Hírek

2016.06.15. 18:44

Egész Európa a magyarok csodatételét elemzi

Ha túljutunk a győzelem mámorán, nézzük a statisztikát. A tények azt mutatják: az első csoportkör végén a magyar csapat a második legjobb volt a 24 válogatott közül. Gera, Kádár a legjobbak között, Kleinheisler hős, Király példakép.

BAMA

Az Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában az osztrákokat 2–0-ra legyőző magyar válogatott a második legjobb volt a 24 csapat közül, s csak a német előzte meg – az egyik leglátogatottabb futballstatisztikai oldal, a Whoscored.com szerint. A portál válogatottakra vonatkozó listáját az első meccsükön szintén 2–0-ra győző németek vezetik 7,50-es osztályzattal, míg a magyar csapat 7,21-gyel a második. A harmadik helyezett horvátok 7,17-et kaptak.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Szalai gólja az osztrákok ellen
[/caption]

Az egyéni értékelésben a minden játékelemre kiterjedő mutatók alapján Gera Zoltán a teljes Eb-mezőny nyolcadik legjobbja 8,44-es osztályzattal. A 37 éves magyar középpályás játékáról sokatmondó adat, hogy az Eb eddigi legtöbb szerelését – szám szerint hetet – mutatta be. A WhoScored statisztikái szerint a balhátvéd Kádár Tamás is az Eb legjobbjai között van, 8,13-as osztályzatával a 12. a listán.

További álomszerű hír, hogy a tekintélyes francia L’Équipe szaklap az első forduló álomcsapatába tette Kleinheisler Lászlót, aki amúgy a meccs játékosa lett az UEFA-nál, az InStat elemzőrendszer szerint mindegyik extra támadó/kulcspassza sikeres volt a találkozón. A francia szaklap – amely egész oldalas cikket közölt a mieink sikeréről – a gólpasszát és a három kapura lövését emelte ki a magyar középpályásnak.

Fantasztikus gólok

Az elemzők nem véletlenül hasonlították a Barcelona játékstílusához az első magyar gólt. Szalai Ádám és Kleinheisler László – négypasszos – összjátéka után „Scholes” tálalt a center elé, aki a labdaátvétel után becsúszva, a kivetődő Almer alatt a hálóba gurított. Nagyon kellett tehát a gólhoz Kleinheisler, és még inkább Szalai, aki góltalansági szériája miatt óriási kritikai össztűzben végezte meglehetősen hálátlan munkáját a pályán.

Ezzel remélhetőleg átszakadt egy gát – a csatárok híresen önbizalomfüggőek, és nincs ember, aki jól tűrt volna egy ilyen szériát. Szalai most ott volt, ahol kellett lennie, a gólt előkészítő összjátékban is elévülhetetlen érdemei voltak – és a mérkőzés alatti mutatói sem voltak rosszak, az InStat-index alapján a mezőny harmadik legjobb játékosa volt. Nem mellesleg, a legjobb pillanatban „fizette vissza” Storck bizalmát.

A második magyar gól az egyik legszebb volt eddig. A csereként beálló Priskin Tamás készített elő Stieber Zoltánnak, aki végtelen higgadtsággal, jobbal emelt a kapuba – Szalai után a második olyan kerettag talált be, akinek közel sem sikerült úgy a 2015–2016-os klubszezonja, mint ahogy szerette volna. Két gólszerzőnk összesen 25 mérkőzésen 1 alkalommal talált be klubjai színeiben – az Eb-n „kicsit” javítottak ezen a mutatón. Gyógyír a kínokra – és balzsam a magyar szurkolóknak.

Természetesen a Yahoo is írt a csodálatos magyar győzelemről. Az osztrákok elleni 2–0-s siker után az Európa-bajnokság legkedveltebb játékosának nevezi Király Gábort.

A portál megemlíti, hogy Király 2016. június 14-én, 23 éves profi pályafutása után vált igazi „mainstream” kapussá, 40 évesen minden idők legidősebb Eb-játékosa lett. A „klasszikus apatesttel rendelkező” kapus ráadásul a mérkőzés végén olyan „nem nézek oda passzt” adott, mint amilyeneket például Mesut Özil szokott adni. A Yahoo nem véletlenül zárja úgy az írását, hogy Király a középkorú férfiak példaképévé vált szerte a világon.

A Marca nemes egyszerűséggel A birodalom Magyarországé címmel jött, a spanyol lap az Ausztria és a hazánk közti történelmi múltra utalva dicséri a magyar válogatottat – kiemelve, hogy 44 év után szerepelünk az Eb-n, s remek játékkal legyőztük a szétzilált osztrákokat. A cikk az első gólt szerző Szalai Ádámról a Real Madridban töltött éveit is felidézte, a legjobb játékosnak pedig Németh Krisztiánt látta.

Az elemzők világszerte az InStat statisztikai elemzőrendszer segítségével néznek bele a mérkőzések „gépházába.” Ennek alapján megállapítható: az osztrákok megrogytak saját esélyességük terhe alatt – a mieink elképesztő alázattal és csapatmunkával arattak felszabadító, fantasztikus győzelmet.
A számok nem hazudnak: Gera kiemelkedően hasznos játékkal hálálta meg a csapatba állítását. Nevéhez fűződött a legtöbb sikeres szerelés a csapatból (a mezőnyben is csak Baumgartlingernek volt több), ő vállalta fel a legtöbb párharcot, és remekelt a szabad labdák lefülelésében, illetve az elfogott átadások tekintetében is. Ráadásul elfogó és hibakikényszerítő tevékenységének jókora részét az ellenfél térfelén folytatta. Gera volt benne a legtöbb magyar támadásban, és az övé volt a mieink közül a legtöbb sikeres megmozdulás is. Elképesztő munkát végzett.

Nagy Ádám Geránál csaknem harminccal kevesebb megmozdulást jegyezhetett fel, ám azt a passzbiztonságot, amely lassan a kezdőcsapat kihagyhatatlan tagjává teszi, hozta, sőt túlteljesítette. Az InStat statisztikái szerint Nagy 42 passzt kísérelt meg a mérkőzésen és 41-et célba is juttatott. Ez 97,6 százalékos pontosság!

Bár a mérkőzés kezdésén és a helyzetkialakításon egyértelműen lehetett még javítani, az látszott, hogy a mérkőzés előrehaladtával megjelent a kétely az osztrákokban – a magyar csapat védekezés helyett türelmes játékkal el tudta venni tőlük az irányítást, és Ausztria kiváló játékosai ellenére sem tudott sokszor veszélyeztetni.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Stieber bebiztosította a magyar győzelmet
[/caption]

Ahogy Marcel Koller, az osztrákok szakvezetője fogalmazott: a kemény és jól játszó magyar válogatott ellen Ausztria túl sok hibát követett el, a pontatlanságok és az eladott labdák következménye pedig az lett, hogy a piros mezesek „elfutották magukat”. A magyar csapat kontrollja miatt az osztrákok egyre idegesebbek lettek, és a labda utáni hajsza alaposan „megszívta őket”. A végén pedig már jöttek a magyar kontrák és Priskin labdája Stieber elé. A többi már történelem...

 

Visszhangok

„A magyarok egyáltalán nem voltak defenzívek, az egész meccsen nagyon élesen és precízen játszottak. Nem lepődtünk meg a játékuk láttán. Sajnos vissza kell zökkennünk a realitásba.”

Julian Baumgartlinger, az osztrák csapat középpályása

„A magyar csapat megverte az osztrákot, amely hatalmas meglepetés, mutatja, hogy nem szabad alábecsülni. A portugálok elleni mérkőzésig keveset foglalkoztunk a második ellenfelünkkel, főként nem készültünk belőlük egyénileg, de ha ki kellene emelnem egy embert, Gera Zoltánt említeném. Fantasztikus játékos, sohasem tudhatod, mire készül. Hogy Cristiano Ronaldo azt mondta, nem akartunk futballozni? Egyszerűen nem bírja elviselni, ha nem nyer. Mire számított? Hogy úgy fogunk futballozni, mint a Barcelona? Mellesleg neki sem volt nagy estéje, csak játszotta az agyát és dobálta magát.”

Kári Árnason, az izlandi válogatott középhátvédje

„Az izlandiak nem csináltak az égvilágon semmit! Védekeztek, védekeztek, védekeztek, és csak lesték az alkalmat az ellentámadásra. Óriási szerencséjük volt, és ahogy ünnepeltek a meccs végén, úgy viselkedtek, mintha megnyerték volna az Európa-bajnokságot. Hihetetlen… Kisstílű hozzáállásra vall, ha valaki ennyire nem akar játszani. Meglátják, nem is jutnak semmire az Eb-n. A csoportunk nem könnyű, Ausztria mellett Magyarország is erős ellenfél, de egyelőre nincs semmi veszve.”

Cristiano Ronaldo, a portugál válogatott támadója

„Az első mérkőzésig a portugálokra összpontosítottunk, a magyarok játékát most kezdjük alaposan tanulmányozni. Szerdától edzőink és megfigyelőink már erre a feladatra készítenek minket, de nem a nulláról indulunk, láttuk a norvégok elleni pótselejtezőjüket és az Ausztria elleni csoportmérkőzés első félidejét is. Elismerem, engem nagyon meglepett a magyarok sima győzelme, többre számítottam az osztrákoktól. Tudom, hogy a következő mérkőzésünk más lesz, mint a portugálok elleni, hiszen első vetélytársunk inkább egyéni képességekre alapozott, Magyarország ereje viszont az egységben rejlik. Minden nyitott a csoportban, négy ponttal bármely csapat jó eséllyel továbbmegy.”

Alfred Finnbogason, az izlandi válogatott csatára

„Nem lepett meg a magyarok győzelme. Jó ideje figyelem a mérkőzéseiket, tudom, mennyit fejlődött a csapat a közelmúltban. Nem véletlenül jutott ki az Európa-bajnokságra, és itt már nagyon kiegyenlített a mezőny, nincsenek kis csapatok. Ha lennének, mit mondjunk magunkra? Az izlandi játékosoknak is azt szajkózom, maradjanak két lábbal a földön, ragadják meg az esélyt. Hogy milyen taktikával készülünk a magyarok ellen? Erről természetesen nem beszélek, csak annyit árulhatok el, hogy sok hasonló vonás lesz a portugálok elleni játékunkkal.”

Lars Lagerbäck, az izlandi válogatott szövetségi kapitánya

 

<!-- Egész Európa a magyarok csodatételét elemzi Ha túljutunk a győzelem mámorán, nézzük a statisztikát. A tények azt mutatják: az első csoportkör végén a magyar csapat a második legjobb volt a 24 válogatott közül. Gera, Kádár a legjobbak között, Kleinheisler hős, Király példakép. Fantasztikus gólok Az elemzők nem véletlenül hasonlították a Barcelona játékstílusához az első magyar gólt. Szalai Ádám és Kleinheisler László – négypasszos – összjátéka után „Scholes” tálalt a center elé, aki a labdaátvétel után becsúszva, a kivetődő Almer alatt a hálóba gurított. Nagyon kellett tehát a gólhoz Kleinheisler, és még inkább Szalai, aki góltalansági szériája miatt óriási kritikai össztűzben végezte meglehetősen hálátlan munkáját a pályán.

Ezzel remélhetőleg átszakadt egy gát – a csatárok híresen önbizalomfüggőek, és nincs ember, aki jól tűrt volna egy ilyen szériát. Szalai most ott volt, ahol kellett lennie, a gólt előkészítő összjátékban is elévülhetetlen érdemei voltak – és a mérkőzés alatti mutatói sem voltak rosszak, az InStat-index alapján a mezőny harmadik legjobb játékosa volt. Nem mellesleg, a legjobb pillanatban „fizette vissza” Storck bizalmát.

A második magyar gól az egyik legszebb volt eddig. A csereként beálló Priskin Tamás készített elő Stieber Zoltánnak, aki végtelen higgadtsággal, jobbal emelt a kapuba – Szalai után a második olyan kerettag talált be, akinek közel sem sikerült úgy a 2015–2016-os klubszezonja, mint ahogy szerette volna. Két gólszerzőnk összesen 25 mérkőzésen 1 alkalommal talált be klubjai színeiben – az Eb-n „kicsit” javítottak ezen a mutatón. Gyógyír a kínokra – és balzsam a magyar szurkolóknak. Visszhangok „A magyarok egyáltalán nem voltak defenzívek, az egész meccsen nagyon élesen és precízen játszottak. Nem lepődtünk meg a játékuk láttán. Sajnos vissza kell zökkennünk a realitásba.”

Julian Baumgartlinger, az osztrák csapat középpályása

„A magyar csapat megverte az osztrákot, amely hatalmas meglepetés, mutatja, hogy nem szabad alábecsülni. A portugálok elleni mérkőzésig keveset foglalkoztunk a második ellenfelünkkel, főként nem készültünk belőlük egyénileg, de ha ki kellene emelnem egy embert, Gera Zoltánt említeném. Fantasztikus játékos, sohasem tudhatod, mire készül. Hogy Cristiano Ronaldo azt mondta, nem akartunk futballozni? Egyszerűen nem bírja elviselni, ha nem nyer. Mire számított? Hogy úgy fogunk futballozni, mint a Barcelona? Mellesleg neki sem volt nagy estéje, csak játszotta az agyát és dobálta magát.”

Kári Árnason, az izlandi válogatott középhátvédje

„Az izlandiak nem csináltak az égvilágon semmit! Védekeztek, védekeztek, védekeztek, és csak lesték az alkalmat az ellentámadásra. Óriási szerencséjük volt, és ahogy ünnepeltek a meccs végén, úgy viselkedtek, mintha megnyerték volna az Európa-bajnokságot. Hihetetlen… Kisstílű hozzáállásra vall, ha valaki ennyire nem akar játszani. Meglátják, nem is jutnak semmire az Eb-n. A csoportunk nem könnyű, Ausztria mellett Magyarország is erős ellenfél, de egyelőre nincs semmi veszve.”

Cristiano Ronaldo, a portugál válogatott támadója

„Az első mérkőzésig a portugálokra összpontosítottunk, a magyarok játékát most kezdjük alaposan tanulmányozni. Szerdától edzőink és megfigyelőink már erre a feladatra készítenek minket, de nem a nulláról indulunk, láttuk a norvégok elleni pótselejtezőjüket és az Ausztria elleni csoportmérkőzés első félidejét is. Elismerem, engem nagyon meglepett a magyarok sima győzelme, többre számítottam az osztrákoktól. Tudom, hogy a következő mérkőzésünk más lesz, mint a portugálok elleni, hiszen első vetélytársunk inkább egyéni képességekre alapozott, Magyarország ereje viszont az egységben rejlik. Minden nyitott a csoportban, négy ponttal bármely csapat jó eséllyel továbbmegy.”

Alfred Finnbogason, az izlandi válogatott csatára

„Nem lepett meg a magyarok győzelme. Jó ideje figyelem a mérkőzéseiket, tudom, mennyit fejlődött a csapat a közelmúltban. Nem véletlenül jutott ki az Európa-bajnokságra, és itt már nagyon kiegyenlített a mezőny, nincsenek kis csapatok. Ha lennének, mit mondjunk magunkra? Az izlandi játékosoknak is azt szajkózom, maradjanak két lábbal a földön, ragadják meg az esélyt. Hogy milyen taktikával készülünk a magyarok ellen? Erről természetesen nem beszélek, csak annyit árulhatok el, hogy sok hasonló vonás lesz a portugálok elleni játékunkkal.”

Lars Lagerbäck, az izlandi válogatott szövetségi kapitánya

Stieber bebiztosította a magyar győzelmet Szalai gólja az osztrákok ellen 44 év után szerzett gólt a magyar válogatott az Eb-n -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva