Hírek

2016.12.23. 08:57

Rendezik az állami cégeknél a fizetéseket - Tízezrek bére nő jövőre

Emelkedik jövőre az állami vállalatoknál dolgozó alkalmazottak bére, az erről szóló tárgyalások szerdán kezdődtek a kormány képviselői, valamint a szakszervezetek között. Több tízezer dolgozó kapja majd meg visszamenőleg a megemelt bért.

MW Központi Szerkesztőség

Egységes bérajánlat nem lesz, mivel a különböző ágazatokban nagyok a különbségek, de hosszú távú, többéves bérrendezés várható – mondta a Magyar Idők kérdésére Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke.

Emlékeztetett, a minimálbér, valamint a garantált bérminimum jövő évi emelése miatt az állami cégeknek kormányzati kompenzációra lesz szükségük, ráadásul jelentős azon munkavállalók száma, akiknek a legalacsonyabb fizetési kategóriák miatt muszáj emelni. A minimálbérek terhe 22 milliárd forintot jelent az állami vállalatoknál, ez az összeg azonban nem áll rendelkezésre, ezért a költségvetésnek kell pótolnia a hiányzó összeget.

„Lekerült a napirendről az egységes, minden állami vállalatra kiterjedő bérajánlás a kormány részéről” – részletezte Palkovics. Ennek oka, hogy ágazatonként jelentősek az eltérések. Példaként említette, egy légiforgalmi irányító fizetését nem lehet összehasonlítani a Volánnál dolgozók bérével, habár mindkét cég állami fenntartású.

A kormány a következőkben felméri, milyen ágazatokban milyen bérfelzárkóztatási igények mutatkoznak, és az intézkedések hány főt érintenek. A tárgyalások várhatóan január elején folytatódnak, a szükséges adatokat a felek január közepén értékelik ki.

Palkovics Imre hangsúlyozta: ha csak január végén vagy azt követően születik megállapodás, az alkalmazottak – az eddigi évek gyakorlatának megfelelően – visszamenőleg megkapják a megemelt fizetésüket. Abban az esetben, ha a kormány meghatározza a keretszámokat, a szakszervezetek a cégekkel tovább tárgyalnak a konkrét megállapodásról.

Az ágazati javaslatokat már több területen kidolgozták az érdekképviseletek, többek között a vasúti dolgozóknál, a vízközműszektor munkavállalóinál és a Volánnál.

Palkovics Imre elmondta, annyi szinte biztosra vehető, hogy százalékarányosan két számjegyű lesz az átlagos fizetésemelés, a cél a hosszú távú, többéves megállapodás. Hozzátette: kialakult a tárgyalások alapját képező fórum, mivel az egyeztetésen a szakszervezetek mellett részt vett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Miniszterelnökség. Mindenkinek érdeke a közös, hosszú távú, többéves, jelentős bérfelzárkóztatási megállapodás.

Az állami szférában dolgozók bérrendezése részben azért csúszik át a jövő évre, mert az ezzel kapcsolatos számításokhoz figyelembe kell venni az idén decemberi bérszámfejtések adatait, ezek nélkül ugyanis nem ismert a különböző kiadások és bevételek egyenlege – derül ki Tállai András adóügyekért felelős államtitkár egy írásbeli kérdésre adott válaszából. Ebben leszögezte: amennyiben valamilyen területen kormányzati beavatkozás szükséges, azt megteszik.

Tudta-e?

Elkerülhetetlen a bérrendezés, mivel a közszférából nemcsak a külföldi ajánlatok, hanem a hazai versenyszféra is elszívja a dolgozókat. Költségvetési oldalról muszáj cselekednie a kormánynak, mivel a járulékcsökkentés nem fedezi a béremeléseket, társasági adót pedig az állami szférában nem fizetnek a vállalatok, így annak csökkentése ebben az esetben nem segít.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva