Hírek

2016.12.07. 16:09

Csak a karácsonykor szeretjük a halat

Kevés halat eszünk, még kevesebb magyar halat, pedig van.

BAMA

Ráadásul az import halakkal szemben a hazaiak minősége könnyen ellenőrizhető, a magyar haltermelés természetbarát és az édesvízi hal is ugyanolyan egészséges, mint a tengeri. A nagy választék közül minőségével és különlegességével is kiemelkedik az akasztói szikiponty, ami a Magyar Gasztronómiai Egyesület Aranyszalag Minőség Tanúsítványát is elnyerte nemrég.

Ez a ponty izmos húsú, kevéssé zsíros fajta, amúri vadpontyból és szarvasi fajtából tenyésztették és magyar különlegességnek számít. A genetikai előnyök azonban kizárólag megfelelő tartás mellett érvényesülnek. Ehhez fontos a természeteshez hasonló életkörülmények biztosítása, a tiszta víz és a szikes talaj.

„Tizenhat évvel ezelőtt dr.Tasnádi Róbert munkássága alapján dolgoztuk ki azt a különleges technológiát, aminek köszönhető, hogy olyan minőségű halat tudunk előállítani, ami elismerést érdemelt – mondta Szabó József, az akasztói szikipontyot előállító ÖKO 2000 tulajdonosa. -

Ennek lényege, hogy a halakat az energia igényük alapján takarmányozzuk, nem hizlaljuk zsírra és sokkal nagyobb, a természetes élőhelyükhöz hasonlatos területen neveljük őket. Annyi táplálékot kapnak, amennyi 4-6 óra alatt elfogy, a maradék 18 óra során pedig a természetes táplálékot kell megkeresnie a halaknak a tóban. Ehhez, legfeljebb 500 halat helyezünk el hektáronként a halastavakba, ami körülbelül a fele a szokásosnak. A takarmányozást jóval a vágás előtt leállítjuk, hogy tiszta átfolyó kútvízben fürdessük ki a halakat. A vágás is a lehető legkíméletesebb módszerrel zajlik és a hús gyors hűtés következtében 1 órán belül eléri a 2°C-os maghőmérsékletet.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A halászás a lehető legkíméletesebb módon zajlik
[/caption]

Az akasztói sziki ponty különlegessége azonban nem csupán annyi, hogy izmosabb a húsa, ezért nem esik szét sütés, főzés közben, hanem az íze is különbözik a többitől. Nekem meggyőződésem, hogy sokan csak azért nem szeretik, nem ismerik a halat, mert nem tudják feldolgozni, vagy mert rosszul feldolgozott halat fogyasztottak és csalódtak. A sziki ponty sosem lesz iszap ízű, mivel a szikes talajon nem tud vastag iszap réteg kialakulni, ezért nem is találkozik ízrontó anyagokkal és a színe is sokkal gusztusosabb, világosabb. Ennek köszönhető, hogy ahol árulják, már kifejezetten feltüntetik, hogy akasztói sziki ponty, így értékesítik és nemcsak a halas üzletekben, de az éttermek is egyre jobban keresik.”

A halasok mindenesetre komolyan előtörtek az igényes gasztronómiában az elmúlt években. Kaviárban két sikersztori is van Magyarországon. Számfira György Békés megyében, Vésztőn kezdte meg a tokhalak tenyésztését és olyan körülmények között tartja az állatokat, amihez fogható telep, mindössze négy van a világon. A cél pedig, hogy pár év múlva ez a hely legyen a legnagyobb kaviár előállító Európában. Kisbajcson az Előre Halászati Termelőszövetkezetnél, a Szilágyi testvérek pedig kecsege tenyésztéssel foglalkoznak. Nem annyira ismert, de a beluga után, a kecsege a legdrágább kaviár a világon. A beluga feltűnően nagy szemméretével, ezüstös-szürke színével és óvatos ízeivel hódít, a kecsege pedig apró, aranylóan csillogó zöldes-sárgás színű kaviárt ad és ugyancsak nagy ritkaságnak számít. Azért ennyire drága, mert öt év kell hozzá, hogy egy kecsegéből kaviárt lehessen kinyerni.A szilvásváradi Sáfrány-féle füstölt hal ugyancsak fogalom a hazai gasztronómiában, de egyre inkább külföldön is. A legjobb hazai éttermek és szállodák kínálatában szerepelnek a termékeik, amelyeket Bécs, London és Antwerpen exkluzív delikát üzleteiben is kapni lehet.A titok pedig mindössze annyi, hogy friss halból kősó és parázsló bükkfahasábok segítségével készítik az aranyló Sáfrány-féle füstölt pisztrángot és még tízféle másik halat. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva