Hírek

2016.06.13. 18:27

Az oroszok meg akarták mutatni a hencegő angoloknak, hogy csak kislányok

A Marseille-ben randalírozó szurkolók közül tízet hétfőn bíróság elé álltítottak, de egy orosz sem volt köztük. Igor Lebegyev, az orosz parlament megbízott elnöke a botrányok kapcsán azt mondta: „Semmi rosszat nem látok a szurkolók verekedésében. Ellenkezőleg, azt mondom, jól csináltátok, fiúk!”

Éber Sándor

Tíz szurkolónak (briteknek, franciáknak és egy osztráknak) kellett hétfőn bíróság elé állnia azok közül, akik a szombati angol–orosz mérkőzés előtt randalíroztak és verekedtek Marseille-ben. A rendőröknek azonban egyet sem sikerült előállítaniuk a 150 „szélsőségesen edzett és erőszakos” orosz huligán közül, aki részt vett a városi gerillaharcban. Az ügyész szerint nagyon gyors és erőszakos akciókra voltak felkészülve, és kijátszották a rendőri ellenőrzést azzal, hogy nem repülőgéppel érkeztek Marseille-be.

Az incidensekben 35-en sérültek meg a városközpontban, szinte mindannyian brit szurkolók. Négyük állapota súlyos, egy angolnak az állapota pedig – akit egy vasrúddal vertek fejbe – kritikus, de már stabilizálódott. Országszerte 116 embert állítottak elő a mérkőzések előtt randalírozók közül, közülük 63-at vettek őrizetbe.

Geoff Pearson, egy huligánokkal, illetve tömegoszlatással foglalkozó szakember a Mirrornak azt mondta, a rendőrség óriási hibát követett el akkor, amikor nem vette komolyan az első, még kisebb incidenst. Sem sisak, sem pajzs nem volt a rendőrökön, amikor megérkezett az oroszok szervezett csoportja.

Lyonban nemet mondtak az alkoholra

A belga–olasz mérkőzés előtt a lyoni prefektúra tegnap bejelentette, hogy a városban tilos alkoholtartalmú italok értékesítése az Eb mérkőzéseinek napján. A rendőrség szerint vasárnap este a lyoni ultrák keresték az összetűzéseket a belgákkal.

Brice Robin francia ügyész szerint 150 orosz szurkoló szervezte a Marseille-ben kialakult többnapos tömegverekedést a foci-Eb-n. A BBC szerint Oroszországban tudtak mindenről, csak a francia rendőrségnek nem volt fogalma semmiről.

Az ügyész szerint az oroszok tökéletesen ki vannak képezve az ilyenfajta erőszakos bűncselekményekre, Oroszországban rendszeresen szerveznek a rivális csoportok összecsapásokat a városokon kívül. Egy Vladimir nevű orosz szurkoló azt nyilatkozta, azért mentek Marseille-be, hogy a magukat a legnagyobb huligánoknak nevező angoloknak megmutassák, igazából ők csak kislányok.

Igor Lebegyev, az orosz parlament megbízott elnöke a botrányok kapcsán azt mondta: „Semmi rosszat nem látok a szurkolók verekedésében. Ellenkezőleg, azt mondom, jól csináltátok, fiúk!”

A német-ukrán összecsapás

Lille-ben vasárnap két ember megsérült amikor német huligánok ukrán szurkolókra támadtak, náci karlendítések mellett azt kiabálták, hogy ismét bevonulnak Franciaországba. A német rendőrség 18 bajkeverőt még otthon lekapcsolt, de szerintük Lille-be mintegy 150 ismert huligán utazott el.

Lyonban nemet mondtak az alkoholra A belga–olasz mérkőzés előtt a lyoni prefektúra tegnap bejelentette, hogy a városban tilos alkoholtartalmú italok értékesítése az Eb mérkőzéseinek napján. A rendőrség szerint vasárnap este a lyoni ultrák keresték az összetűzéseket a belgákkal.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva