Hírek

2017.01.09. 08:34

A járásokhoz is került a fogyasztóvédelem

Alig három hét jutott a hivataloknak a felkészülésre.

BAMA

Január elsejétől a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság beolvadt a fejlesztési tárcába, tehát ezen a néven megszűnt létezni. Korábban a kormányhivatalok látták el a fogyasztóvédelem területi szervezeteinek feladatait, ezek most döntő részben a járási hivatalokhoz kerültek. Az átállás nem ment teljesen zökkenőmentesen.

Magyarország Miután beolvadt a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba, az idén már hiába keresi a vásárló, aki jogainak sérülése miatt panaszt szeretne tenni, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot. A Blokkk.com friss felmérése szerint a hivatalok ugyan felkészültek erre, de az átállás épp folyamatban van: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot már kár keresni, a kormányhivatalokat még nem érdemes. A kormányrendelet rögzíti, hogy a megyeszékhely szerinti járási hivatalok hatásköre – az új rendben – egyes fogyasztóvédelmi ügyekben a megye egész területére kiterjed.

A megyei járási hivatalok komolyabb, nagyobb felkészültséget igénylő fogyasztóvédelmi ügyeket is kaptak, így például a szerencsejáték, a gazdasági reklám, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások kérdéseiben is ők járhatnak el, és piac­felügyeleti hatáskör is jutott nekik. A fővárosban péládul ezt a feladatkört az V. kerületi, Pest megyében az Érdi Járási Hivatalra ruházták. Megmaradt az ellenőrzött és megbüntetett szolgáltatók fellebbezési lehetősége, ami a Pest Megyei Kormányhivatal hatásköre lett. Természetesen a fejlesztési tárcának is jutott több hatósági feladat, például az elektronikus hírközléssel, a villamos energiával, a földgázellátással kapcsolatos fogyasztóvédelmi kérdésekben.

A Blokkk.com kellemes meglepetésként emeli ki, hogy az általa megkeresett járási hivataloktól azt a választ kapta, már készen állnak a vásárlók, fogyasztók fogadására. Pedig hivatalosan nem sok idejük volt a felkészülésre: a feladatokat meghatározó kormányrendelet 2016. december 2-i keltezésű, tehát – figyelembe véve az év végi ünnepeket is – gyakorlatilag alig három hetük jutott a felkészülésre.

Összesen 197 járási hivatal vette át a fogyasztóvédelmi ügyek egy részének intézését. A Blokkk.com munkatársai azonban több hibát is találtak az ezekkel kapcsolatban tájékoztatást nyújtó, a Jarasinfo.gov.hu címen elérhető internetes oldalon. Így például Eger megnevezésében az „EGR” szótöredék szerepel, amire hiába kattint rá az érdeklődő, semmilyen hivatal nem érhető el. Máshol pedig nem találtak központi e-mail-elérhetőséget; ilyen volt a fővárosban a IX. kerület és Szeged járási hivatala is.

A honlap munkatársai elektronikus levélben keresték meg a hivatalokat, és kellemes tapasztalatként írták le azt is, hogy a válaszadók többsége készségesen reagált: az ügyintéző nevét, elérhetőségét vagy a járási hivatalban eljáró osztály nevét is megadta. Több hivatal csak annyit jelzett vissza, hogy fogyasztóvédelmi kérdésekben a hivatalvezetőt kell keresni. Tucatnyian részletes tájékoztatást is küldtek arról, milyen ügyekben lehet őket megkeresni.

A honlap felhívta a figyelmet még valamire: a boltokban, szolgáltatóhelyeken az üzemeltető törvényi kötelezettsége, hogy jól látható helyen feltüntesse, kihez fordulhat panaszával a vásárló. Ilyen szempontból jelentős lemaradást tapasztaltak: a legtöbb helyen egyelőre még mindig a fogyasztóvédelmi rend régi intézményeinek neve, címe és elérhetősége olvasható a kifüggesztett feliratokon.

Fogyasztóvédelem a gyámügyön

Meglepő lehet, de egyes járási hivatalokban a „gyámügyi és hatósági”, vagy a „hatósági és gyámügyi” osztály intézi a fogyasztóvédelmi ügyeket. Ezeket a feladatleosztásokat még meg kell szokniuk a vásárlóknak.

Huszonhat hivatal volt még elérhetetlen

A Blokkk.com megpróbálta e-mailben felvenni a kapcsolatot a járási hivatalokkal, de sok címről azzal „pattant vissza” a levél, hogy a címzett ismeretlen. Huszonhat járási hivatal volt elérhetetlen, összesen 171 járási hivatalt sikerült elérnie, s ezek közül 89 – vagyis a megkérdezettek több mint fele – huszonnégy órán belül válaszolt. Ez, a honlap megítélése szerint, a hazánkban egyébként megszokott hivatali viszonyokhoz képest jó eredménynek tekinthető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva