tiszántúlon és Miskolc környékén még több helyen lehet eső, zápor, a déli vidékeken egy-egy zivatar is, majd ezekben a térségekben is csökken a felhőzet. Délutánra az ország legnagyobb részén már gomolyfelhős, de jobbára napos idő alakul ki. Futó záporeső, esetleg egy-egy gyengébb zivatar ekkor már csak helyenként fordulhat elő, nagyobb eséllyel az északi országrészben. Az északnyugati szél napközben ismét többfelé megerősödik, gyengébb szélre a Dráva-melléken és Szabolcsban számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 25 és 29 fok között alakul. Késő estére 17, 23 fokig hűl le a levegő. Egy tűzoltó Budapest X. kerületében, a Cserkesz utcában 2015. július 8-án keresőkutyájával a viharban kidőlt téglafal romjait ellenőrzi, hogy az esetleg nem temetett-e valakit maga alá. MTI Fotó: Mihádák Zoltán A viharban kidőlt fá Budapest XIV. kerületében, a Róna utcában 2015. július 8-án. MTI Fotó: Lakatos Péter Autók haladnak a felhőszakadás után összegyűlt vízben Budapest I. kerületében, a Dózsa György téren 2015. július 8-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt A szélviharban kidőlt és egy autóra zuhant fa Csongrádon, a Justh Gyula utcában 2015. július 8-án. MTI Fotó: Donka Ferenc -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva