Hírek

2016.12.09. 10:56

Óriási a tét a romániai választáson

Vasárnap lesznek a parlamenti választások Romániában. Orbán Viktor kormányfő tegnap arra biztatta az ott élő magyarságot, hogy minél többen menjenek el szavazni, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke pedig szeretné, ha nem lehetne megkerülni az 1,3 millió magyar embert.

BAMA

„Azt szeretném,­ ha nem lehetne átnézni a magyarokon Romániában” – jelen­tette ki tegnap Orbán Viktor Szat­márnémetiben, miután Kelemen Hunorral, a Romániai Ma­gyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével tárgyalt.

A magyar kormányfő hangsú­lyoz­ta, a romániai magyaroknak­ ki kell állniuk az érdekeikért. „A román–magyar együttműködés minőségét is jelentősen befolyásolja a romániai magyar közösség ereje” – tette hozzá.

Egy erős magyar frakció, illetve lehetőség szerint a kormányzati részvétel a legfontosabb tétje a romániai magyarság szempontjából a hétvégi választásoknak – mondta a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója a köztelevízióban. Kántor Zoltán szerint lehetséges, hogy az RMDSZ még akkor is részt vehet a kormányzásban, ha nélküle is megszerzi valamelyik politikai erő a parlamenti mandátumok több mint a felét. Az alacsony részvételi arány a szociáldemokratáknak és az RMDSZ-nek kedvezhet, a magas a liberálisoknak. A szakértő lélektanilag nevezte fontosnak, hogy a magyar összefogás elérje az ötszázalékos parlamenti küszöböt. Az RMDSZ akkor is bekerülhet a parlamentbe, ha nem éri el az öt százalékot, mivel ehhez elegendő az is, ha négy megyében megszerzi a szavazatok 20 százalékát.

Orbán tegnap Szatmárnémetiben elmondta, hogy ma a romániai magyar közösség környékén és az őt körülvevő román politikai világban vannak olyan jelenségek, amelyek fenyegetettséget jelentenek. „Úgy érezzük, hogy nem mindig kapják meg az itt élő magyarok az őket megillető tiszteletet, és úgy érezzük, hogy a fejlődésük elől nem segít a román hatalom minden lehetséges akadályt eltávolítani” – fejtette ki a kormányfő. Szerinte azonban ha Románia „megfelelő politikai vezetést” választ magának, és a magyar kormányban is meglesz a hajlam az együttműködésre, akkor annak a Romániá­ban élő magyar közösség is előnyét fogja látni. Kijelentette: Magyarország a sikeres Romániában érdekelt.

A miniszterelnököt megkérdezték, mit gondol arról, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter eltiltotta a magyar diplomatákat a december 1-jei román nemzeti ünnepi alkalmakon való részvételtől. Orbán azt felelte: az őszinteség a legjobb módszer akkor is, ha kényes ügyekről van szó, „miután december 1-jén a magyaroknak nincs mit ünnepelniük, hát nem ünnepelnek”.

A román kormányfő jelezte, szerinte „illetlenek” és „nem elegánsak” azok a kijelentések, amelyeket Orbán tett Szatmárnémetiben, illetve azok, amelyeket korábban más magyar vezetők tettek Románia nemzeti ünnepével kapcsolatban.

Kelemen Hunor szerint egy nagy győzelem erős parlamenti képviseletet jelentene a romániai magyarságnak. „Amikor a közös dolgainkról van szó, akkor összefogunk, akkor félreteszünk mindent, ami a múltban bennünket esetleg elválasztott” – mondta az RMDSZ elnöke. Sorsdöntőnek nevezte a közelgő választást, mivel jelentős reformok várhatók, például a közigazgatásban és az oktatásban. „Ezért azt szeretnénk, hogy bele tudjunk szólni a döntésekbe, hogy ne lehessen megkerülni azt az 1,3 millió magyar embert, aki Romániában él” – mondta Kelemen.

Tőkés László sajnálatosnak tartja és tiltakozik az ellen, hogy az RMDSZ félrevezeti a választókat, amikor a magyarok parlamenti képviseletének megszűnésével riogat a vasárnapi választások előtt. Szerinte széles körű párbeszédre lenne szükség a viszonyok rendezésére, de azt is hozzátette, hogy Románia nemzeti ünnepének is egy másik napnak kellene lennie, mert szerinte a jelenlegi helyzet sértő a magyarságra nézve – olyan, mintha másodrangú állampolgárként tekintenének rájuk.

Tőkés sérelmezte, hogy Kövér László házelnök részt vett az RMDSZ kampányában. Lázár János erre azt mondta, ez ­reálpolitikai és nem érzelmi kérdés, jelenleg egy magyar párt van, amely esélyes a román parlamenti képviseletre. „Több kérdés van, amiben egyetértenek, mint amiben nem, ezért az összefogásra kell helyezni a hangsúlyt” – mondta Lázár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva