Hírek

2017.01.08. 19:35

Az aranyember titka

Volt fűszerkereskedő, táncos, reklámügynök, embercsempész, ékszerkereskedő, zálogházas – Klapka György életébe sok minden belefért.

BAMA

Klapka György fordulatos 88 évet élt. Embercsempészet miatt halálra ítélték, adócsalás miatt börtönben ült, pedig állítólag törvényesen szerezte kétmilliárdos vagyonát. Saját bevallása szerint sosem volt hűséges, mégis szerették a nők. Azok a nők, akik jól ismerték, azt mondják, azért, mert végtelenül tisztelte őket. Tudatosan élt, és bár sokszor hangoztatta, hogy nem fél a kudarctól sem, inkább sikerei voltak, még a halál is úgy érte, ahogy mindig tervezte.

Klapka „A legszebb halál, ami létezik, ha valaki csak összeesik az utcán vagy elalszik álmában. Ilyenkor nem fáj semmi, nem gondolja az ember, hogy meg fog halni. Én is így szeretnék elmenni, ezt kívánom magamnak is: semmiről ne tudjak, meghalok és kész. Az ember fél attól, hogy szenvedni fog, hetekig, hónapokig fog ágyban feküdni. Az életnek úgyis halál a vége, akkor már legyen könnyű, ha az élet olykor nehéz.” Így beszélt a halálról, mosolyogva, amikor utolsó nyomtatásban megjelent interjúja készült vele a Lokál című lapnak néhány héttel ezelőtt, és ahogy felesége elmesélte, ez éppen így is történt.

Utolsó napjának reggelén a TV2 Mokka című reggeli műsorában szerepelt. Demcsák Zsuzsa, az adás műsorvezetője 15 éve találkozott vele először, és mindig örült, amikor találkoztak.

„Klapka Györgyről elsőre az jut eszembe, hogy egy szeretetre méltó ember, aki mindig tiszteletre méltó volt – emlékezett Demcsák Zsuzsa. – Minden témához ugyanúgy közelített, legyen az kellemetlen vagy kellemes a számára: emberi volt, alázatos és őszinte. Az utolsó alkalommal is. Fáradtnak látszott, de azt mondta, csak azért, mert megfázással bajlódik. Ennek ellenére vidám volt, és ahogy mindig, sugárzott belőle az életerő, a habitusa alapján kortalannak tűnt, és ettől talán halhatatlannak is. Eszembe sem jutott, hogy nem fogunk többet találkozni, sőt…”

Nyertes Zsuzsa többször lépett fel együtt volt feleségével, Mary Zsuzsival, így évtizedek óta ismerte Klapka Györgyöt is, közelebb pedig éppen a Mokka című műsor miatt került hozzá, úgy tíz évvel ezelőtt.

„Volt egy olyan rovat, ahova mindig egy férfi és egy női vendéget hívtak ugyanahhoz a témához, a sors pedig úgy hozta, hogy bennünket rendszerint együtt hívtak – mesélte Nyertes Zsuzsa. – Nagyon jó partner volt, és mindig beszélgettünk pár szót a műsor után, egyszer aztán a születésnapjára is meghívott, így a család barátja lettem. Legkedvesebb történetem vele kapcsolatban az volt, amikor feleségül vette Máriát. Vasárnapra tervezte a szertartást, de, mint kiderült, vasárnap nem esketnek az anyakönyvvezetők. Azt találta ki, hogy akkor pénteken hivatalosan összeházasodnak, engem pedig megkért, hogy vasárnap játsszam el az anyakönnyvezető szerepét és adjam össze őket. Ilyen volt ő, mindenre talált megoldást. 88 évesen is volt benne valami férfias, az a varázs ugyanis, ami körülötte volt, sosem a gazdagságának, a pénzének szólt, hanem annak a belevaló, bátor habitusnak, ahogy az életét élte. Úgy gondolom, ezért a tartásért szerették annyira a nők. Bohém volt és szenvedélyes, ugyanakkor bölcs és nyugodt is. Aranyembernek emlegették, de számomra ezek miatt az emberi tulajdonságai miatt volt valóban egy arany ember. Nagyon bánatos vagyok, hogy nincs többé, de örülök, hogy az utolsó születésnapján még olyan jót mulattunk együtt, mert így az is olyan volt, mint ő maga, jókedvű és önfeledt.”

Medveczky Ilona szerint Klapka György titka az volt, hogy sokra becsülte és tisztelete az életet és mindent, ami fontos volt az életében, a nőket is.

„Bármit csinált az életben, balettművészként, kereskedőként, vagy a családjával, a barátaival szemben sosem volt elbizakodott, mindig szerényen állt mindenhez és csak arra figyelt ezer százalékkal, amivel éppen foglalkozott – mondta Medveczky Ilona, aki évtizedek óta volt barátja Klapka Györgynek. – Végtelenül őszinte volt, de sosem bántó, szerény volt, mégis rendkívül bátor és erős. Én így fogok emlékezni rá örökké.”

Igazi kalandos élete volt

1928. december 24-én született. Erről azt mondta, ez volt élete első rossz üzlete, hiszen csak egy ajándékot kapott születésnapjára és karácsonyra. A híres ’48-as honvéd tábornok volt a dédapja, édesanyja kereskedőcsaládból származott és maga is kereskedő volt, apja pedig művész.

Életének első időszakát, Klapka Györgynek is a művészet határozta meg. A háború után – a bekerített Budapestről kalandos úton sikerült szakaszával kiszöknie - színművészeti főiskolán kezdett tanulni. Soós Imre, Gera Zoltán, Szemes Mari, Horváth Teri évfolyamtársa volt, de származása miatt eltanácsolták. Végül táncos és koreográfus szakon végzett, és az első táncos volt, aki külföldre ment dolgozni.

Előbb Lengyelországban, majd Németországban, később Nyugat-Berlinben is varietékben lépett föl, koreográfus volt, de közben már elkezdett a kereskedelemmel is foglalkozni. Igaz, először embereket csempészett át Kelet-Berlinből Nyugat-Berlinbe, amiért távollétében halálra ítélték az NDK-ban, ezért 20 évig az akkori NSZK-ban, Düsseldorfban élt. Ott reklámcéget alapított, nyomdát működtetett.

A rendszerváltáskor telepedett haza, az arany- és ékszerkereskedelem – itt ragadt rá az Aranyember elnevezés – és a reklám területén kezdett vállalkozásokba. Már az első munkáival felhívta magára a figyelmet, amikor a Napkelte című műsorban feltűnt a híres „Vámház körút 9.” feliratú, ékszerüzletét hirdető, kézzel írt táblájával.

Az is nagy port vert fel, amikor a nagy mosópor márkák azzal reklámozták termékeiket, hogy azok sokkal jobbak, mint a hagyományos mosóporok, elkezdett „Hagyományos mosópor” márkanéven termékeket forgalmazni, majd beperelte a multikat hitelrontásért. A pereket ugyan elvesztette, de a Klapka nevet egy ország megjegyezte, akárcsak a Vámház körút 9. címet. Mezőgazdasági vállalkozásai is voltak, diótermesztéssel foglalkozott, Magyarkeresztúron, Rábcakapiban és Osliban voltak birtokai.

Mint mondta, ezt a gyerekei jövője érdekében kezdte el.  Ami hihető is, hiszen ötször nősült, öt gyermeke született, a legfiatalabb születésekor már 63 éves volt. Feleségei közül Mary Zsuzsi volt a legismertebb, az énekesnő, négy gyermekének édesanyja, 2011. december 24-én öngyilkos lett.

Tíz jó mondás Klapka Györgytől

A sikerről
„Sikerorientált ember vagyok, a pénzhez nincs viszonyom, öt forintból ugyanúgy megélek, mint százmillióból. Nekem a pénz egy bizonyítvány. Ha csinálok egy egymillió forintos üzletet, akkor kaptam egy kettest. Ha csinálok egy tízmilliósat, akkor kapok egy ötöst.”

A szorgalomról
„Én voltam az első magyar táncos, aki ’54-ben kiment külföldre. ’57-ben Izraelben turnéztam. Én mindent meg tudtam magamnak szerezni, szorgalmas pali voltam. Ha két napig nem volt valami, akkor harmadik napra már igen. Biztos egy kis tehetségem is volt, de állítom, az élet nyolcvan százaléka a szorgalmon múlik.”

A bukásról
„Soha nem féltem a bukástól, pedig sokat buktam is életemben, de soha nem féltem tőle. Egy üzletembernek arra is fel kell készülnie, hogy vesztesége lesz – mert ez elkerülhetetlen. És ha összetörik és feladja, az már régen rossz. Úgyhogy nekimentem és azt mondtam, majd lesz másik - és lett másik.”

A pénzről
„Engem a pénz abszolút nem érdekel. Világéletemben nem törődtem a pénzzel. Megszoktam, kezeltem, nekem a pénz munkaeszköz volt. Ma is az. Én egy puritán ember vagyok, akinek a paprikás krumpli nagyon jó.”

A hazáról
„Ha egy öreg fát kiszednek onnan, ahová eredetileg ültették, és máshová ültetik, annak a hajszálgyökerei már soha többet nem nőnek vissza. Az a fa ott érzi jól magát, ahová először ültették. Én is így voltam ezzel. De nem a magyarság miatt, azért, mert én magyar vagyok.”

A vagyonról
„Nem arról van szó, hogy itt van kétmilliárd forintban, és egyenlően elosztom, hanem van az üzlet, a diós, a zálogház, pár kiló arany stb. Ez a vagyon nincs a zsebemben, ha meghalok, valahogy fel kell használni, és a hogyan a lényeg.”

A hűségről
„Szeretnék úgy élni, mint régen, de az már elmúlt. Az a véleményem, hogy csak az impotens férfi hűséges, én pedig 85 évesen már két éve hűséges vagyok.”

A munkáról
„A munkát nagyon szeretem, be vagyok oltva a munkával gyermekkorom óta.”

A reklámról
„A reklámnak nem az a lényege, hogy művészi legyen, hanem hogy eladja az árut. Szerintem az, hogy pipacsok nyílnak a réten, terjeng a rózsaillat, és meztelen lányok szaladgálnak azért, hogy legyen egy ­autóm, az nem reklám.”

A végrendeletről
„Már húsz éve írom. Óvatos duhaj vagyok, mindent előre megszervezek.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva