Hírek

2016.12.23. 09:05

Drágul a cigi, olcsóbb lesz a net, a tej és a csirke

Januártól ismét drágul a cigaretta, a jövedéki adó emelése miatt egy doboz füstölnivaló ára 15 forinttal emelkedhet, miközben a sodort dohány csomagja ennél nagyobb mértékben, 56 forinttal drágulhat – ám persze még így is feleannyiba kerül majd egy csomag, mint a pakli.

MW Központi Szerkesztőség

Nem járnak jól az elektromos eszközökkel nikotint fogyasztók sem: az immáron csak a nemzeti dohányboltokban forgalmazható termékeknél a töltőfolyadék után is kell jövedéki adót fizetni – vagyis itt is drágul a termék.

Az árakat egyébként a jövő évi adóváltozások más területeken csökkenteni fogják, hiszen mérséklődnek a fogyasztást terhelő elvonások. Valószínű például, hogy jövő áprilistól kisebb lesz az üzemanyagok jövedéki adója, miután az olajárak meghaladták az 50 dollárt (januártól csak azért nem csökkentek, mert a visszatekintő átlagár épp a határérték alatt maradt).

Az internet-előfizetésnél januártól 27-ről 18 százalékra csökken az áfa, ami az árak szintjén 7 százalékos mérséklődést hoz. A szolgáltatók már nagyjából mindannyian be is jelentették, hogy tarifáikban azonnal érvényesítik az árcsökkentést.

Egyszerűbb a helyzet a tej, a tojás és a baromfihús áfájának csökkentésével: itt az UHT-tejek kivételével az összes termék áfája csökken. A friss tejnél 18 százalékról, a tojásnál és a baromfihúsnál pedig 27-ről csökken az áfa 5 százalékra, ami 11 és 17 százalékos árcsökkenést jelent.

Hasonlóra volt példa az idén év elején a sertéshús áfájánál. Igaz, azóta a kiskereskedelmi árak szépen lassan visszakapaszkodtak a kiinduló szintre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva