Hírek

2017.01.17. 08:34

Ápolási díj is járhat

Egyre-másra hallani sni-s, azaz sajátos nevelési igényű gyerekekről, ők azok, akiknek fogyatékosságuk, betegségük vagy állapotuk miatt különösen nagy figyelemre van szükségük. Szü­leik számos, helyzetüket megkönnyítő állami támogatásra jogosultak.

MW Központi Szerkesztőség

Évről évre egyre több az sni-s, azaz a sajátos nevelési igényű gyerek: 2012-ben 81 ezren, 2015-ben pedig már 86 ezren kezdték el a tanévet. Ezek a gyerekek testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékosok, halmozottan fogyatékosok, autizmus spektrum zavarral vagy egyéb pszichés fejlődési – például súlyos tanulási, figyelem-összpontosítási vagy magatartás-szabályozási – zavarral küzdenek, diszlexiásak vagy éppen hiperaktívak. Azt, hogy egy gyerek snis-s, azaz sajátos nevelési igényű-e vagy sem, a szakértői és rehabilitációs bizottság állapítja meg. Az ilyen gondokkal küzdő gyerekeknek és szüleiknek segítségre van szükségük, és ezt az állam különféle csatornákon igyekszik megadni nekik.

A támogatás lehet szociális, egészségügyi vagy étkezési, mértéke a gyerek állapotától, gondozási, ápolási szükségleteitől függ. Az ápolási díj például a tartósan gondozásra szoruló, 18 évesnél fiatalabb gyermek otthoni ellátásához, ápolásához járul hozzá. A gyerek betegségétől, fogyatékosságának mértékétől függ, hogy a szülő alap-, emelt összegű vagy kiemelt ápolási díjra jogosult, a támogatás összege 31 és 56 ezer forint között mozog.

Ha a fogyatékos vagy tartósan beteg gyerek állapota miatt a család magasabb összegű családi pótlékot kap, akkor a gyermek tizedik évéig gyermekgondozást segítő ellátás, azaz gyes is jár nekik. Emelt összegű családi pótlék esetén a gyermek közgyógyellátásra is jogosult, ez azt jelenti, hogy gyógyszerköltséghez igazodó havi keretet állapítanak meg, amelynek összege elérheti a havi tizenkétezer forintot is. Ehhez további évi hatezer forintos eseti keret kapcsolódik – írta a Magyar Idők.

Az sni-s gyerekek, illetve azok, akiknek családjában tartósan beteg vagy fogyatékos gyereket nevelnek, térítésmentesen étkezhetnek az óvodában és az iskolában. A szülőknek érdemes tudniuk azt is, hogy sajátos nevelési igényű gyermekük ingyenes tankönyvre is jogosult, és azt, hogy a gyerek és kísérője, a közlekedési eszköztől függően, térítésmentesen vagy 90 százalékos kedvezménnyel utazhat.

Ki számít tartósan betegnek?

Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos az a 18 évesnél fiatalabb gyermek, aki a rendeletben meghatározott betegsége, fogyatékossága miatt állandó vagy fokozott felügyeletre, gondozásra szorul. Az a 18 évesnél idősebb személy, aki a 18. életévének a betöltése előtt munkaképességét legalább 67 százalékban elvesztette, legalább 50 százalékos mértékű egészségkárosodást szenvedett, vagy akinek egészségi állapota a rehabilitációs hatóság minősítése alapján a tizennyolcadik életévének a betöltése előtt sem haladja meg az 50 százalékot, és ez az állapot legalább egy éve tart, vagy előreláthatólag legalább egy évig fennáll.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva