Hírek

2016.12.09. 11:21

Minden nyugdíjas megkapja az Erzsébet-utalványt

A megváltozott munkaképességűek és a rehabilitációs ellátásban részesülő nyugdíjasok is megkapják a karácsonyi Erzsébet-utalványt – tudatta lapunkkal az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Tarnóczy Orsolya - Takács Eszter

„Mindazok jogosultak a juttatásra, akik ellátása a nyugdíjakkal azonos módon emelkedik. Ez vonatkozik a korhatár előtti ellátásban, a szolgálati járandóságban, a balettművészeti, átmeneti bányászjáradékban részesültekre, valamint politikai rehabilitáltakra is” – közölte a tárca. Azt még nem közölték, hogy a hatféle Erzsébet-utalványból milyet kapnak a nyugdíjasok, de Lázár János a tegnapi kormányinfón arra tett utalást, hogy étkezésit.

A Miniszterelnökség vezetője azt is elmondta, hogy a kormány értékelése szerint a gazdaság úgy teljesített, ahogy kell, ezért emelték meg a nyugdíjat. Sőt többletjuttatást biztosítanak az Erzsébet-utalvánnyal. Erről korábban az Idősek Tanácsával is tárgyaltak, ahol bár vita merült fel, de végül mégis támogatták az ötletet.

Lázár javaslata volt, hogy a járási és kormányhivatalok dolgozói kézbesítsék ki az utalványt. A kormány ugyanis már más ügyben is használta ezt a megoldást. A kormánymegbízottak azt mondták, hogy ez végrehajtható feladat, majd a közszolgálati dolgozók szakszervezetének elnöke később több aggályt fogalmazott meg. „Ha nem egy hét alatt kell kivinni, hanem egy hónap alatt, akkor megvalósítható lett volna a terv” – fogalmazott Lázár János. Ezek az „életszerű érvek” nem merültek fel előzetesen, amikor a kormány döntött arról, hogy inkább a járási dolgozók vigyék ki. A postázás elkezdése az utalványok elkészítésén múlik, de december 15-ig el kell indulnia. Orbán Viktor miniszterelnök levele külön borítékban, de együtt érkezik az Erzsébet-utalványokkal.

400 forint a díj

Megállapodott a Magyar Posta az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósággal az Erzsébet-utalványok kézbesítéséről. A Posta 400 forintért (korábban 489 forintot említettek) kézbesíti a leveleket, amit legkésőbb december 31-ig kivisznek a címzetteknek. A nyugdíjasok személyesen tudják átvenni a küldeményt, amely tartalmazza az utalványokat és egy rövid tájékoztatót. Ha a címzett nincs otthon, értesítőt kap, hogy küldeménye érkezett, amellyel az utalványok 10 munkanapig átvehetőek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva