Hírek

2017.01.04. 08:09

Alacsonyabb lehet a zöldség és a kenyér áfája?

Javasolják, hogy csökkenjen a túró, a tejföl és a sertésbelsőség adója, de olcsóbb lehet a gyümölcs és a hal is.

BAMA

Újabb élelmiszerek, így a hal, a zöldség, a gyümölcs és a kenyér áfája csökkenhet a közeljövőben. Az agrártárcánál gondolkodnak azon, hogy milyen további áfacsökkentési javaslatokat tegyenek a kormány asztalára – erre utalt tegnapi sajtótájékoztatóján a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára. Nagy István elmondta, a friss tej, a tojás és a baromfihús áfájának csökkentése egy hosszabb folyamat, az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adója mérséklésének része. A folyamat tavaly kezdődött a sertés tőkehús áfájának csökkentésével 27-ről 5 százalékra, az idén tovább folytatódott a friss tej, a tojás és a baromfihús áfájának 5 százalékra mérséklésével (a baromfihús és a tojás 27-ről, a friss tej áfája 18 százalékról csökkent 5 százalékra). A mostani áfacsökkentés mintegy 25–30 ezer forintos éves megtakarítást hoz átlagosan a magyar családoknak. Nagy István megköszönte a kereskedőknek, hogy az áfacsökkentés hatását egy az egyben érezni fogják a vásárlók.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Magyar Időknek azt mondta, a kereskedelem nem nyeli le az áfacsökkentésből származó megtakarítást, azt teljes mértékben megkapják a vásárlók.
A baromfitermékeknél a 17, a friss tejnél a 11 százalékos megtakarítást a fogyasztók kapják.

A Magyar Időknek a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, Mélykuti Tibor elmondta, novemberben azt javasolták, hogy a fogyasztási tejeknél teljes körűen csökkentsék 5 százalékra az áfakulcsot, a kizárólag magyar alapanyagból gyártott tejföllel és a túróval együtt. Korábban ugyanis csak a friss tej áfakulcsát csökkentették 18-ról 5 százalékra, az UHT és az ESL tejekét nem.

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke kiemelte, hogy míg a sertéshúsnál 27 százalék maradt a belsőségek áfakulcsa, a baromfi belsőségek már 5 százalék alá esnek. Szerinte mivel ez torzíthatja a piacot, úgy lehetne elkerülni az Európai Bizottság eljárását, ha a sertésbelsőségek áfáját is csökkentenék.

Tudta-e?

A magyar fogyasztók évente mintegy 150-160 liter tejnek megfelelő tejterméket fo­gyasztanak átlagosan. Az elfogyasztott tej mennyi­ségének ugyanakkor csak mintegy 20 százaléka a friss tej, a fennmaradó 80 pedig az ESL és az UHT kategóriába tartozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva