Hírek

2016.07.15. 07:52

Terrortámadás Nizzában: 84 halott, magyar sérült is van

Csütörtök este egy tunéziai származású férfi teherautójával belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe Nizzában, közben a pisztolyából lövéseket adott le. Legkevesebb 84-en vesztették életüket, többtucatnyian megsebesültek, közülük 18-an életveszélyes állapotban vannak. A külügy szerint egy magyar nő is megsérült. A rendőrök megölték az ámokfutót.

MTI, hvg.hu, theguardian.com, telegraph.co.uk

A francia nemzeti ünnep alkalmával tartott tűzíjátékot néző tömegbe hajtott egy teherautós Nizzában csütörtökön este, a tömeges gázolásban a hajnal 3 órás jelentések szerint 77 ember vesztette életét, de ez a szám két órával később már 80-ra, később 84-re emelkedett – írja a hvg.hu külföldi lapok beszámolójára hivatkozva. Az áldozatok között sok gyermek is van, 18-an pedig súlyosan megsérültek, ők életveszélyes állapotban vannak.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotó: AFP
[/caption]

A hírek szerint az ütközés után a kamionban ülő merénylő tűzharcba is keveredett a rendőrökkel, akik végül agyonlőtték őt. A francia hatóságok péntek reggeli tájékoztatása szerint a támadó egy 31 éves, tunéziai születésű, Nizzában élő férfi volt, aki ismert volt a rendőrség számára, de úgy tudni, nem terrorista tevékenységek miatt. 

Francia lapok: piti bűnöző volt a merénylő

A francia hatóságok időközben azonosították a férfit, akit a terrortámadás elkövetésével gyanúsítanak: egy 31 éves, nizzai lakosról van szó. Fuvarozóként dolgozott és kisebb bűncselekmények miatt nem egyszer volt dolga a rendőrséggel. További részletek ide kattintva olvashatók!

A férfi személyi igazolványát megtalálták a merénylethez használt kamionban, amely legalább 80 kilométeres óránkénti sebességgel, mintegy két kilométeren keresztül, szemtanúk szerint cikkcakkban gázolt a 100 ezres tömegben. A teherautót vezető férfi ezután nyitott tüzet az ünneplőkre. A támadást egyelőre egyetlen csoport sem vállalta magára.

"Hirtelen mindenki futni kezdett, majd lövéseket hallottunk. Kezdetben csak egyet, majd később még kettőt. Azonnal fedezékbe rohantunk" - mondta a 23 éves Joel Fenster a Telegraph helyszíni tudósítójának, aki barátaival egy nyelvtanfolyam miatt utazott Nizzába. Szemtanúk beszámolója szerint hatalmas volt a káosz, az emberek fejvesztve menekültek.

"Láttam, ahogy a kamion őrült sebeséggel a tömegbe hajt, szinte lekaszálta az embereket. A testek úgy repültek arrébb, mintha tekebábuk lettek volna, minden csupa vér volt" - mondta egy másik szemtanú.

Egy John Curtis nevű férfi, aki szintén szemtanúja volt a vérengzésnek, azt mondta, soha nem látott pánik tört ki. "A rengeteg emberhez hasonlóan mi is a tűzijátékot mentünk megnézni, és amikor vége lett, elindultunk a lakásunk felé. Aztán az út másik oldalán hirtelen feltűnt egy fehér kamion, amely rendkívül gyorsan haladt. Tudtam, hogy nagy baj lesz, mert egyenesen a tömeg felé száguldott. Hatalmas pánik tört ki, az emberek a környező utcák felé rohantak, hogy fedezékbe bujjanak" - mondta.

A támadót végül lelőtték, a teherautón pedig fegyvereket és kézigránátokat találtak. A Guardian nem ellenőrzött forrásokra hivatkozva ezzel kapcsolatban később arról írt, hogy a fegyverek állítólag replikák, vagyis hamisítványok, a robbanószerek pedig inaktívak voltak - ezt a hatóságok eddig nem erősítették meg.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotó: AFP
[/caption]

Francia elnök: terrortámadás történt

"Ismét horror rázta meg Franciaországot" - nyilatkozta az eset kapcsán Francois Hollande francia elnök, aki terrortámadásnak minősítette az éjjeli vérengzést. Bejelentette: a csendőrök és rendőrök támogatása érdekében mozgósítják a katonaságot, különösen az országhatárokon, és három hónapig tartó rendkívüli állapotot léptettek életbe. "Az elkövető meghalt, de nem tudjuk, hogy voltak-e bűntársai" - tette hozzá Hollande.

Megrázó képsorok következnek, megtekintését csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk!

Magyar sérült is van

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) egy sérült magyar nőről tud a nizzai tömeges gázolással összefüggésben - közölte Menczer Tamás, a tárca szóvivője péntekre virradó éjszaka. Elmondta, a francia hatóságoktól egyelőre nem kaptak hivatalos tájékoztatást magyar érintettekről.

A könnyebben sérült nő telefonon hívta fel a Székesfehérváron tartózkodó édesanyját, akinek azt mondta, megsérült, a szállásán várja a segítséget. Egy másik Nizzában tartózkodó nőt pedig biztonságos helyre tereltek a támadás után - tette hozzá.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotó: AFP
[/caption]

Menczer Tamás tájékoztatása szerint a külképviselet mindenkit próbál elérni, akiről tudja, hogy Franciaországban van, hogy megkérdezze, miben tud segíteni, illetve az érintettek hol és hogy vannak. Emellett a 00 33 683 254 362-es ügyeleti telefonszámon várják a kérdéseket, bejelentéseket. Több mint 12 ezer magyar regisztrált konzuli védelemért az országban, a szolgálat ebből a számból szűkíti le, kik azok, akik a régióban tartózkodhatnak - számolt be a szóvivő.

Orbán is megszólalt

A magyar miniszterelnök szerint megdöbbentő és elfogadhatatlan, ami az előző éjjel Nizzában történt - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, aki elmondta: Orbán Viktor a terrorcselekmény miatt táviratban fejezte ki részvétét Francois Hollande francia köztársasági elnöknek.

"A magyar emberek és a magam nevében ezúton szeretném kifejezni részvétemet és együttérzésemet Önnek, a francia népnek és az elhunytak hozzátartozóinak. Gondolatban Önökkel vagyunk ezekben a nehéz órákban" - írta Orbán Viktor a francia államfőnek.

Címlapokon a támadás, gyászol a világ

Az egész világot megrendítő, barbár tettnek nevezték a csütörtök éjjel történt nizzai tömeges gázolást a külföldi lapok, amelyek egytől egyig címlapon hozták a 84 halálos áldozatot követelő támadás részleteit. Közben világszerte a francia lobogó színeibe "öltöztek" a legismertebb épületek.

Virágok és mécsesek a francia nagykövetség előtt, Moszkvában:

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotó: AFP
[/caption]

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotó: AFP
[/caption]

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotó: AFP
[/caption]

Francia színekben a mexikói szenátus épülete:

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotó: AFP
[/caption]

Sydney kikötője felett:

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Fotó: AFP
[/caption]

És íme a legnagyobb francia napilapok pénteki címlapja:

Figyelem, megrázó képek!

 

<!-- Terrortámadás Nizzában: 84 halott, magyar sérült is van Csütörtök este egy tunéziai származású férfi teherautójával belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe Nizzában, közben a pisztolyából lövéseket adott le. Legkevesebb 84-en vesztették életüket, többtucatnyian megsebesültek, közülük 18-an életveszélyes állapotban vannak. A külügy szerint egy magyar nő is megsérült. A rendőrök megölték az ámokfutót. MTI, hvg.hu, theguardian.com, telegraph.co.uk Francia lapok: piti bűnöző volt a merénylő A francia hatóságok időközben azonosították a férfit, akit a terrortámadás elkövetésével gyanúsítanak: egy 31 éves, nizzai lakosról van szó. Fuvarozóként dolgozott és kisebb bűncselekmények miatt nem egyszer volt dolga a rendőrséggel. További részletek ide kattintva olvashatók! Fotó: AFP Fotó: AFP Fotó: AFP Fotó: AFP Fotó: AFP Fotó: AFP Fotó: AFP Fotó: AFP -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva