Hírek

2016.12.29. 08:14

Olcsóbb lesz a tojás és a baromfihús

A sertéshúshoz hasonlóan jövő januártól 27 százalékról ötre csökken a baromfihús és a tojás forgalmi adója is. Így a fogyasztók jövőre nagyjából 55 milliárd forintot takaríthatnak meg.

BAMA

Januártól 27-ről öt százalékra csökken a baromfihús- és tojás áfája, így ezen termékek elvileg 17 százalékkal olcsóbbak lesznek. Az áfa csökkentésének hatására élénkülhet a forgalom és csökkenhet a szürke- és a feketegazdaság aránya – nyilatkozta az MTI-nek Csorbai Attila. A Baromfi termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója hangsúlyozta, hogy a szakmai szervezet régóta szorgalmazta a kedvezményes áfakulcs alkalmazását. Idén január 1-jétől a sertéstőkehús általános forgalmi adója öt százalékra csökkent, akkor a baromfihús áfája még 27 százalékos maradt.

„A baromfihús adójának mostani csökkentése egyenlő versenyesélyt teremt a baromfi ágazatnak“ – vélekedett Csorbai Attila. Az elnök-igazgató beszélt arról is, hogy a baromfitermékek áfájának csökkentése országosan körülbelül 55 milliárd forint megtakarítását jelenthet a fogyasztóknak. Korábbi nyilatkozatában a BBT vezetője úgy becsülte, hogy a baromfihúsok forgalma éves szinten öt-tíz százalékkal növekedhet, a fogyasztói árak pedig mintegy 20 százalékkal csökkenhetnek az öt százalékos áfa hatására.

A BTT forgalmazási adataiból kalkulálva a magyar vásárlók évente átlagosan 23 344 forintot költenek baromfihúsra, ebből csirkére 16 793 forintot. Ha 2017-ben az ideihez hasonlóak lesznek a keresleti és kínálati viszonyok, és a fogyasztás szerkezetében nem történik változás, úgy jövőre ez a kiadás 4045 forinttal kevesebb lesz. Egy négytagú család számára ez havi 1350 forint megtakarítást jelenthet.

A KSH adatai szerint nagyjából 8600 forint körüli összeget költenek az emberek tojásra egy évben, ami az áfaváltozás hatására 7110 forintra csökkenhet 2017-ben. Így jövőre a mostani 40 forint helyett 33 forintba kerül majd a tojás darabja, és 2017-ben ugyanakkora összegért 215 tojás helyett már 260-at vehetnek a vásárlók.

Tudta-e?

Ma Magyarországon egy ember évente mintegy 30-32 kilogramm baromfihúst fogyaszt el, ha ehhez a különféle baromfihús készítményeket – például a felvágottakat – is hozzászámítják, akkor a fogyasztás mintegy 40 kilogramm évente és fejenként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva