Hírek

2017.01.14. 09:25

A madárinfluenza tizedeli a víziszárnyasokat – Fejleszthet a Hungerit

Kevesebb a kacsa- és a libahús.

BAMA

Egyre kevesebb a liba- és kacsahús a boltokban, a madárinfluenza miatt sok helyen már eltűntek a kínálatból. Szabó Miklós, a Magyar Lúdszövetség elnöke a Magyar Időknek elmondta: az állomány jelentős részét meg kellett semmisíteni, és a fiatal hízott állatok mellett sok helyen a tenyészszárnyasok is erre a sorsra jutottak.

Becslések szerint a hízottliba-ágazatban a legsúlyosabb a kár, de a kacsatartásban is nagy érvágás volt a madár­influenza megjelenése. Az új állományok telepítése még akkor is legalább három hónapot venne igénybe, ha a járvány azonnal véget érne. A termelés így is csak az első fél év végére norma­lizálódhatna. Szabó Miklós szerint az elmúlt években a legtöbb áruházláncban mindennapos árucikké vált a kacsa, ez most megszűnt.

Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke a köztévében beszélt arról, hogy a betegség miatt eddig csaknem hárommillió állatot kellett leölni, a közvetlen kárt pedig hárommilliárd forintra becsülik. A járvány még tart, a fertőtlenítést követően legalább harminc napig nem lehet újratelepíteni az állományt, és ez a teljes termékpályára kihat.

Közben a Hungerit baromfifeldolgozó 1,8 milliárdos kormánytámogatást kap 5,1 milliárd forintos új beruházásához, ami 120 új munkahelyet teremt a cégnél. A beruházás eredményeként a szentesi Hungeritnél 5 millióval több szárnyast tudnak levágni. Felépül többek között egy feldolgozó üzem, egy biológiai szennyvíztisztító, továbbá új gépeket, berendezéseket szereznek be. A beruházás után a cégnél 9 ezer tonna, elsősorban külföldre szánt panírozott terméket állítanak majd elő. Tavaly a Hungerit 47 milliárd forintos árbevételt ért el, 3,5 milliárddal nagyobbat, mint 2015-ben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva