Hírek

2016.07.19. 09:16

Meghalt Somló Tamás

A zenész, énekes, dalszerző, az LGT legendás tagja 68 éves korában, keddre virradóan hunyt el.

BAMA

Meghalt Somló Tamás zenész, énekes, dalszerző, a magyar könnyűzenei élet kiemelkedő alakja. A Locomotiv GT tagját 68 éves korában, évek óta tartó betegség után keddre virradóra érte a halál - közölte Presser Gábor, az LGT vezetője a család és a zenekar felhatalmazásával.

A rocklegenda az utóbbi időben többször is kórházi kezelésre szorult, nemrégiben pedig ő maga nyilatkozott arról, hogy komoly betegséggel kellett megküzdenie. 

– A belemben találtak egy tumort az orvosok. Gyógyszeres kezelést kaptam, és minden hónapban mennem kellett kontrollra. Azt mondta a kezelőorvosom, hogy ha bármilyen rendellenességet érzek, netán legyengülök, akkor jelentkezzek. A gondos orvosi kezelésnek hála, fél-háromnegyed év után teljesen eltűnt a daganat – mondta akkor a Hot! magazinnak Somló. A zenészt otthonában érte a halál, családja, szerettei körében.

Somló Iván Tamás 1947. november 14-én született Budapesten, saját szavai szerint egy erdélyi félzsidó családból származott. Szülei ötéves korában elváltak, testvérével újranősült édesapjuknál maradt. A Práter utcai általános iskola zenetagozatára járt, hegedülni tanult, majd tizenhárom évesen szaxofonra váltott. Még tucatnyi hangszeren játszott, a basszusgitártól a zongorán át a fúvós hangszerekig, de kedvence a szaxofon maradt.

Heinemann Sándornak, a Royal Orfeum vezetőjének, a nagycirkusz karmesterének hatására beiratkozott az Állami Artistaképzőbe, cirkuszi zenebohóc lett. Artistaként körbeutazta a világot, ám végül a zenészi pályát választotta.

Somló Tamás 1964-től 1967-ig az Omega, 1969 és 1971 között a Kex, később a Non Stop, majd 1973-tól a Locomotiv GT tagja volt. Utóbbi zenekarban énekesként, basszusgitárosként és szaxofonosként is szerepelt. Az LGT-vel tíz magyar és hét angol nyelvű stúdióalbumot készített.

Legismertebb dalai közé tartozott az Álomarcú lány, az Ülök a járdán, a Valamit mindig valamiért, a Boogie a zongorán, a Primadonna, a Nagyon kell, hogy szeress, az Annyi mindent nem szerettem még. Az LGT mellett szólóban is készített hat lemezt.

Már ősz fejjel, 2004-ben kapott jogi diplomát, ennek megszerzését még az Omega együttes diplomás zenészei láttán tűzte ki céljául. Szintén jogász édesapja még megérte fiának diplomaosztóját, Somlót "szakmai ártalomból" a szerzői jogi kérdések foglalkoztatták.

Több kapcsolatból négy gyermeke, három fia és egy lánya született, édesanyjaként szeretett nevelőanyja száz éves. Ars poeticáját így fogalmazta meg: "rockzenésznek vallom magam, de mást is el tudok viselni. Minden zenét lehet jól csinálni, ízléssel és tudással".

Somló Tamás temetéséről a család később intézkedik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva