Hírek

2016.06.25. 06:22

Gyors gólban bíznak a belgák

A magyar labdarúgó-válogatott vasárnap 21 órától Belgium ellen lép pályára a franciaországi Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében. A toulouse-i összecsapást hatalmas várakozás előzi meg mindkét oldalon.

MW

 Az egyik legtekintélyesebb szaklap, a Whoscored.com dicséri a magyar csapatot, de 2–1-es belga győzelmet vár az Eb-nyolcaddöntőben. Ezer szerencse, mert eddig egyetlen jóslatuk sem jött be a magyar válogatott meccseire.

„Magyarország az Európa-bajnokság egyik legnagyobb meglepetése, miután megnyerte a csoportot Portugália, Izland és Ausztria előtt úgy, hogy mindegyik meccsen lőtt gólt. Erre csak Spanyolország, Wales és Horvátország volt képes. A nyolcaddöntős párharcokat tekintve ez a két csapat szerezte a legtöbb gólt, összesen tízet” – emeli ki a szaklap, amely gólgazdag meccset vár a vasárnap 21 órakor kezdődő nyolcaddöntőben.

A Whoscored megpróbálta megjósolni a kezdőcsapatokat, az osztrákok ellen nem kezdő Lovrencsicset és meglepetésre Eleket is oda várja, Kleinheislert pedig a padra. Ez is nehezen elképzelhető, hiszen a „magyar Scholes”, Kádár Tamás és Nagy Ádám vélhetően nem véletlenül pihent Portugália ellen.

„Bernd Storcknak el kell döntenie, hogy milyen kezdőnek szavaz bizalmat, hiszen mind a három csoportmeccsen változtatott rajta. A portugálok ellen gólt szerző Gera Zoltán lejött a félidőben, de a belgák ellen is kezdenie kell” – írta a Whoscored. Az mondjuk tény, hogy az olaszok mellett mi küldtük csak pályára az összes bevethető mezőnyjátékosunkat eddig a tornán, ráadásul Storck kapitány is arról beszélt, hogy a magyar csapatban nincsenek cserejátékosok. Így aztán megjósolhatatlan a kezdő tizenegy.

Érdemes ugyanakkor megnézni a játékosok osztályzatait, az eddigi meccseken pályára lépők közül Kevin De Bruyne áll a legjobb átlaggal, megelőzve Dzsudzsák Balázst, Eden Hazard-t és Gera Zoltánt. Ez is kiegyenlített csatát ígér.

A lap arról is ír, hogy a sorsolásnak köszönhetően Belgium a torna egyik favoritja lett, de fontos, hogy ne az Eb végével foglalkozzanak, hanem a következő meccsel, amely történetesen a magyarok elleni csata lesz.
Ami tény: két csapat összesen 12 alkalommal találkozott, ebből a magyarok csak kétszer nyertek, az utolsó négy meccset egyaránt a belgák hozták. A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy az utóbbi 22 évben csak kétszer játszottunk egymással, és nagy meglepetés lenne, ha nem a belgák nyernének ismét. Tény, hogy a Chelsea, a ManUnited, a ManCity, a Roma, a Barcelona, a Tottenham, a Liverpool és más hasonlóan „kutyaütő” klubokból jönnek a játékosaik, de a portugáloknál is akad néhány szupersztár, és láttuk, mire mentek a szervezett magyar csapat ellen.

Ennek fényében a belga kapitány mindenesetre agyondicsérte válogatottunkat. Marc Wilmots óva int a túlzott magabiztosságtól a magyar–belga nyolcaddöntő előtt.

„Azt hiszem, el kell felejtenünk a papírformát, csak az számít, ami a pályán történik. Amikor kikaptunk Walestől, sokan gúnyolódtak rajtunk, most pedig érdemes megnézni, hol tartanak Bale-ék. Ezért mondtam azt, hogy sokkal jobb lett volna a spanyolokkal vagy az angolokkal játszani, mert akkor kevesebb lenne a vesztenivalónk” – idézte a kapitányt a Nieuwsblad.be.
Mint ismert: Belgium felkészülési meccsen kapott ki Walestől, akik most szintén csoportelső nyolcaddöntősök és az északírekkel játszanak éppen a mi águnkon.

„Senki ne gondolja, hogy a magyarok ellen könnyű lesz. Nagyon jó, rendkívül egységes csapat, gyorsak és agilisak. A portugálok ellen megmutatták, hogy nincs olyan, hogy kiscsapat. Nagyon nehéz lesz ellenük, mert pont ők fognak úgy játszani, hogy semmi veszteni valójuk nincs. Sokan azt gondolták a csoportmeccsek után, hogy az Eb-győzelemig meg sem állunk. Jó lenne, ha mindenki a földön maradna” – figyelmeztetett Wilmots amellett, hogy a mieinket magasztalta a csapata Bordeaux melletti főhadiszállásán tartott sajtótájékoztatón.

Ezt ismerte el a francia sportnapilap, a L''Equipe is, amely nemcsak a futballisták, de az edzők teljesítményét is pontozta. Ezek szerint a horvátok kapitánya, Ante Cacic lett az első szakasz legjobbja 6,67 ponttal, de mögötte Storck neve szerepel, aki a szlovák Ján Kozákkal együtt 6,33 pontot kapott.

Storck egyik fő erénye, hogy mindig reálisan látja a helyzetet. Most is ezt bizonyítja a nyilatkozata: „Még mindig outsiderek vagyunk, de az elmondható, hogy jobbak vagyunk, mint korábban. Most nem érdekelhet bennünket, hogy mi történt tegnap. A következő lépésünk az, hogy tartsuk ezt a szintet, amit elértünk, de ez sem könnyű feladat.”

A belgák mindenesetre egy gyors gólban bizakodnak. Guy Vandersmissen, a Standard Liege korábbi játékosa szerint a magyar válogatott kiválóan védekezik, ugyanakkor a belgák között sokkal több az olyan egyéniség, aki mérkőzések eldöntésére képes. Azt is fejtegette, hogy minél tovább 0–0 az állás, a magyarok annál magabiztosabbá válhatnak, így aztán fontos lenne számukra egy korán megszerzett gól.
Ennek elkerülését kellene megoldani, lehetőleg lapok nélkül. Jelenleg nyolc magyar játékosnak, Dzsudzsák Balázsnak, Gera Zoltánnak, Guzmics Richárdnak, Juhász Rolandnak, Kádár Tamásnak, Kleinheisler Lászlónak, Nagy Ádámnak és Németh Krisztiánnak kell fokozottan figyelnie, hogy ne kapjon sárga lapot Belgium ellen. Ez esetben ugyanis eltiltás vár rá – feltéve persze hogy a magyar labdarúgó-válogatott bejut a nyolc közé.
Reméljük, hogy a szerb bíró engedi a határozott, kemény, de nem durva játékot. A 43 éves, szerb Milorad Mazsics volt ezen a tornán korábban az ír–svéd és a spanyol–török játékvezetője. Nekünk 2013-ban a törökök elleni, 1–1es döntetlennel véget ért vb-selejtezőt fújta.

Továbbra is vadásznak Nagy Ádámra és Dzsudzsák Balázsra
Továbbra is népszerűek a magyar játékosok a menedzserek körében. A France Football értesülése szerint az Olympique Marseille is szemet vetett Nagy Ádámra, a Ferencváros fiatal labdarúgójára. Bár a kilencszeres francia bajnok OM manapság nem csillog régi fényében – csak 13. lett a legutóbbi bajnokságban –, 1993-ban BL-győztes volt, azaz ugyanúgy birtokában van az európai klubfutball legértékesebb serlege, mint a magyar játékossal a sajtóban már kapcsolatba hozott Chelsea-nek és Liverpoolnak. Az említett csapatokon túl a portugál Benfica, a német Freiburg, az olasz Bologna, a portugál Braga és a török Trabzonspor neve is szóba került, mint a fiatal fradista esetleges jövőbeli klubja.

A török Bursa.com arról számolt be, hogy Katarból érdeklődtek Dzsudzsák Balázs után, ám az Európa-bajnokságon szereplő támadó elutasította az ajánlatot, a magyar labdarúgó ugyanis erősebb bajnokságban szeretne játszani. A Fanatik.com.tr a Dárdai Pál vezette Herthát és az olasz Sampdoriát említi mint fő érdeklődőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva